Nieuwe subsidierelatie met Stichting Achterhoek Toerisme

OOST GELRE - Het college van B en W van Oost Gelre heeft besloten om met de Stichting Achterhoek Toerisme een nieuwe vierjarige subsidierelatie aan te gaan. De subsidie bestaat uit een drietal onderdelen, te weten een jaarlijkse bijdrage van 1,50 euro per inwoner, 0,01 eurocent per overnachting en 8.000 euro voor routestructuren.

Door Theo Huijskes

Al medio 2013 besloot Oost Gelre om samen met toen nog zeven andere gemeenten in de Regio Achterhoek (Montferland is inmiddels uitgestapt) plus Lochem en Zutphen, per 2014 een vierjarige subsidierelatie aan te gaan met Stichting Achterhoek Toerisme (StAT). Dit met name voor de regionale toeristische marketing en promotie, merk- en productontwikkeling, alsmede de ontwikkeling en het beheer van routestructuren. De jaarlijkse bijdrage bedroeg destijds 1,40 euro per inwoner en een bijdrage voor investeringen in routenetwerken van 0,08 eurocent per inwoner en 0,015 eurocent per toeristische overnachting.

"Ten tijde van de besluitvorming in 2013 is in de overweging meegenomen dat de Vrijetijdseconomie een belangrijke sector is voor de Achterhoek. Dit niet alleen met het oog op de werkgelegenheid, maar ook kijkende naar de kwaliteit van wonen en werken en dus de leefbaarheid in de kleine kernen. Hier ligt het publieke belang inzake deelname aan StAT en daarmee samenhangende de gemeentelijke bijdrage", aldus het college van B &W.
"Heden ten dage is het belang nog steeds onverminderd groot. In grote lijnen zijn de voorzieningen (hardware) aardig op orde. Het zwaartepunt verschuift steeds meer richting het ontwikkelen en vermarkten van concepten en arrangementen met als onderlegger de beschikbare voorzieningen/faciliteiten, zowel binnen de sector Vrijetijdseconomie als in relatie tot andere sectoren. StAT vormt hierin een onmisbare schakel. In het jaarplan dat door StAT is aangeleverd, is de huidige positie van bestuur, organisatie, takenoverzicht met daaraan gekoppelde formatieomvang, overzicht van uitgevoerde werkzaamheden en financiële stand van zaken in uitgebreide vorm opgenomen. Mede daarom heeft StAT een voorstel gedaan voor voortzetting van de subsidiëring in de periode 2018 tot en met 2021. Het portefeuillehoudersoverleg Vrijetijdseconomie van de elf gemeenten heeft in de afgelopen periode de subsidierelatie geëvalueerd en stelt voor om deze, conform het voorstel van StAT, voor de periode 2018 tot en met 2021 te continueren. Hetgeen wij thans als college officieel bekrachtigd hebben."
Voor de gemeente Oost Gelre komt de subsidie met betrekking tot het kalenderjaar 2017 neer op € 57.817,33, bestaande uit bedrag per inwoner in totaal € 44.451, bijdrage routestructuren € 8.000 en aantal toeristische overnachtingen € 5.366,33.


Blues Syndrome en Wednesday Smiles bij De Zaak

LICHTENVOORDE - Op zondag 21 januari is er bij café De Zaak een dubbeloptreden met Blues Syndrome en Wednesday Smiles. De optredens beginnen om 17.00 uur. Wednesday Smiles is een Winterswijkse band, die sinds begin 2016 bezig is met het maken van pure, eigen muziek. Aan de basis van dit concept staat het werk van zanger, tekstschrijver en componist Martin Stassen. Het arrangement van deze op rock geschoeide soulvolle bluesy nummers met hier en daar een knipoog naar de jazz, wordt door de voltallige band gemaakt. Marco van der Aar, Franc Bennink, David van Lochem, en Bertje Stoltenborg vormen de band die eerst The Loves zou gaan heten. Alleen bestaat die band al, dus werd de naam iets veranderd in Blues Syndrome.