'Wij zien vaste klanten echt als onze vrienden, dat is misschien onze tekortkoming geweest'

GROENLO - Zaterdagnacht 17 december was een zwarte dag voor de Achterhoekse popscene; Rockcafé Taste in Groenlo, drukbezet podium voor lokale bands, sloot die avond per direct haar deuren. Een incident in het café was de aanleiding van de plotselinge sluiting, de oorzaak ligt echter dieper. In deze krant doet uitbaatster Marion van Wijk namens zichzelf en haar man Roland haar verhaal. "Alles hebben we gegeven maar er kwam zo weinig terug. We zitten er even helemaal doorheen en hebben nu de tijd nodig om tot rust te komen en weloverwogen een definitieve beslissing te kunnen nemen."

Door Annekée Cuppers

Taste Rockrequest Glazen Huis-actie
In aanloop naar de bewuste avond leek het allemaal zo goed te gaan. Twee kartrekkers van het jeugdcarnaval hadden zich er enorm voor ingezet, waren overal bij betrokken en hadden hun best gedaan de 'Glazen Huis' actie van Rockcafé Taste onder de aandacht te brengen. De opbrengst van deze actieavond waarbij bezoekers tegen betaling plaatjes konden aanvragen en loten kopen, zou ten goede komen aan leskisten voor op school om alle kinderen in het carnaval mee te laten groeien in deze traditie zodat deze ook voor de toekomst gewaarborgd blijft. Marion: "We hadden gehoord dat er zorgen waren over de teruglopende belangstelling bij de jeugd voor het carnaval en wilden op deze manier ons steentje bijdragen, ook al zijn we zelf helemaal geen carnavalisten. Maar we sponsoren ieder jaar een lokaal goed doel en daar paste het jeugdcarnaval prima bij. Wel vonden we het op zijn zachtst gezegd 'vreemd' dat er niemand van het bestuur van de carnavalsvereniging 'De Knunnekes' de moeite had genomen om op de benefietavond langs te komen. Dan doe je iets voor de toekomst van hun vereniging, dan verwacht je toch op zijn minst dat mensen dan ook even hun gezicht laten zien."

Donderslag bij heldere hemel
De avond kreeg echter voor zowel de bezoekers als Marion en Roland zelf een totaal onverwachte wending toen zij na het slotakkoord van de band de gasten mededeelden dat zij besloten hadden het café per direct te sluiten. Al langere tijd was het stel ontevreden over de gang van zaken. Een incident in de zaak werd uiteindelijk de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Marion: "We lopen al zolang op onze tenen en wilden niet op deze manier verder. Wij zijn ook maar gewoon mensen, sluiten klanten en muzikanten echt in ons hart. Misschien is dat wel onze grootste tekortkoming geweest, dat we vaste klanten als onze vrienden zijn gaan zien."
De frustratie bij beiden zit diep en er was al langere tijd onvrede over het moeizame ondernemen in de Groenlose horecawereld. "De horeca is geen makkelijke bedrijfstak, dat snappen wij best maar we hebben in de afgelopen vijf jaar echt wel wat neergezet in Groenlo en omstreken en dan wil je op een gegeven moment dat daar ook eens wat voor terug komt. Dat niet iedereen elke week naar de kroeg komt, dat is logisch maar bij ons was er iedere twee weken wat te doen. Een leuke band, een cabaretier, podium voor beginnende bandjes, noem het maar op. Als je zoveel organiseert, verwacht je ook dat het publiek ook komt. Dat ging soms zo moeizaam en vinden we erg jammer. Voor een optreden van Nico Dijkshoorn bijvoorbeeld waren de kaarten zo weg maar dat een onbekende cabaretier uit Drenthe dan zijn try-out voor zes man publiek moet houden, dat is dan wel frustrerend. Wij doen dit al zo lang, je gaat er dan vanuit dan dat mensen onderhand er wel op vertrouwen dat wij alleen maar goede acts boeken."

Periode van herbezinning
Mailtjes, briefjes, appjes, bloemen, steunbetuigingen op Facebook, de reacties op het besluit om de kroeg te sluiten, waren overweldigend. Hoewel Roland en Marion in eerste instantie heel stellig waren om met de zaak te stoppen, zette dit hen toch wel aan het denken. "Direct na het sluiten van de zaak, hadden we vooral heel veel verdriet, we voelden ons opgebrand. Rockcafé Taste was echt ons kindje en we runden het puur vanuit de passie voor livemuziek en het kroegleven. Het is heel erg hard werken en hopelijk houdt je er na betaling van alle lasten nog een half salaris aan over. Ik heb er nog gewoon een fulltime baan naast, voor de financiën hebben we het niet nodig maar Taste gaf ons zoveel gezelligheid, warmte en liefde, daar doe je het dan voor en daarom hou je het vol. Gelukkig hadden we ook heel veel fijne klanten en muzikanten maar dat we in Groenlo en omstreken toch zo enorm gewaardeerd werden voor wat we de afgelopen jaren hebben neergezet, dat wisten we niet. We vinden dan ook dat we het aan al die mensen verplicht zijn om weloverwogen tot een besluit te komen of we al dan niet met de kroeg verder willen gaan. We staan nog steeds achter de beslissing die we zaterdag genomen hebben maar we willen er voor onszelf en al die fijne klanten en ons personeel die het echt waard zijn wel kunnen verantwoorden. De komende twee weken nemen we daarom de tijd om te onderzoeken òf en hoe we eventueel verder willen. Op dit moment overheerst echter vooral nog het verdriet en lassen we even een radiostilte in."
Na de feestdagen zullen Roland en Marion besluiten of Rockcafé Taste in januari weer open gaat of dat zij hun zaak wellicht in een andere stad gaan voortzetten. "Wij hebben al voor hetere vuren gestaan en komen wel weer op onze pootjes terecht maar voor nu weten we het even echt niet meer."