Dyon Temming en Yvonne Cuijpers. Foto: Willem-Jan Mengerink
Dyon Temming en Yvonne Cuijpers. Foto: Willem-Jan Mengerink Foto:

Workshops Kadasteronderzoek

REGIO - De workshop Kadasteronderzoek wordt gegeven op de maandagen 15 en 29 januari van 9.30 tot 12.00 uur en 5 februari van 19.30 tot 21.30 uur (bij voldoende deelnemers). De cursus wordt gegeven in Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem.

Het kadaster is voor genealogen een belangrijke bron omdat hierin het bezit en gebruik van onroerende eigendommen is vastgelegd. Het trad in 1832 in werking en had als doel een rechtvaardige heffing van grondbelasting mogelijk te maken.

De workshop heeft een theoretisch en een praktisch gedeelte. Aan de hand van opdrachten leert men informatie zoeken over percelen, de eigendomssituatie en de veranderingen hierin.
Cursisten leren werken met de verschillende vormen van kadastrale registraties die het Erfgoedcentrum in huis heeft.
De inventarissen van het gemeentelijke kadaster van Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn in te zien op www.ecal.nu.
Opgave: Studiezaalbalie, via info@ecal.nu of 0314-787078. De workshop gaat door bij voldoende deelnemers. Deelname is alleen mogelijk na opgave en de opgave is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen.
Kosten zijn 15 euro. Voor leden NGV en donateurs Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers: 12,50 euro, te betalen op de cursusdag.


Tegenlicht Meet Up: hoe duur is natuur?

BREDEVOORT - De natuur: een schaars goed in Nederland. Op vrijdagavond 12 januari staat de natuur centraal in de maandelijkse Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk. Met lokale, inspirerende gasten discussiëren we over de waarde van natuur en over hoe we zelf een verschil kunnen maken in de Achterhoek.

We hebben dringend een toekomstbestendig scenario voor de natuur nodig. Tot nu toe beschermen we de natuur veelal door er een hek omheen te plaatsen. Is dit wel de juiste manier van doen? In ons dagelijks leven zijn wij op talloze manieren afhankelijk van de natuur.
Momenteel wordt daarom gewerkt aan een nieuwe visie op natuur waarin de waarde van natuur inzichtelijk wordt gemaakt in termen van onze welvaart en economie.

Door een economische benadering te kiezen willen natuurbewegingen demonstreren dat investeren in natuur een slimme investering is. Hoe? Door bijvoorbeeld te investeren in de aanleg van de Marker Wadden: een nieuw waddengebied in het Markermeer dat wordt aangelegd voor recreatiedoeleinden én om de biodiversiteit in het gebied te vergroten. Natuur en economie gaan hier hand in hand. Ook in de Achterhoek wordt op een slimme manier wordt geïnvesteerd in de natuur. We praten hier deze avond over met interessante gasten.

Te gast zijn Dyon Temming van Het Buitenburo, een adviesbureau voor duurzame landschappelijke ontwikkeling, natuurfilosofe Yvonne Cuijpers en Bernhard Harfsterkamp, kenner en liefhebber van de natuur in Aalten en Winterswijk. Zij laten zien hoe ook in de Achterhoek het verschil kan worden gemaakt.

De bijeenkomst begint om 19.00 uur met het vertonen van de Tegenlichtaflevering; om 20.00 uur start de meet up. de entree is vrij.


Kruisjassen bij Frielink

GROENLO - Op zaterdag 6 januari vindt de tweede kaartmiddag plaat bij Café De Kroon /Frielink. Er zijn weer dagprijzen te winnen. De algeheel winnaar ontvangt een half varken in waardebonnen. Deze is beschikbaar gesteld door Annelies en Frans. De uitslagen van de eerste kaartmiddag in december waren als volgt: 1. Walter Penterman-Jos Holkenborg, 4.573 punten, 2. Jan Luttikholt- Gerrit Pot, 4.160 punten; 3. Paulien Spekschoor-Jaap Frank, 4.062 punten; poedelprijs: Theo Poelhuis-Paul Rootinck, 3.142 punten.