Longa '30 gaat door waar het gebleven was

LICHTENVOORDE - Longa '30 kende een in 2017 een uitstekende eerste seizoenshelft. Het is altijd de vraag of men dat kan volhouden in het nieuwe jaar, maar voorlopig is het antwoord ja. Nummer 4 Rigtersbleek werd afgelopen zondag in een gelijkwaardig duel op een 3-1 nederlaag getrakteerd.

Zoals wel vaker kwam Longa '30 al vroeg in de wedstrijd op achterstand. Jurgen Weijman speelde verkeerd in, waarna Rigtersbleekaanvaller Gerard Monnikhof na een razendsnelle counter de 0-1 binnenschoot. Longa '30 herpakte zich en kwam na 20 minuten op gelijke hoogte. Nick te Veldhuis veroverde de bal op het middenveld en bracht direct Tim Bader in stelling. Bader bleef koel en bracht de 1-1 op het scorebord.
In het vervolg van de eerste helft kregen beide ploegen nog kansen. Rigtersbleek was met name via de razensnelle Youri Gersmann gevaarlijk, terwijl Longa '30 te weinig deed met de ruimte die het voorin kreeg. Beide ploegen waren nog erg dichtbij een doelpunt. Monnikhof schoot fraai op de paal, waarna de rebound ternauwernood gekeerd kon worden door Pim te Loeke en Simon Klein Goldewijk. Aan de andere kant raakte ook Freek Heinsbroek het aluminium. Na een snelle aanval via Thom Berendsen raakte Heinsbroek in kansrijke positie slechts de onderkant van de lat.
In de tweede helft bleven de ploegen aan elkaar gewaagd, maar werden er minder kansen gecreëerd. De wedstrijd leek een beetje op slot te zitten toen Tim Bader anders besloot. Na een goede actie schoof hij de bal tegendraads in het doel: 2-1! Rigtersbleek ging vanzelfsprekend op zoek naar de gelijkmaker, maar Longa '30 bleef strijdend overeind. Behalve een paar standaardsituaties gaf het amper kansen weg. In de tegenaanval probeerde het het duel te beslissen, al duurde het nog tot de 90e minuut voordat dit ook daadwerkelijk gebeurde. Thomas Kerperien kopte een voorzet van Bader prima binnen en met die 3-1 was de wedstrijd beslist.
De komende twee weken speelt Longa '30 twee lastige uitwedstrijden. Aanstaande zondag neemt men het in Nijmegen op tegen N.E.C., de week erop reist het af naar Raalte om het op te nemen tegen Rohda. Rohda verloor afgelopen zondag verrassend van BWO, waardoor Longa '30 het gat in verliespunten ziet stijgen tot vier punten.

Hoopvolle start Litac heren 1

LICHTENVOORDE - Grote vraag bij de tafeltenniswedstrijd van Litac 1 tegen Hercules uit Terborg: wie zullen ze opstellen? Hercules is immers een soort verzameling van oud-eredivisiespelers. Het eerste team komt zelfs uit in de eredivisie. Hoe dan ook: verrassend was het 5-5 gelijkspel dat de Lichtenvoordse ploeg haalde, zeker.

Tevoren werd al beweerd dat de gevreesde Kraaijenbrink niet van de partij zou zijn. Het was even schrikken toen bleek dat hij wel meedeed. Maar juist tegen deze speler werden twee punten gepakt: zowel Aaron Albeck als Sander Spijkers bestreden hem succesvol. Jarno de Kruijff, die na enige onderbreking weer van de partij is, lukte dat niet. Wat hem wel lukte was een zeer nuttig punt te scoren. De start van de Terborgenaren was min of meer overdonderend: na drie enkelspelen stond het 3-0. Een geweldige dubbelpartij bracht de ommekeer: 3-1.
Pas bij een stand van 4-1 ging het echt draaien. Jarno scoorde de 4-2 en Aaron de 4-3. Maar de ongenaakbare Geerling zorgde voor de 5-3. De spanning keerde terug na de winst van Sander op Kraaijenbrink en zowaar sleepte Aaron Albeck in de slotpartij nog een gelijkspel uit het vuur.
Zaterdag komt Taverzo uit Zoetermeer op bezoek. De wedstrijd in de Zandschoppe begint om 18.00 uur. Voor belangstellenden is de toegang gratis.
Jeugd landelijk-C
Het eerste jeugdteam, voor het eerst uitkomend in de landelijke C-klasse, werd meteen al geconfronteerd met het feit dat er niveauverschillen zijn. Werden ze met grote overmacht kampioen in de hoogste districtsklasse, nu stond daar het Utrechtse SVE en dat bleek andere koek. Zowel Indi van der Ley als Julius Bulten en Joor Bluemink kwamen niet verder dan één zege. Dat betekende een verdiende nederlaag tegen een zeer sterke opponent (3-7). Maar ze zitten niet bij de pakken neer.

Komende zaterdag gaan ze vol goede moed op stap naar Arnhem voor de ontmoeting met Treffers.

Eerste winst RKZVC sinds 5 november

ZIEUWENT - Na een winterstop is het altijd de vraag hoe een team het voorjaar in gaat. Voor RKZVC gold dat zeker omdat er voor de winterstop in de laatste vijf wedstrijden een behoorlijke dip zat met slechts enkele gelijke spelen. Het was dan ook een geluk dat de eerste tegenstander dit voorjaar STEVO uit Geesteren (O) was, dat onderaan de ranglijst bungelt. Voetballend gezien was het geen al te beste wedstrijd waarbij RKZVC veel last had van het natuurgras. Het werd 3-0 voor RKZVC.

Opspringende ballen en onderuit gaan hoort er bij natuurgras wel bij maar maakt het voetballen ook onzeker. Binnen de minuut had Joey Belterman op aangeven van Jouke Knippenborg al de kans om op voorsprong te komen maar Joey schampte de bal. In de zesde minuut lukte dat wel na een prachtige aanval over veel schijven. Joey Belterman legde als laatste de bal breed waarna Sjors Storkhorst vanaf de elf meter snoeihard binnen schoot voor de 0-1. Met de wind in de rug en veel inzet streed STEVO om gelijk te maken, hierbij zo nu en dan geholpen door uitglijdende Zieuwentse spelers. In de achtste minuut ging een schot van veertig meter rakelings langs. Verdere afstandspogingen van STEVO misten veelal ruim de richting. In de vijftiende minuut, na balverlies in de verdediging, kwam de eerste echt goede Geesterense kans vanuit een schuine hoek maar keeper Huib Jonkman kon genoeg blokken. Door de aandrang van STEVO kreeg RKZVC voorin ook ruimte. Een mooie pass van Mart Schutten achter de verdediging werd door zijn broer Jens ineens genomen maar ging over. In dezelfde minuut kwam Sjors Storkhorst vrij door maar blokte de Geesterense keeper zijn inzet. Een minuut later ging een mooi schot van dezelfde Sjors via een hoofd van een verdediger nog net over. Een kopbal na een corner van Stevo ging ruim over en een hard schot ruim langs.

Vreugde in Zieuwent na 3-0 winst op Stevo

Met de wind in de rug kon RKZVC na rust verdedigend wat gemakkelijker opruimen en ook de eigen spelers voorin bereiken. Afgezien van een schot van Stevo in de eerste minuut na rust - wederom ruim over – en een gemakkelijk schot in de 70ste minuut, had keeper Huib Jonkman in de tweede helft weinig werk. RKZVC daarentegen kreeg de nodige kansen. Twee minuten na rust schoot Jouke Knippenborg vanuit een schuine hoek in het zijnet. Twee minuten later kopte Toby Bokkers in vrije positie ruim naast na een corner van Sven Jurjus.

Een voorzet van Jouke Knippenborg in de 55ste minuut kon door de Geesterense keeper nog net tot corner verwerkt worden. In de 65ste minuut was er een scrimmage voor het doel van Stevo waarbij de bal ook net niet over de lijn kon worden gedrukt. In de 74e minuut lukte het eindelijk wel na goed storend werk van Sven Jurjus in de buurt van de cornervlag. Sjors Storkhorst kon daarna naar binnen en gaf af op de vrijstaande Joey Belterman die beheerst de 0-2 binnen schoot. RKZVC speelde het daarna beheerst uit. In de 88stee kwam de eindstand op het scorebord. Mart Schutten gaf vanaf rechts laag voor waarna Sjors Storkhorst met een sliding midden voor goal de 0-3 kon binnen werken.

Gelukkig voor RKZVC betekende dit weer een keer een gewonnen wedstrijd. Dat het de eerste overwinning na de winterstop is, stemt ook tot tevredenheid. De eerste zwaluw na de winter betekent echter niet had het direct zomer is. Wil het gevoel van een goede start na de winter blijven dan moet er komende weken een serie goede wedstrijden worden neer gezet.

Zondag speelt RKZVC thuis om 14.00 uur tegen BWO Hengelo.