OOG-raadslid Ronald Willering: “Zou deze vorm van cherry-picking niet gestopt moeten worden?” Foto: Theo Huijskes
OOG-raadslid Ronald Willering: “Zou deze vorm van cherry-picking niet gestopt moeten worden?” Foto: Theo Huijskes Foto:

Fractie OOG wil regionale samenwerking temporiseren

Burgemeester: 'Besluit vóór de verkiezingen'

Door Theo Huijskes

OOST GELRE – "Het proces met betrekking tot een doorontwikkeling van de regionale samenwerking heeft een lange aanloopperiode gehad. Dat de vaart er momenteel in zit, mag niet worden uitgelegd dat het plotseling allemaal te snel gaat. Het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek heeft zich ten doel gesteld om vóór de verkiezingen voor de gemeenteraad, een duidelijk standpunt van de deelnemende gemeenten te hebben, zodat straks de nieuwe raden zich kunnen uitleven in de verdere aanpak van de doorontwikkeling van de regionale samenwerking."

Dit zei burgemeester Annette Bronsvoort naar aanleiding van een vraag van OOG-raadslid Ronald Willering tijdens de onlangs gehouden raadscommissievergadering. Willering stelde dat met een tegenstem en/of een amendement van de gemeente Berkelland en het louter meeliften van de gemeente Montferland er weinig reden is om nu al euforisch te zijn over de Regio Achterhoek. "De voorstanders van de plannen lopen te ver voor de muziek uit", liet Willering weten. "Volgens onze fractie is de verdeeldheid vooral veroorzaakt door de voorgestelde structuur, die volgens ons leidt tot het verlies van individuele vrijheid en zelfstandigheid van de gemeenten. Nu niet alle gemeenten onverkort achter de plannen staan, is volgens ons de basis voor een regionale doorontwikkeling er niet."

Basis met 100% steun
Burgemeester Bronsvoort bevestigt dat de gemeente Montferland reeds op 1 januari 2017 uit de gemeenschappelijke regeling is gestapt. "Ondanks dat deze gemeente geen deelnemer meer is aan de Uitvoeringsagenda Achterhoek 2020, neemt men nog wel deel aan verschillende overlegvormen. Dit laatste is mede de reden dat wij als Algemeen Bestuur proberen om Montferland binnen de Regio Achterhoek te houden." Willering vond dat daarmee de zorg van OOG niet is weggenomen. "Montferland is er alleen op uit om van de voordelen te profiteren", aldus de OOG-woordvoerder.

Wordt vervolgd in de raadsvergadering van dinsdag 6 februari, waarin het voorstel van de Regio op de agenda komt.


KUDO-avond bij Rockcafé Taste

GROENLO - Rockcafé Taste houdt regelmatig KUDO-avonden; zo ook op zaterdag 3 februari vanaf 21.30 uur. De entree is vrij, en ook deze keer maken de KUDO-bands kans op een optreden op Pigpop. Bezoekersstemmen tellen daarbij mee. KUDO staat voor Kom Uit De Oefenruimte. De avonden zijn bedoeld voor (beginnende) bands die zich willen presenteren, podiumervaring willen opdoen of gewoon graag willen spelen. Pigpop en Taste hebben de handen ineen geslagen. Uit alle bands die meedoen met de KUDO-avonden dit seizoen, wordt een band uitgezocht die Pigpop, dat op 26 mei plaatsvindt, mag openen.Tevens zullen er uit de uitgebrachte stemmen twee keer twee vrijkaarten voor Pigpop getrokken worden.

Dit keer treden op: Hadock, Jankity en The Vault.

Hadock is een nieuwe rockband uit Eibergen, met de oude garde uit onder andere Krakatoe, Symmetry, Sixpack en The Marshalls. De band staat garant voor een stevig stukje rock. Jankity is een rockband uit de regio Arnhem - Nijmegen. In de bezetting van twee gitaren, bas, drums en zang speelt de band alleen eigen materiaal: rockmuziek waarin heden en verleden samenkomen. The Vault is een een pop/rockband met een grote diversiteit aan covers. De band krijgt begeleiding van Leon Venderbosch op muziekschool Boogie Woogie waar ze al vanaf het begin met veel plezier mogen repeteren.