Martine Kox (l) en Helen Blom hebben een prestigieuze beurs ontvangen voor hun onderzoek. foto: PR
Martine Kox (l) en Helen Blom hebben een prestigieuze beurs ontvangen voor hun onderzoek. foto: PR Foto:

Oud-Grollenaren krijgen
prestigieuze beurs

GROENLO/NIJMEGEN- Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben Helen Blom en Martine Kox een prestigieuze beurs in ontvangst genomen. Deze twee oud Grollenaren zijn samen met acht andere vrouwen onderscheiden als 'talentvolle vrouwelijk onderzoekers'. Blom en Kox hebben allebei hun basis- en middelbare schooltijd in Groenlo doorlopen.

Door Kyra Broshuis

De promovendi ontvingen een Christine Mohrmann Stipendium, een beurs voor veelbelovende vrouwelijke promovendi. Het doel van het stipendium (beurs) is de onderzoeksters aan te moedigen hun wetenschappelijke loopbaan na de voltooiing van hun proefschrift voort te zetten. Het stipendium maakt het mogelijk een periode door te brengen aan een andere, bij voorkeur buitenlandse universiteit. De stipendia bedragen 5000 euro per persoon.

Promovendi ontvangen 5000 euro per persoon

Onderzoek naar hypertext reading en deaf learning
Helen Blom van de Faculteit der Sociale Wetenschappen onderzoekt het begrijpend lezen van digitale teksten door dove en slechthorende kinderen én kinderen met met specifieke taalstoornissen (SLI). Zij worden aangemoedigd om meer informatie op het internet te zoeken, maar onbekend is hoe zij die zogenaamde hyperteksten (digitale teksten met hyperlinks) lezen en welke factoren daarbij betrokken zijn. Blom gebruikt haar stipendium voor een bezoek aan twee buitenlandse onderzoeksgroepen die zich bezighouden met hypertext reading en deaf learning.
De Watermolenschool
Helen kwam op haar vierde vanuit Geffen naar Groenlo en ging naar de Watermolenschool en daarna naar Marianum. Helen is, net als twee van haar drie zussen, doof en wilde al jong andere dove kinderen helpen. De jonge Helen zat op gym en hield erg veel van lezen. Later volgde ze dansles en daarna uiteraard het Groenlose uitgaansleven. Helen woont momenteel in Nijmegen en bewaart goede herinneringen aan Groenlo. "Ik heb een fijne tijd gehad op de Watermolenschool waar voor mijn gevoel het hele team mij en mijn zusjes ondersteunde waar dat nodig was. Mijn ouders wonen er nog steeds en ik vind het leuk om oude bekenden te zien als ik een weekend naar Groenlo ga. Ik denk niet dat ik er ooit weer ga wonen; qua werk zijn er te weinig mogelijkheden." Met de ontvangen beurs gaat Helen in elk geval naar Valencia en Rochester (New York) om meer kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen. Ze glimlacht: "Wie weet gaan jullie straks nog meer lezen over mijn werk!"
Micro-organismen en veenmos
Martine Kox van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica onderzoekt interacties tussen micro-organismen en de veenlandplant Sphagnum (veenmos). Ze ontwikkelt een kiemvrije moslijn die nieuwe experimenten mogelijk maakt rond de interactie van bacteriën en Sphagnum. Met haar stipendium gaat ze een internationale samenwerking opzetten met twee vooraanstaande laboratoria.
Marianum
Martine ging ook naar de Watermolenschool en zat een jaar onder Helen. Met haar ouders en zusje ging ze veel de bossen in en daar ontstond de fascinatie voor de natuur en de biologie. Ze zat bij Rap en Snel en speelde piano.
Na de Watermolen volgde het Marianum en vervolgens een studie Biologie in Utrecht. Nu woont Martine in Nijmegen maar ze is nog regelmatig in Groenlo te vinden bij haar ouders en vriendinnen.
Trots
Ze is trots op haar geboortestad. "Ik heb mooie herinneringen aan Groenlo. Een prachtige vestingstad met de herkenbare toren van de Calixtuskerk. Ik kom er nog steeds graag." Met de beurs gaat Martine verder met haar onderzoek. "Dat onderzoek is slechts een heel klein stukje van een enorme puzzel. Samen met andere onderzoekers werk ik aan een duidelijker beeld van het effect van de mens op het klimaat op aarde en hoe we micro-organismen kunnen gebruiken en inzetten om dit effect tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor de toekomstige generaties."


Clubs uit Groenlo halen 1582 euro op met Grote Clubactie

GROENLO - Lotenverkopers van de Grote Clubactie zijn ook dit jaar weer fanatiek aan de slag gegaan voor hun sport-, cultuur- of hobbyvereniging.

De opbrengst in Groenlo is in totaal 1582 euro. Dit jaar deden in Groenlo de volgende verenigingen mee: Volleybalvereniging Grol met een opbrengst van 1140 euro, MK Inter-NOS met een opbrengst van 180, Blauw Wit Ruurlo met een opbrengst van 261,60 euro. Gezamenlijk is er 8,9 miljoen euro opgehaald met 5.500 deelnemende verenigingen.

Zo'n 225.000 leden gingen de straat op om loten te verkopen voor hun club. Gezamenlijk verkochten zij bijna 3 miljoen loten. In de afgelopen drie jaar is de opbrengst uit de Grote Clubactie per club gestegen met gemiddeld 22%.
Hieruit blijkt dat de Grote Clubactie voor verenigingen relevanter is dan ooit.

Er is voor de verenigingen geld nodig om te kunnen groeien en goede faciliteiten aan leden te kunnen bieden.

De Grote Clubactie speelt hierin een grote rol. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de betrokken verenigingen.