Het Krabbenkoor. Foto: PR
Het Krabbenkoor. Foto: PR Foto:

Instuif met familiekoor en verteller

LICHTENVOORDE - Zondag 7 januari wordt in het Grand Café van woon- en zorgcentrum Antoniushove een optreden verzorgd door het Krabbenkoor en komt Antoon Driessen als toegift op kerstmis een mooi verhaal vertellen. Aanvang 14.30 uur. Toegang vijf euro.

Het Krabbenkoor, de naam geeft het in feite al aan, is een familiekoor. Jaren geleden, toen oma Krabben bewoonster van Antoniushove was, kwam de vraag van de directie of er eens een gezellige avond voor alle bewoners van Antoniushove georganiseerd kon worden. Oma Krabben had dat ook gehoord en zei: "Ik zal eens aan mijn kinderen vragen of ze dat willen doen". Oma en opa Krabben hadden elf kinderen die allemaal een aardig deuntje konden zingen. En zo is het gekomen. Het gezelschap groeide omdat een aantal kleinkinderen zich aansloot met een instrument of het koor kwam versterken. In Harreveld werden ze bekend onder de naam 'familie Reinas'. Helaas zijn een aantal familieleden overleden. Nu vormt de bekendste van de Krabbens, Fons, samen met acht kleinkinderen een koor. Een gelegenheidskoor dat een repertoire heeft van bekende nummers in het Nederlands, Duits en Engels.

Naast het Krabbenkoor zal Antoon Driessen, oud-schoolhoofd van de Harreveldse Canisiusschool, zijn kerstverhaal laten horen. Antoon beleeft veel plezier aan een dialectschrijfgroep bij Erve Kots, tweemaal per jaar. Soms verschijnt zijn verhaaltje dan in De Moespot, een dialecttijdschrift, dat wordt uitgegeven door de Dialectkring Achterhook en Liemers. Ook las hij wel eens voor, eerst in familiekring, later voor een groter publiek. Zijn kerstverhaal - in oud-Lichtenvoords dialect - bracht hij enige malen in de kerk, als intermezzo tijdens koorconcerten. Veelal gaan zijn pennenvruchten over markante of grappige gebeurtenissen uit zijn leven. Naast schrijven leert hij groepen ook de officiële spelling van het Achterhoeks, de zogenoemde WALD-spelling. Antoon is een gedreven pleitbezorger voor het behoud van het dialect. (Zie ook de rubriek Keitjes.)


Leren bridgen in Harreveld

HARREVELD - De bridgeclub in Harreveld, biedt in februari weer een basiscursus bridge aan. De basiscursus bestaat in de regel uit tien tot vijftien lessen van ongeveer 2,5 uur en die waarschijnlijk op de maandagmiddag wordt gehouden. Al vanaf les één echter zit men met de kaarten in de hand en zo leert men het spel spelenderwijs. Zodra er acht cursisten zijn, gaat de cursus van start. De lessen worden gegeven in het Dorpshuis in Harreveld en cursusleider is Henk van den Berg. Wie belangstelling heeft, kan contact opnemen met Gerard Harbers, telefoon 06-34857028.

Bridge is een kaartspel dat vaak wordt beschouwd als een vorm van denksport. De factor geluk speelt niet zo'n grote rol, zeker niet bij wedstrijdbridge. Bridgen bestaat uit twee delen, het bieden en het spelen. Het spel wordt gespeeld met 52 kaarten en door vier personen. Iedere speler krijgt de naam van een windrichting: Noord, Oost, Zuid of West. Noord en Zuid spelen samen en vormen een partnerschap en ze spelen tegen Oost en West, die ook samen spelen en een partnerschap zijn. Na het bieden wordt gespeeld, waarbij ieder paar zo veel mogelijk slagen probeert te maken.

Bridge is een spannend en boeiend kaartspel waaraan men veel plezier kunt beleven. Bij elk spel probeert men met de de partner meer slagen te maken dan de tegenstanders, door te anticiperen op de ontwikkelingen tijdens het spel. Dit klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Want iedereen kan bridge leren. Elk spel duurt ongeveer tien minuten. In competitieverband worden er meestal 24 spellen per sessie gespeeld. Voldoende kansen dus om te revancheren na een spel dat niet zo goed ging. Omdat men steeds tegen andere paren speelt, is bridge een sociale sport. Men ontmoet veel verschillende mensen en men kan het overal en tegen iedereen spelen. De spelregels zijn wereldwijd hetzelfde.

De bridgeclub in Harreveld, die 50 leden telt, gaat in februari weer een basiscursus bridgen voor beginners aanbieden. Bridge leren is niet moeilijk, maar het moet wel goed worden uitgelegd. Wie al voldoende bridgekennis heeft, kan elke dinsdagmiddag (en één keer per maand op de dinsdagavond) in competitieverband bridgen in het dorpshuis van Harreveld. Er wordt in twee lijnen gespeeld van 13.30 uur tot 16.30 uur. Ook wie geen bridgepartner heeft, is van harte welkom. De club kan dan zorgen voor een maatje om mee te bridgen. De deelnamekosten bedragen dertig euro voor het gehele jaar.

Verteller Anton Driessen. Foto: PR