Petko Radovanovic met op de achtergrond zijn vrouw en dochters. foto: Jennifer Grosman
Petko Radovanovic met op de achtergrond zijn vrouw en dochters. foto: Jennifer Grosman

Petko Radovanovic hoopt op behandeling in Mexico

GROENLO- Dit is het verhaal van Petko Radovanovic. De geboren en getogen Grollenaar kende een jeugd zoals zoveel jongens in Groenlo. Hij ging naar de Watermolenschool en daarna naar de LTS. Voetbalde bij zowel de Grol als de Grolse Boys en had plezier met zijn vrienden. Hij had een fijne baan als stukadoor bij Stokkink in Neede en ontmoette op vakantie zijn grote liefde Mira. Samen kregen ze twee dochters, Angela (19) en Nadja (15). In 2001 veranderde echter alles.

Door Kyra Broshuis

De diagnose
"Ik was op vakantie in Servië en bezocht daar samen met mijn familie een voetbalwedstrijd. Na afloop wilde ik het stadion uitlopen maar dat lukte niet. Mijn benen deden het opeens niet meer. Toen we weer thuis waren ben ik naar de dokter gegaan die me direct doorstuurde naar het ziekenhuis. Na een paar weken kreeg ik de diagnose MS." MS (Multiple Sclerose) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. De gevolgen van MS zijn onder andere uitvals- en verlammingsverschijnselen. Petko bleek een progressieve vorm te hebben, wat inhoudt dat er steeds meer en ernstigere klachten komen.

In een rolstoel
Tot twee jaar terug reed Petko zijn dochters door het hele land naar hun tenniswedstrijden maar dat hield helaas op. "Ik kwam in een rolstoel terecht. Ik kan nu gelukkig nog één arm bewegen maar daar houdt het dan ook mee op. Ik wilde per se niet in een instelling wonen, mijn gezin is zo ontzettend belangrijk voor mij. Mijn vrouw heeft haar geboorteland voor mij verlaten, ik wil bij haar en bij mijn dochters blijven. Met hulp van mijn vrouw, mijn dochters en heel veel andere mantelzorgers kan ik thuis wonen. Drie keer per dag krijg ik hulp van de fantastische mensen van Sensire. Het is het moeilijk dat je kinderen je zien op moeilijk of gênante momenten, het is echt een rotziekte."

Dankbaar
Een ander zou terneergeslagen zijn bij deze leefomstandigheden maar Petko niet. Hij is positief, hartelijk en weet wat er echt belangrijk is in het leven. "Elke dag is mooi. Ik hoef maar naar mijn gezin te kijken en ik weet weer waar ik het voor doe. Ik probeer elke dag het beste eruit te halen. Dat samenzijn is het belangrijkste op de hele wereld. Mijn kinderen zaten ook op de Watermolenschool en zijn daar fantastisch begeleid. Door het hele team maar vooral door meester Tjeerd (Klein Gunnewiek). Ik ben die man ontzettend dankbaar." Petko gaat vijf keer in week naar fysiotherapie. "Dat kan ik gelukkig zelf. Mijn vrouw werkt fulltime bij het distributiecentrum van Aldi hier in Groenlo. Mijn oudste dochter studeert psychologie aan het Saxion in Enschede en mijn jongste dochter zit in 3 havo op Marianum. Ik ben zó blij dat mijn vader vroeger als gastarbeider naar Nederland is gekomen. Stel je voor dat ik met deze ziekte in Servië had gewoond. Dat was geen leven geweest."
Er is hoop
Ondanks het progressieve beeld van de ziekte, gloort er hoop aan de horizon voor Petko en zijn gezin. "In de hele wereld zijn maar vijf landen die een behandeling kunnen bieden. Ik kom in aanmerking voor een behandeling in Mexico, een autologe hematopoietische stamceltransplantatie (HCTC). Ik heb contact gehad met de professor en hij heeft alle gegevens bestudeerd en voorziet een goede uitkomst. Tot nu toe zijn 360 Nederlanders mij voorgegaan en allemaal met een goed resultaat. Geweldig! Het zou voor mij al een uitkomst zijn als ik alleen in en uit bed en naar het toilet kan gaan. Weer kunnen lopen is nog bijzaak."
Stichting Ouder Zonder MS
Helaas wordt deze behandeling niet vergoed door de Nederlandse zorgverzekeringen. Petko's broer Milan, zijn neef Sacha en goede vrienden Susanna en Zorica hebben daarom de stichting Ouder Zonder MS opgericht om de benodigde 80.000 euro bij elkaar te krijgen. "Als we 75% van het bedrag binnen hebben mag ik contact opnemen met Mexico en dan kan ik een maand later vertrekken. Het zou fantastisch zijn, voor mij maar zeker ook voor mijn gezin, ik gun mijn dochters zo graag een vader zonder ms."

Op de website www.ouderzonderms.nl staat hoe men kan helpen om Petko's wens uit te laten komen.