De Zieuwentse zangeres Suzan Stortelder en de Harreveldse gitarist Freek Rikkerink. Foto: PR
De Zieuwentse zangeres Suzan Stortelder en de Harreveldse gitarist Freek Rikkerink. Foto: PR

Suzan en Freek wederom op Reurpop

RUURLO – De Zieuwentse zangeres Suzan Stortelder en de Harreveldse gitarist Freek Rikkerink vormen samen het muzikale duo Suzan en Freek. Het duo trad op in voorprogramma's van Milow en Walk Off The Earth, het Sziget festival in Boedapest en RTL Late Night. Op vrijdag 8 juni staan ze op het Ruurlose muziek-, theater- en spektakelfestival Reurpop.

Suzan Stortelder en Freek Rikkerink, beter bekend als het duo Suzan en Freek, stonden op de dinsdag voor Kerst nog in het Glazen huis van 3FM Serious Request. Op hun kerstmedley en het nummer 'Altijd wel iemand' ontving het duo veel positieve reacties. "Vroeger maakte je plannen van hoe komen we daar. Dat we nu gemaild werden of we wilden komen is natuurlijk heel vet." aldus Suzan en Freek.

De afgelopen jaren hebben ze flink aan de weg getimmerd om te komen waar ze nu zijn. Optreden deden ze al een tijd, maar nadat hun cover 'With You' van Matt Simons in 2013 op YouTube geplaatst werd, ging het snel met Suzan & Freek.

Het duo trad op in voorprogramma's van Milow en Walk Off The Earth, het Sziget festival in Boedapest en RTL Late Night. Wat volgde is een volledig uitverkochte clubtour, die vorige week is afgetrapt in Paradiso Amsterdam. Voor februari en maart staan zelfs tien nieuwe clubshows gepland.

Hun cover 'Don't Let Me Down' van de Chainsmokers is meer dan een miljoen keer bekeken, en ontdekt door niemand minder dan de Chainsmokers zelf. Ook hebben ze filmpjes gemaakt met Maan, Matt Simons en Paskal Jakobsen (Bløf).

Reurpop is een driedaags festival in Ruurlo. Dit jaar vindt het festival plaats op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juni. Tijdens de oprichting in 2007 stelde de organisatie zich een aantal doelstellingen, waaraan het festival moest voldoen. Deze doelstellingen waren: gezelligheid, diversiteit, saamhorigheid, originaliteit, laagdrempeligheid en kwaliteit. Tot op de dag van vandaag zijn dit nog steeds de belangrijkste doelstellingen.

In het eerste jaar lag de focus voornamelijk op muziek. Tegenwoordig is daar theater en spektakel aan toegevoegd. Enkele bekende artiesten die het festival de afgelopen jaren hebben opgeluisterd zijn Miss Montreal, Gerard Ekdom, Kensington en Jett Rebel. Het festival wordt mogelijk gemaakt door ruim 450 vrijwilligers en ruim 250 sponsoren. Zonder deze vrijwilligers en sponsoren is het niet mogelijk om het Reurpopfestival te organiseren.


Marianum in actie voor straatjongens Dakar

GROENLO/LICHTENVOORDE – Op donderdag 21 december voerden de leerlingen van Marianum actie voor het goede doel op de locaties Groenlo en Lichtenvoorde. Op beide locaties konden leerlingen, ouders, vrienden en familieleden meedoen aan de verschillende middag- en avondactiviteiten, die de leerlingen hadden opgezet.

Het doel van de (kerst)actie was om de vakantieweek, die de paters in Dakar voor de straatjongens organiseren, te laten voortbestaan. Door verschillende middag- en avondactiviteiten in de scholen te organiseren, heeft Marianum een mooi bedrag van 4411 euro opgehaald voor deze vakantieweek. Familie en vrienden van de leerlingen hebben hier allemaal aan bijgedragen.

Opzet vakantieweek
Het Centre Nazareth in Dakar, geleid door pater Christian, organiseert ieder jaar een vakantieweek voor (voornamelijk) jongens die op straat leven in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. Tijdens deze week ervaren ze hoe het is om in een gezinssituatie te leven. Omdat ze altijd op straat leven, zijn ze dit verleerd. De vakantieweek heeft als doel om de jongens inzicht te geven in hun leefsituatie. Ze hopen dat na deze week overwegen om weer terug te gaan naar hun familie. Als jongens hiervoor kiezen, krijgen ze begeleiding van de medewerkers van het centrum.

Bedelen
De jongens komen op straat terecht door het wel of niet functioneren van de Daara (de jongensschool). Hun ouders sturen de jongens hier naartoe met het vertrouwen dat het goed komt met hun kind. In de praktijk blijkt dit vaak niet het geval. Wat er gebeurt, is dat de jongens buiten op straat geld moeten binnenhalen voor hun Marabout (meester) en de school. Ook bedelen ze voor zichzelf voor eten en een slaapplaats. Na een poosje raken de jongens ontheemd en weten niet meer waar ze vandaan komen of waar ze thuishoren.

Bewustwording
De actie sluit aan bij hoe Marianum naar hun leerlingen kijkt. Naast leerresultaten daagt de school ze uit om na te denken over hun eigen keuzes in een wereld waar van alles op ze afkomt. Ook de positie van de leerlingen ten opzichte van andere kinderen in een ander werelddeel met een andere cultuur, speelt hierbij een belangrijk rol. In de (nabije) toekomst heeft Marianum de wens om leerlingen naar Dakar te laten afreizen, zodat zij ter plekke kunnen zien hoe het leven is van hun leeftijdsgenoten.

Fietsen voor het goede doel. Foto: PR