Straattaal

Er is de laatste tijd een discussie gaande over straten (en andere gebouwde zaken) die vernoemd zijn naar historische figuren die, volgens sommigen, nogal foute helden zijn geweest. Met name door hun rol in de slavenhandel. Een inderdaad zwarte of op zijn minst gekleurde bladzijde of heel hoofdstuk uit onze geschiedenis.

Hoe zit dat eigenlijk in Oost Gelre? Ik ga dat de komende tijd eens uitzoeken. Is er een Henk Heijmanstraat? Is die doodlopend?

Er is in elk geval een De Ruijterstraat in Groenlo. Genoemd naar nationale zeeheld slash gangster Michiel de Ruyter; althans dat vermoed ik, het straatnaambord vermeldt ij in plaats van een y. Dus misschien is de straat vernoemd naar een andere De Ruijter, een of andere plaatselijke of hooguit regionale held.

In Groenlo én in Lichtenvoorde is een Bernhardstraat, ongetwijfeld genoemd naar wijlen prins Bernhard. De gruwelijke schuinsmarcheerder die misschien wel een aanzienlijk deel van de lezers van dit stukje heeft verwekt.
Als iemand nog meer voorbeelden weet in Oost Gelre? Gooi het op een van je digitale etalages. Dan zie ik het wel en schrijf ik er misschien over.
Want ik ben een gluurder en geen poster.
Ik zit zelf op geen enkel social medium (is dat wel goed om dat zo te zeggen?). Niet op Facebook, Twitter, Instagram of wat dan ook. Ik besta echt.

Ik ken iemand (ik ken wel meer mensen, maar daar gaat het nou niet om) die op die 'grote drie' 17/7 - je moet ook slapen - actief is. Facebook gaat over zijn gezellige leven (#gewoongelukkig), op Twitter geeft-ie zijn borrelmening over van alles en nog wat, en op Instagram zet-ie gefilterde fotootjes van een altijd schilderachtige wereld. Tot een jaar of tien geleden bestond-ie nog niet eens. Maar ondanks al die digiprostitutie is hij nog steeds geen erkend influencer, fabrikanten willen hem nog steeds niet betalen als-ie een product gebruikt of een linkje in zijn post of bio zet.
Dat is me bij deze column trouwens ook nog nooit gelukt, maar dat weer eens terzijde.

Ik wil in plaats van al die socialemediaprofielen wel een ouderwetse analoge straat naar me genoemd hebben. Ik stel wel niet zoveel voor, maar er wordt over 100 jaar in ieder geval niet meer over mij gediscussieerd. Vooralsnog moet ik het doen met een plein in Bredevoort.

Zelf woon ik in een straat die genoemd is naar iemand die in elke plaats wel een straat heeft, dus hij zal in elk geval iets gepresteerd hebben. Maar wat? Ik ken hem alleen maar van de straatnamen; of hij nou gevochten heeft in de Tachtigjarige Oorlog of in de Tweede, geen idee. Ik zal eens op Wikipedia kijken, daar is tenminste wel veel echts te vinden.