Amnesty schrijft voor slachtoffers paramilitairen in Colombia

Amnesty schrijft voor slachtoffers in Colombia


AALTEN/OOST GELRE - Amnesty Aalten/ Oost Gelre zet zich in voor bescherming van inheemse gemeenschappen. Paramilitairen vermoordden recent in het noordwesten van Colombia (Chocó) twee leiders van afro-Colombiaanse gemeenschappen. De inheemse gemeenschappen zijn al jaren verwikkeld in een strijd over landrechten.

In de jaren negentig vluchtten veel inwoners uit het gebied in Chocó vanwege het gewapende conflict. In 2006 werd de eerste van in totaal 13 humanitaire zones in het gebied opgericht. Dit betekent dat de gemeenschappen die er wonen geen deel willen uitmaken van het conflict. De inwoners van de zones proberen nu gezamenlijk hun landrechten terug te krijgen. Ondanks rechterlijke uitspraken heeft de overheid hun land nog niet teruggegeven. De moord op leiders Mario Castaño Bravo en Hernán Bedoya in november en december is een duidelijke poging om dit proces te dwarsbomen.
Sinds 2015 rukken de paramilitairen weer op naar het gebied. De inwoners worden bedreigd en een aantal is al vermoord. De twee onlangs vermoorde leiders kregen bescherming van de overheid. Ze kregen een kogelvrij vest en een mobiele telefoon. Hun moord laat zien dat de bescherming bij lange na niet voldoende is.
Door middel van briefacties roept Amnesty de autoriteiten op de inwoners van de humanitaire zones in Chocó te beschermen. Met één handtekening kan iemand al bijdragen aan een eerlijkere wereld. Amnesty vraagt daarom om een handtekening te zetten onder de petitie die ligt in de wereldwinkel en de bibliotheek in Aalten, of door schrijfabonnee te worden.
Informatie: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.


Trainingen in WALD-spelling

DOETINCHEM - Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Achterhoekse en Liemerse streektaal of voor wie zich wil voorbereiden op het Oost-Gelderse Streektaaldictee op donderdag 22 maart zijn er twee bijeenkomsten voor training in de WALD-spelling. De eerste bijeenkomst is op donderdag 8 februari van 14.00 tot 16.00 uur, de tweede op woensdag 28 februari van 19.30 tot 21.30 uur.

WALD staat voor Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten. De WALD-spelling wordt door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en vele dialectschrijvers aangehouden als de spelling voor het schrijven in de Achterhoekse en Liemerse streektaal.

De trainingen worden in een gemoedelijke sfeer gegeven door vier deelnemers aan het streektaaldictee van het eerste uur: Antoon Driessen, Gerda ter Maat, Annie Westerveld en Berd Westerveld. Zij leren de deelnemers regel 1 van het schrijven in de streektaal: goed luisteren en opschrijven wat je hoort. Het mooie van de WALD-spelling is dat je er alles mee kunt opschrijven of het nu de taal is van Dinxperlo, Didam, Eibergen, Gorssel, Hengelo, Pannerden of Winterswijk. Op www.ecal.nu staan de regels voor de WALD-spelling vermeld.
De training is bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem. Aanmelden kan via info@ecal.nu of 0314-787078. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. De training is op een of op beide data te volgen.