Edwin Wopereis kreeg de eer 'de vlam' van de SamenLoop voor Hoop te ontsteken. Hier bijgestaan door Bianca Poelhuis van de organisatie. Foto: SamenLoop voor Hoop
Edwin Wopereis kreeg de eer 'de vlam' van de SamenLoop voor Hoop te ontsteken. Hier bijgestaan door Bianca Poelhuis van de organisatie. Foto: SamenLoop voor Hoop Foto:

In memoriam: Edwin Wopereis

MARIËNVELDE - De SamenLoop voor Hoop Oost Gelre, vrijdag 16 en zaterdag 17 juni 2017, op het terrein van de Muziekkoepel in Groenlo. Zoals aangekondigd, zo geschiedde. Niet enkel een evenement van geld ophalen voor het KWF en treurnis om overleden dierbaren en zij die met de ziekte te kampen hebben. Het leven mocht tevens gevierd worden, een stukje saamhorigheid. Zo stond ook Edwin Wopereis in het leven. In de vroege ochtend van 27 december overleed Edwin aan de gevolgen van de ziekte waar hij zo tegen streed. Niet alleen voor zichzelf, voor zijn gezin of zijn dierbaren, maar tijdens de SamenLoop voor Hoop ook voor (toekomstig) lotgenoten. Edwin ten voeten uit.

Door zijn indrukwekkende verhaal, een dubbelinterview met 'lotgenote' Harriët Mentink uit Groenlo, in onze uitgaven ELNA/Groenlose Gids, een week voorafgaand aan het evenement, werd hij ongepland 'het gezicht' van het evenement, een symbool. Was zijn gesprekspartner zojuist genezen verklaard, Edwin kampte inmiddels met de derde vorm van kanker op rij. Liep het twee keer goed af, deze keer waren zijn vooruitzichten slecht. Toch ging de nuchter in het leven staande Mariënvelder niet bij de pakken neerzitten.
Ondanks dat hij wist dat zijn perspectief deze keer slecht was ging hij ook deze keer de ongelijke strijd strijdvaardig aan, bleef hij werken. Het moest, vond hij zelf. "Ik ben op zich vrij nuchter en je bent ZZP'er. Er moet toch brood op de plank komen. De oncoloog zei dat 'de kwaliteit van leven voorop moest staan'. Voor mij is dat mijn normale dingen doen. Ik ben het beste af als ik mijn normale dingen kan doen. Maar ja, we hebben twee kleine kinderen, 4 en 6 jaar. Die wil je toch zo lang mogelijk zien opgroeien. Ach, misschien gaat het wel tien of twintig jaar goed. Dat kan maar zo, dus die hoop moet je maar houden. Ik sta er best wel positief in. Je weet waar je het voor doet. Ik heb gewoon pech dat de kankercellen zich in mijn lichaam prettig voelen."
Edwin zette zich met ziel en zaligheid in voor de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre. Om met twee teams 'Op eigen wijze Wopereis' ook zoveel mogelijk geld op te halen ten bate van het KWF maakte Edwin eigenhandig houten decoraties om te verkopen tijdens het evenement. Allemaal gingen ze van de hand. Edwin genoot intens van de saamhorigheid, zo vertelde hij een maand later ook nog, bij een 'napraatbijeenkomst' met survivors en een groep vrijwilligers. "Als ik die foto's dan weer zie en die verhaaltjes weer lees, dan schiet ik toch weer vol. Het was een fantastisch evenement, heel indrukwekkend. In het begin was ik heel sceptisch, maar dat is volledig 100% omgedraaid naar de positieve kant. Het heeft mijn positiviteit alleen maar versterkt." Als dank bood Edwin zijn mede-survivors en organisatoren een blijvende herinnering aan in de vorm van een metalen kaarsenstandaard met hierin uitgesneden 'SamenLoop voor Hoop Oost Gelre 2017'. Voor altijd een standaard van hoop, om kracht uit te putten, in de geest van de schenker. Zoals ook de grootse manier waarop hij het leven vierde ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag, 14 november jongstleden.


Nieuwjaarsrun Zieuwent

ZIEUWENT - Op zondag 7 januari houden voetbalvereniging RKZVC en Perfect Running de Nieuwjaarsrun Zieuwent. Het parcours loopt over fraaie kerkepaden en door de kern van Zieuwent. De deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden, 5 km en 10 km. De start van beide afstanden is om 12.00 uur. Inschrijven is mogelijk vanaf 10.00 uur. Vooraf inschrijven is ook mogelijk via nieuwjaarsrun-zieuwent@hotmail.com. Inschrijfkosten hiervoor zijn vijf euro. Tevens is er een kidsrun van 1,5 km voor kinderen tot en met tien jaar en de inschrijfkosten hiervoor zijn twee euro. De start en de finish is bij de kantine van RKZVC. Na afloop is iedereen van harte welkom in de kantine.