De organisatoren van het Olde Wievenbal. Foto: PR
De organisatoren van het Olde Wievenbal. Foto: PR Foto:

Olde Wievenbal in Lievelde

LIEVELDE - Op vrijdag 9 februari vindt het allereerste Olde Wievenbal in Lievelde plaats. Volgens de organisatoren is het bal bestemd voor alle 'olde wieven' in Lievelde en de wijde omgeving, en verder voor iedereen die 'heel goed kan olle wieven'.

Het Olde Wievenbal begint om 20.11 bij Ome Nol van Café De Barbier. Alle vrouwleu boven de 18 uit Lievelde en omstreken zijn van harte welkom. "Voor 20 euro, of zoals het vroeger was, voor 44,07 gulden, heb je een gezellige avond. We hebben een welkomstdrankje, een loterij, hapjes en drankjes in overvloed, verkiezing tot leukste olde wief en een speciale verrassingsact speciaal in het teken van vrouwleu. En nee, het is geen stripper! Kortom, het wordt een gezellige avond met en veur vrouwleu", leggen de dames uit.

Ze leggen graag ook even uit waar het gebruik vandaan komt. "We gaan terug naar de middeleeuwen. In de middeleeuwen delfden de vrouwen het onderspit. Het was dan ook 'not done' dat de vrouwen macht hadden en dit werd zelfs gezien als een 'verkeerde wereld'. In de middeleeuwen werd er ook al carnaval gevierd en dat was het moment waarop de vrouwen opstonden: de vrouwen grepen voor één dag de macht. Ze gingen vermomd als oude en lelijke vrouwen en lieten het huishouden en de kinderen achter voor de man. De vrouwen kwamen bij elkaar en regeerden met wijn gedurende één dag over het dorp. En zo ontstond het olde wievenfeest." Om deze traditie voort te zetten, wordt dit Olde Wievenbal in Lievelde gehouden. Kaarten zijn te verkrijgen bij de Café De Barbier, Lievelderweg 143 in Lievelde.


Facebook.com/Olde-Wievenbal-Lievelde