Sanne (l) en Lonne, allebei 11 jaar, zijn trots op hun zelfgemaakte vogelhuisjes. Foto: Kyra Broshuis
Sanne (l) en Lonne, allebei 11 jaar, zijn trots op hun zelfgemaakte vogelhuisjes. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Vogelkastjes luisteren
wandelpad op

LICHTENVOORDE - Het bekende wandel- en fietspad tussen de Varsseveldseweg en de Delstraat/Schatbergstraat lag er de laatste jaren wat verwaarloosd bij. Een doorn in het oog van de gemeente, omwonenden én de leerlingen van de naastgelegen Jozefschool.

Door Kyra Broshuis

Enthousiaste werkgroep
Leonie Heutinck en Chris Frencken van de gemeente Oost Gelre deden vorig jaar een oproep in de buurt om de natuurlijke uitstraling van het pad te versterken. "Dat leverde een enthousiaste werkgroep van verschillende buurtbewoners op. Samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden", zo vertellen ze. De leerlingen van de Jozefschool werden betrokken bij het project en hebben in de afgelopen maanden tientallen vogelhuisjes getimmerd en beschilderd.

(F)luisterpad
Wethouder Vincent van Uem is deze woensdag naar het schoolplein gekomen om het eerste vogelhuisje te onthullen en geeft ook meteen even antwoord op de vraag van de leerlingen wat een wethouder eigenlijk is. "Op een andere school had een leerling daar een mooie omschrijving voor; een hulpburgemeester. En dat klopt wel. De burgemeester kan natuurlijk niet alles alleen en daarom zijn er wethouders met ieder een eigen taak. Ik ben bij de gemeente verantwoordelijk voor wonen, wegen en dus ook wandel- en fietspaden. Het is prachtig dat jullie allemaal hebben samengewerkt om van dit toch wel rommelige pad weer een prachtig stukje natuur te maken. De naam '(F)luisterpad', zoals het project heet, doet de naam eer aan. De vogels die hier straks terugkeren en hun geluid laten horen passen perfect in deze muziekbuurt. We gaan binnenkort ook nieuw groen planten hier. We brengen de natuur weer terug in de bebouwde kom door een mooi thuis te creëren voor vogels en andere dieren."

Trots
De komende weken worden alle vogelhuisjes van de leerlingen opgehangen in de bomen bij het pad. De Jozefschool heeft het maken van de huisjes geïntegreerd in hun 'maand van de natuur'. "Onze leerlingen van de groepen 4, 7 en 8 hebben hard gewerkt aan de vogelhuisjes. Omdat het pad vlak naast onze school ligt, en veel gebruikt wordt door onze leerlingen, waren de kinderen erg enthousiast. We zijn trots op het resultaat", zegt meester Onno Zijdel.


Kerkproeverij in Johanneskerk

LICHTENVOORDE - Zondag 11 februari om 10.00 uur staat de kerkdienst in de protestantse Johanneskerk in het teken van de 'Kerkproeverij'. Dit is een laagdrempelige kerkdienst om mensen (voor het eerst of opnieuw) te laten proeven van de kerk. Het is een bijzondere kerkdienst voor nieuwkomers en/of oudgedienden, bij wie de kerk wat op een zijspoor is geraakt. Om verschillende redenen is er soms de nodige drempelvrees ontstaan om die kerk binnen te gaan waar je wel eens langskomt of die je hebt zien staan.

In de media en in de wandelgangen leven vaak nog veel oude denkbeelden over hoe het er in de kerk aan toe gaat. De Johanneskerk organiseert daarom een dienst om te laten zien hoe zij kerk willen zijn. Iedereen kan sfeer komen proeven. Ook de 'vaste' gasten en belangstellenden uit omliggende plaatsen zijn van harte welkom. De dienst wordt naast de invulling door lectoren muzikaal omlijst met medewerking van het combo onder leiding van Johan Meerdink. Het belangrijkste is dat mensen iets proeven van waar het in de kerk om gaat en hoe men met elkaar omgaat. Een kerk waar iedereen zich welkom mag voelen.
Na de dienst is er gelegenheid te proeven van wat extra's bij de koffie. Hierbij is er volop ruimte voor ontmoeting. Voor de één misschien een kennismaking, voor een ander een gezellig weerzien. Een mooie gelegenheid om te komen 'buurten', of te proeven hoe het nu in de kerk gaat. De Kerkproeverij is een initiatief van de landelijke protestantse kerk, die dit overgenomen heeft uit Engeland. Hier kent men het als 'Back to Church Sun-day'. De ervaringen in andere plaatsen waar men dit al gedaan heeft zijn heel positief. Soms moet men elkaar even over een drempel helpen. Daar wil deze kerkdienst bij helpen. Met de woorden van Tante Rikie van Normaal: 'Vake bu-j te bange!'


Veertigduizend snoepzakjes

LICHTENVOORDE/GROENLO - Carnavalsvereniging De Knunnekes uit Groenlo bestaat dit jaar 55 jaar. De jubileumoptocht van zondag 11 februari krijgt daarom een feestelijk tintje.

De optochtcommissie heeft via haar netwerk contact gekregen met Activiteitencentrum Industrie in Lichtenvoorde. Dit is een onderdeel van zorgaanbieder De Lichtenvoorde waar mensen met een beperking worden begeleid in wonen, werken en dagbesteding. Het activiteitencentrum is steeds op zoek naar werkzaamheden voor de cliënten. En wat is dan mooier om veertigduizend snoepzakjes in te pakken. De bedoeling is om deze snoepzakjes tijdens de optocht van zondag 11 februari uit te delen aan de toeschouwers en met name de kinderen, die de optocht bezoeken. De snoepjes zijn gelatinevrij en daardoor minder plakkerig én vrij van dierlijke vetten. Het activiteitencentrum is erg blij met deze opdracht, met veel enthousiasme en lol hebben de cliënten de snoepjes bijna allemaal ingepakt. Zowel carnavalsvereniging De Knunnekes als het activiteitencentrum willen hun samenwerking de komende jaren verder uitbreiden.