Mireille Wopereis in de electrocar die Antoniushove tot haar beschikking krijgt, nadat de electrocat nog wat is 'opgepimpt'.  Foto: Henri Walterbos
Mireille Wopereis in de electrocar die Antoniushove tot haar beschikking krijgt, nadat de electrocat nog wat is 'opgepimpt'. Foto: Henri Walterbos Foto:

Electrocar voor Antoniushove en Molenberg

LICHTENVOORDE/GROENLO - Op het terrein van Bringo in Lichtenvoorde staat ie buiten al te blinken. Niet door zonnestralen maar door de regendruppels die er op liggen die de spaarzame zonnestralen weerkaatsen. De electrocar die klaar staat om opgepimpt te worden en vervolgens zal worden overgedragen aan zorgorganisatie Careaz Antoniushove in Lichtenvoorde. Ook Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé locatie De Molenberg in Groenlo krijgt op hetzelfde moment een electrocar aangeboden.

Door Henri Walterbos

Namens beide zorgorganisaties vertelt Mireille Wopereis, werkzaam bij Antoniushove in Lichtenvoorde, over het project en daarbij direct een oproep doet om vrijwilligers te werven voor beide vervoersmiddelen. "Binnen de gemeente Oost Gelre hebben we een mooi project bedacht onder de noemer 'Kom d'r es uut'. Dat heeft er mee te maken dat er binnen de gemeente een aantal inloopvoorzieningen zijn gecreëerd de laatste paar jaar, maar dat we hebben gemerkt dat een bepaalde categorie mensen het lastig vindt om naar een inloopvoorziening te komen vanwege hun beperkte mobiliteit. Daarnaast is het ook zo dat deze groep mensen het ook lastig vindt om bijvoorbeeld naar een broer of zus iets verderop te gaan, of het moeilijk vindt om naar de huisarts of fysiotherapie te komen. Wij hopen dat deze electrocar soelaas biedt voor deze mensen, zodat zij er ook weer eens uit kunnen komen, gewoon deel kunnen nemen aan de maatschappij. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een keer pas een kwartiertje later opgehaald kunt worden, maar we proberen zo veel mogelijk in te spelen op de wensen van de inwoners." In Aalten, Dinxperlo en Winterswijk zijn dezelfde projecten zeer succesvol en voorziet de voorziening in een grote behoefte. "Als ik op hun ervaringen afga, dan wordt zo'n electrocar de gehele week gebruikt. Dat hopen we hier ook te realiseren: dat mensen er volop gebruik van gaan maken."

Vrijwillige bijdrage
De procedure voor gebruik is zeer eenvoudig en laagdrempelig te noemen. Vindt ook Mireille. "Er kan straks rechtstreeks met de chauffeur gebeld worden en afgesproken worden om bijvoorbeeld over een uur bij de huisarts te zijn en een uur later weer opgehaald te worden." De kosten voor gebruik zijn eveneens laagdrempelig. "Het is op basis van een vrijwillige bijdrage die na afloop aan de chauffeur afgedragen kan worden. Dit is mogelijk door sponsoring van beide electrocarren. De electrocar in Lichtenvoorde is geschonken door State of Art en de Achterhoek Tourrally, de car in Groenlo wordt onder andere gefinancierd door de Vrienden van de Molenberg. Daarnaast hebben de gemeente Oost Gelre en het Oranje Fonds een belangrijke bijdrage geleverd om beide electrocarren te kunnen laten rijden."

Op zoek naar vrijwilligers
Op dit moment zijn beide zorgorganisaties druk bezig om vrijwillige chauffeurs met rijbewijs te werven voor de nieuwe voorziening, voor zowel Groenlo als Lichtenvoorde. "We zoeken mensen die hulpvaardig zijn, fysiek nog vaardig zijn en minimaal een halve dag in de week beschikbaar zijn om op deze mooie 'car' te gaan rijden. Als ze zich aanmelden gaan we met ze in gesprek om met hen samen het rooster te bespreken, aangepast op dagdelen dat zij kunnen. Daarnaast zoeken we nog chauffeurs met een wat technische achtergrond die mogelijk kleine reparaties uit kunnen voeren, en we zoeken nog een vrijwillige coördinator die de chauffeurs zou willen aansturen en de planning en het maken van het rooster voor zijn/haar rekening zou willen nemen."

Aanmelden als vrijwilliger kan bij Sylke Kreeftenberg (Molenberg), 06-13072204 of 0544-474100 en bij Mireille Wopereis (Antoniushove), 06-10450754 of 0544-372064. Opgeven als vrijwilliger voor beide electrocarren is ook mogelijk.


Nieuwe cursus bijenhouden

LICHTENVOORDE - De imkersverenigingen Lichtenvoorde en Groenlo zijn clubs van mensen, die bijen houden zien als een vak en het veelal als hobby beleven. Nieuwe leden zijn welkom; er wordt binnenkort een cursus bijen houden gegeven. Bijenteelt als beroep komt in ons land voor bij zaadteeltbedrijven en enkele particulieren. Door het houden van bijen levert de imker met zijn bijen een belangrijke bijdrage aan natuurbehoud door bestuiving, waardoor flora en fauna zich handhaven. Het is derhalve gewenst permanent bijen in natuurgebieden te plaatsen. Door goed beheer van bijenvolken en het in stand houden en verbeteren van biotopen willen de imkers de honingbijen en ook andere insecten de mogelijkheid bieden om goed te floreren. Bijen dragen tevens in hoge mate bij aan ons voedsel (aan 80 % van ons voedsel hebben bijen meegewerkt) door bestuiving van planten, gewassen en bij de groente- en fruitteelt. Zo speelt de bij een belangrijke rol en levert ze een grote bijdrage aan natuurbehoud, land en tuinbouweconomie. De imkerij in Nederland kampt met een toenemende vergrijzing en is daarom actief op zoek naar nieuwe mensen, die bijen willen houden als vrije tijdsbesteding. De imkersverenigingen stellen: "Wij hebben nieuwe leden nodig om aan onze doelstelling te kunnen blijven voldoen. Alle leden ontvangen eens per zes weken het blad Mijn Bijen uitgave van de bijenorganisatie Imkersbond Nederland. De afdeling Lichtenvoorde beschikt over een verenigingsstal De Beezenmoat in het Wentholtpark, waar de bijen van de beginnende leden terecht kunnen, als zij niet in staat zijn de volken op eigen terrein te plaatsen." Op zaterdag 24 februari is de eerste les van een nieuwe cursus bijenhouden, een introductieles. De cursusleiding biedt eveneens de mogelijkheid op een doordeweekse dag lessen te volgen. Voor opgave en informatie raadpleeg de website: www.imkersoostgelre of stuur een mail naar Jos Schut: jschut49@gmail.com of naar Rinie ten Have, rinietenhave@hotmail.com.