Ans Post, Job van 't Hooft en Ellen Caspers. Foto: PR
Ans Post, Job van 't Hooft en Ellen Caspers. Foto: PR Foto:

Nieuwe wetgeving rond huwelijk of geregistreerd partnerschap

REGIO - De wetgeving rondom trouwen is met ingang van 1 januari 2018 veranderd. De algehele gemeenschap van goederen bestaat niet meer. Over deze wijziging en de gevolgen en mogelijkheden hield Countus accountants en adviseurs op 25 januari samen met notariskantoren Hobbelink & Buitink uit Winterswijk en Roerdink & Stevelink uit Groenlo een informatiebijeenkomst bij Erve Kots in Lievelde.

Wat is er veranderd?
Echtgenoten trouwen niet meer automatisch in een algehele gemeenschap van goederen, maar in een beperkte gemeenschap. De regeling van de algehele gemeenschap van goederen heeft in Nederland 180 jaar bestaan voor huwelijken en later ook voor het geregistreerd partnerschap. Kort gezegd komt de nieuwe wetgeving erop neer dat de vermogens die partners voorafgaand aan het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben opgebouwd, privé blijven. Alleen het vermogen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt gemeenschappelijk.

Aandachtspunten
Ellen Caspers, jurist bij Countus: "Er zitten belangrijke aandachtspunten in deze nieuwe wetgeving. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan en dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden en verschillen tussen samenwonen, geregistreerd partnerschap en huwelijk. Zo geldt dat beide partners door huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch 50/50 gerechtigd worden tot bezittingen die voorafgaand aan het huwelijk of geregistreerd partnerschap gemeenschappelijk zijn verkregen. Dit geldt ook als dit eigendom bijvoorbeeld in de verhouding 90/10 is aangekocht."

"En hoe weet u, wanneer er geen administratie is bijgehouden, na twintig jaar huwelijk nog wat privé is en wat gemeenschappelijk is? Voor een partner die een onderneming in zijn privévermogen heeft, geldt dat hij of zij een redelijke vergoeding verschuldigd is aan de gemeenschap. Op dit moment is nog onduidelijk wat er onder een redelijke vergoeding moet worden verstaan. Om discussies te voorkomen is het in deze situaties raadzaam om huwelijkse voorwaarden te maken", aldus Caspers.

Levenstestament
Daarnaast ging Job van 't Hooft (Roerdink & Stevelink) tijdens zijn presentatie in op de mogelijkheden en aandachtspunten van een levenstestament. In een levenstestament legt men zaken vast voor het geval men tijdens leven als gevolg van een ziekte of ongeval niet meer in staat bent om zelf te handelen. Wie de bijeenkomst heeft gemist, kan op donderdag 15 februari terecht bij een soortgelijke bijeenkomst met Geurts & Verbeek Netwerk Notarissen bij Herberg de Pot in Markelo. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via markelo@countus.nl.