Een patrijzenkoppel. Foto: Peter Eekelder
Een patrijzenkoppel. Foto: Peter Eekelder Foto:

Patrijzentellers gezocht

ACHTERHOEK - Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder op de akkers. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven om patrijzen te helpen, bijvoorbeeld door het aanleggen van kruidenrijke akkerranden. Zo bieden grondeigenaren deze vogels broedgelegenheid, dekking en voedsel. Nu is de vraag, hoe patrijzen daarvan profiteren. Daarom wil men dit voorjaar de patrijs in het veld monitoren ofwel tellen. Hulp is nodig. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert samen met de agrarische collectieven op dinsdag 20 februari een cursus voor vrijwilligers in de Achterhoek om te leren patrijzen te tellen. Aanmelden kan via www.landschapsbeheergelderland.nl.

Cursus patrijzen tellen
De cursus bestaat uit een theorieavond en een praktijkochtend in het veld. Men leert gestructureerd tellen en de patrijzenstand vastleggen. Met de resultaten kan de patrijs nog beter worden beschermd. Cursusleider is Frank Majoor van Sovon. De theorieavond is op dinsdag 20 februari, van 20.00 tot 22.00 uur, in het Buurtschapshuis Sinderen, Sinderenseweg 112, Sinderen. De praktijkochtend is op zaterdag 3 maart van 9.00 tot 12.00 uur.

Iedereen kan meedoen. Het enige dat wordt gevraagd is deelname aan de theorie-avond en de praktijkochtend. Daarna doet de vrijwilligiller drie telrondes in het voorjaar. In het najaar is men aanwezig bij de evaluatie-avond, waarbij de resultaten worden gepresenteerd.
Dit voorjaar worden op diverse plekken in Gelderland randen ingezaaid voor de patrijs, ook in de regio Land van Maas en Waal en Overbetuwe. Om het effect voor de patrijzen te meten worden telcursussen georganiseerd voor vrijwilligers in vijf regio's: in Sinderen (regio Achterhoek), in Vorden (regio Graafschap), in Batenburg (regio Land van Maas en Waal en Overbetuwe), in Groesbeek (regio Groesbeek en de Ooijpolder) en in Eibergen (gemeente Berkelland).


landschapsbeheergelderland.nl


Longa '30 wint lastige wedstrijd

LICHTENVOORDE - Hoewel de kortstondige sneeuwval zorgde voor een aantal afgelastingen, was het kunstgras in Nijmegen sneeuwvrij en konden NEC en Longa '30 de strijd met elkaar aangaan. Koploper Longa '30 had het erg lastig met NEC en was dan ook erg blij met de 1-2 zege.

NEC koos ervoor om met vijf verdedigers te spelen en Longa '30 het spel te laten maken. Longa '30 had dan ook veelvuldig de bal, maar wist dit niet tot kansen om te zetten. De gevaarlijkste momenten waren in het begin van de wedstrijd dan ook voor NEC, dat er met de technisch vaardige spelers snel probeerde uit te komen. Na een half uur spelen kwam NEC door een gelukkige goal op voorsprong. Een mislukt schot kwam via het been van Jurgen Weijman voor de voeten van de NEC-spits en die wist wel raad met dit buitenkansje. In het slotkwartier van de eerste helft ging Longa '30 op zoek naar de gelijkmaker. Thomas Kerperien kreeg hier een uitgelezen mogelijkheid voor, maar de spits schoot van dichtbij hoog over. In de laatste minuut voor rust kwam de 1-1 er toch. Jelme Stevens, de O19-speler die de vervanger was van de aan zijn amandelen geopereerde Janik Wolters, kopte op fraaie wijze de gelijkmaker tegen de touwen.
In de tweede helft werd het voetbal er niet beter op, maar de spanning vergoedde veel. Beide ploegen kregen weinig kansen en een 1-1 gelijkspel zou dan ook geen rare uitslag zijn geweest. Thom Berendsen en Thomas Kerperien dachten daar echter anders over. Een kwartier voor tijd wist Berendsen op de achterlijn de bal verrassend te ontfutselen van een NEC-verdediger, waarna hij Kerperien een niet te missen kans bood: 1-2! In een slotkwartier ging NEC alles of niets spelen, maar vooral dankzij doelman Pim te Loeke bleef Longa '30 op de been. Te Loeke keepte heel solide en hield een NEC-aanvaller van scoren af door katachtig met één hand te redden. Eenmaal werd hij geholpen door de lat, maar die goal zou ook erg onverdiend geweest zijn aangezien NEC de bal na een blessurebehandeling 'sportief' weer terugschoot.
Al met al een zwaarbevochten overwinning, maar wederom drie punten in de pocket. Dinsdagavond speelt Longa '30 in Winterswijk voor de Achterhoek Cup tegen FC Trias, donderdagavond neemt het in Lichtenvoorde op tegen derdedivisionist HSC '21 (oefen). In het weekend is Longa '30 vrij, een week later staat de topper tegen Rohda Raalte op het programma.


Zwemploeg Livo verstevigt koppositie

LICHTENVOORDE - De zwemploeg van ZPC LIVO uit Lichtenvoorde heeft tijdens deel 3 van de Nationale Zwemcompetitie Regio 2de Klasse Oost, die op zondag 4 februari in zwembad De IJsselslag in Zutphen werd gezwommen, de voorsprong op de concurrenten TZC Vahalis uit Tiel en SG Bommelerwaard uit de gemeente Maasdriel, verder uitgebouwd. Er werden vele ereplaatsen en persoonlijke records behaald, mogelijk mede geïnspireerd door het nieuwe (blauwe) tenue waarin de ploeg zich mocht presenteren.

Eerste plaatsen (vijftien keer) waren er voor de estafetteploegen: dames 4x 100 meter vrije slag, bestaande uit Senna te Molder, haar zus Indy, Aline Meuleman en Lieze Heuvels, de meisjes 4x 50 meter wisselslag, vertegenwoordigd door dezelfde personen en de heren 4x 100 meter wisselslag, bestaande uit Mart Bluiminck, Jesse Beerten, Ivar Visser en Bram Tombergen. Individueel tikten als eerste aan Quinty Lukassen op de 50 meter schoolslag, Tom Oonk 50 meter schoolslag en 50 meter vlinderslag, Aline Meuleman op de 50 meter rugslag en 100 meter wisselslag, Niels Bouwmeester op de 50 meter rugslag, Ivar Visser op de 50 meter vrije slag en 100 meter rugslag, Indy te Molder op de 100 meter schoolslag, Maud Schutten op de 100 meter rugslag, haar broer Ruud op de 100 meter wisselslag en Mart Bluiminck op de 100 meter vrije slag.
Tweede plekken (twaalf keer) werden behaald door Maud Schutten op de 50 meter schoolslag, Lieze Heuvels op de 50 meter vrije slag en 100 meter rugslag, Tara Visser op de 100 meter schoolslag, Ruud Schutten op de 50 meter rugslag, Mart Bluiminck op de 100 meter schoolslag, Quinty Lukassen op de 100 meter rugslag, Senna te Molder op de 100 meter wisselslag, Niels Bouwmeester, eveneens op de 100 meter wisselslag, Jesse Beerten op de 100 meter rugslag, Indy te Molder op de 100 meter vrije slag en Bram Tombergen, ook op dezelfde afstand.
In hun leeftijdscategorie tikten als derde (negen keer) aan Mijntje Wopereis op de 50 meter vrije slag, Mick Wiegerinck op de 50 meter vlinderslag en 50 meter vrije slag, Senna te Molder op de 50 meter rugslag, Tijmen Lensink , eveneens op de 50 meter rugslag en op de 100 meter wisselslag, Jesse Beerten op de 50 meter vrije slag, Eline Vonhof op de 100 meter schoolslag en Bram Tombergen op dezelfde afstand.
De volgende personen behaalden weliswaar geen ereplaatsen, maar hebben ieder voor zich ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes: Lynn Rötter, Emma Schutten, Caya Verbruggen, Karyn Wopereis, Tristan Knufing, Tjalle Berentsen, Naomi Oolthuis, Chris Bluemink.
Deel 4 van deze competitie zal op zondag 18 maart worden gezwommen, wederom in zwembad De IJsselslag in Zutphen. Aanvangstijd: 15.45 uur.