Prins Maikel en Prinses Linda. Foto: PR Zandbieters.
Prins Maikel en Prinses Linda. Foto: PR Zandbieters.

Zandbieters maken zich op voor groots carnavalsfeest

HARREVELD-De carnavalskriebels waar menig Harrevelder al vanaf november mee kampt zijn inmiddels overgegaan in een alsmaar toenemende carnavalskoorts. Wagenbouwers hebben al menige avond en zaterdag achter de rug, naaimachines draaien overuren voor het maken van eigen creaties en de Raad van Elf legt de laatste hand aan het opknappen van de prinsenwagen, waarop het prinsenpaar Maikel (Sasse) en Linda (Willemsteyn) zich toe kan laten juichen. Het paar heeft er zin in. Onder het motto 'Met touren deur Amerika bun't we'j now wal kloar, ons volgende avontuur wordt dit mooie Carnavalsjoar' voeren zij het grote Zandbieterscarnavalsfeest aan. Een feest waarbij aan eenieder wordt gedacht.

Door Henri Walterbos

De Harreveldse carnavalsmarathon begint woensdag 7 februari met het bezoek aan de peuterspeelzaal door Prins Maikel en Prinses Linda, een dag later gevolgd door een bezoek aan leden van de Zandbieters die 85+, ziek of herstellend zijn. Vrijdag is de dag van het kindercarnaval op de Canisiusschool. Er wordt afgetrapt met een feestelijke lunch, waarna de kinderen van de basisschool en de afvaardiging van carnavalsvereniging de Zandbieters het feest met verschillende optredens en liedjes zullen voortzetten in de aula. Hierbij zal uiteraard de polonaise gelopen worden, waarbij 'Hallo allemaal….' hoogstwaarschijnlijk niet zal ontbreken. Om 19.00 uur vindt de traditionele carnavalsmis plaats in de kerk, onder begeleiding van pastoor Patrick Kuipers. Iedereen is van harte welkom, in carnavalskleding of dagelijkse kleding. Aansluitend de 50+ avond in zaal De Boer, een gezellige buutavond vol humor met diverse buutreedners en Harrevelds talent. De eigen Bietenbloazers zorgen hierbij voor de nodige muzikale ondersteuning.

Nieuwe prinsenwagen
Het carnavalsweekend wordt zaterdagochtend afgetrapt met een bezoek van prins en prinses aan de wijken waarop dat moment de laatste hand wordt gelegd aan de eigen carnavalswagen. 's Avonds gaan de voetjes van de vloer bij de Teenageparty, waarbij iedereen van groep 7 tot en met de leeftijd van 16 jaar van harte welkom is. Vanaf 20.00 uur zal DJ Doubble B zorgen voor een optimale carnavalssfeer bij zaal De Boer. Zondag is het tijd voor het grote werk; de jaarlijkse grote carnavalsoptocht, met deelname uit de verschillende wijken, individuele groepen, muziekgroepen en de geheel opgekalefaterde prinsenwagen. Een klus die de Raad van Elf voor zijn rekening nam. "De prinsenwagen is een jaar of vijf, zes geleden helemaal opnieuw gebouwd en was aan een opknapbeurt toe. Volledig opnieuw beplakt, beschilderd met logo's en al. Er zit een compleet nieuw doek omheen en rondom de wagen zijn nieuwe cd's aangebracht. Als in de toekomst cd's niet meer bestaan gaan wij uiteraard met de tijd mee en schroeven we er USB-sticks op", lacht Raad van Elf-lid en oud-prins Edwin Waenink terugkijkend op de klus. "De planning was een week maar het werden er drie. Een hele klus, moar hee is d'r kloar veur. Zelfs de nieuwe prins heeft nog een avond geholpen."

Kruukske van verdienste
Zondagavond om 18.00 uur volgt de prijsuitreiking in zaal De Boer. Speciaal voor de kinderen is er een kinderdisco in café De Boer, die direct start nadat de optocht erop zit. Vanzelfsprekend ontbreken de ranja en popcorn niet om de feestvreugde te verhogen. Satisfexy en DJ Maarten zorgen voor de muzikale begeleiding. Maandag het traditionele spätshoppen, waarbij vicevoorzitter Bas Stoltenborg ''t Kruuksken van verdienste' uit zal reiken aan een Harrevelder die zich het afgelopen jaar veel heeft ingezet voor de gemeenschap. Aansluitend wordt de publieksprijs uitgereikt. De muzikale honger wordt gestild door Slagerij Wolters. Om 21.00 uur wordt de vlag gestreken door het prinsenpaar en wordt het grote Zandbieterscarnavalsfeest afgesloten door DJ Kay.