De start van Expeditie Noordkaap. Foto: Henri Walterbos
De start van Expeditie Noordkaap. Foto: Henri Walterbos

Expeditie Noordkaap feestelijk gestart

'Onbekend of ze überhaupt wel ergens overnachten

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - "3, 2, 1, go! Goeie reis. Tot over een week!" Presentatrice Sandra Vanreys stuurt de teams weg, het voor hen ongewisse in, want ongewis dat is het, zo legt de Aaltense zangeres het aanwezige publiek uit. "Ze hebben zojuist de enveloppe overhandigd gekregen met daarin de coördinaten voor het navigatiesysteem. Ze weten totaal nog niet waar ze vannacht slapen en of ze überhaupt wel ergens overnachten. Misschien rijden ze wel door vannacht."

'Binnenpret Roemaat'
Onder grote belangstelling worden de twintig deelnemende teams uitgezwaaid. Als de deelnemers zich onderhouden met familie en vrienden, en er al volop succeskusjes en –knuffels gegeven worden, vermaken de aanwezigen zich in 'Binnenpret Roemaat'. In de hal volop vermaak voor jong en oud. Is het in de ene hoek de brandweer van Oost Gelre die een demonstratie autowrak-knippen verzorgt, iets verderop een roedel huskyhonden die om aandacht vraagt nadat ze een auto voortgetrokken heeft. Op de klimwand een vader en dochter die samen naar boven klauteren. Goed vastgesjord en met een valhelm op. Als vader al bijna boven is, geeft dochterlief er halverwege de brui aan, ondanks alle getroffen veiligheidsmaatregelen. Toch stappen beiden trots uit de hengsels. Een onvergetelijke belevenis voor het familiealbum.

'Picasso's in spé'
Tussen alle glimmende bolides die klaar staan om de reis naar de Noordkaap aan te gaan een auto in alle kleuren van de regenboog. Een oud beestje van garage Bleumink uit Lievelde wordt 'opgepimpt' door een groep jonge Picasso's in spé. Onder hen Mart Bleumink (1,5) uit Lievelde. Het mannetje loopt enkele rondjes om de auto heen, en zet hier en daar een stip of een streep, achtervolgd door moeder Lisette. Ze moet er om lachen. "Hij is er maar druk mee, met het schilderen van de auto van opa", lacht ze. "De hele familie is hier wel ergens aan het helpen. Mart heeft het ontzettend naar zijn zin hier. Hij is al op het springkussen geweest en is dol op auto's. De andere auto's heeft hij ook al bezocht en bekeken." Deze keer zonder kwast.

Goed voorbereid
Tussen de bezoekers tevreden organisatoren Mark Plaggenburg en Jorg Ebbers, die zich ook opmaken voor de start. Ze rijden samen, onder nummer 1809. "Het is leuk dat de start ook deze keer weer druk bezocht wordt. De mensen hebben zich prima vermaakt en genieten van de gratis drankjes en worsten. Leuk om te horen en te zien", is Mark blij. De mannen zijn klaar voor vertrek, maar, vertelt Jorg eerlij; "Dat is pas 'nu' zo. Net moesten we nog een koelkast ritselen en de TomTom nog zoeken", lacht Ebbers. "Toch geldt, hoe vaker je meedoet, hoe minder voorbereidingen je treft", gaat hij verder. "Maar toch is het best wel een hele zware rit en is het belangrijk om goed voorbereid weg te gaan. Wij rijden om de beurten en nemen nog een cameraman mee om beelden te maken voor onze website en Facebookpagina."

Beide mannen hebben er zin in. Iets dat ze ook merken aan andere deelnemers. Mark hierover: "Je ziet dat de sfeer tussen de teams onderling zeer goed is. Teams die al eerder deelgenomen hebben, zoeken elkaar direct op. Je merkt dat ze het leuk vinden elkaar terug te zien." Ebbers heeft er vertrouwen in dat de deelnemers allen goed voorbereid van start gaan. "Je merkt dat de mensen die voor de eerste keer meedoen, heel veel voorbereid hebben. Je weet natuurlijk ook niet waar je heen gaat. Je kan via Denemarken omhoog, maar ook via Polen, Estland en Litouwen. Je moet verschillende navigatiesystemen bij je hebben want als er een uitvalt, moet je wel weten waar je bent." De deelnemers zijn via Facebook en de site te volgen.

Expeditie-Noordkaap.nl

Facebook.com/ExpeditieNoordkaap

Auto veriseren: Mart vindt het leuk!. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos