Ensemble met koor Classic WM met midden vooraan Björn Spekschoor en Henk Nijman. Foto: Ans ter Horst.
Ensemble met koor Classic WM met midden vooraan Björn Spekschoor en Henk Nijman. Foto: Ans ter Horst.

Emile Engel met Viva l'Opera in Varsseveld

LICHTENVOORDE - Classic WM, onder leiding van Emile Engel, gaat zaterdag 17 februari in de Grote of Laurentiuskerk in Varsseveld op herhaling met het concert VIVA L'OPERA, dat in november met veel succes twee keer gebracht is in de Oude Calixtus van Groenlo.

Het regionale koor brengt bijna dertig hoogtepunten uit opera's als 'Cavalleria Rusticana' van Mascagni, 'Il Trovatore' en 'Nabucco' van Verdi en 'Die Entführung aus dem Serail', 'Cosi fan Tutte' en 'Idomeneo' van Mozart. Behalve het koor zingen ook zeven solisten bijdragen als 'Stride la Vampa' (Marjon Westerdiep) en 'Ah! Si ben mio' (Martin Hogenkamp uit Lichtenvoorde). Er is een duet door beiden, namelijk 'No, non Turridu' uit Cavalleria Rusticana. Gastsoliste is Marijke ten Kate. En er zijn diverse ensembles. Veel afwisseling dus. Emile Engel uit Lichtenvoorde heeft de leiding.

Björn Spekschoor jongste lid
In het koor en in een van die ensembles zingt Björn Spekschoor uit Marienvelde mee als eerste tenor. Hij is met zijn twintig jaar het jongste lid van Classic WM. De ruim vijftig leden komen vooral uit Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk. Björn is twee jaar lid, deed in 2016 en 2017 mee aan de najaarsconcerten en onder andere aan het Vriendenconcert. Toch is hij al vier jaar bij Classic WM betrokken; hij assisteerde namelijk eerst pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht bij diverse concerten. Hij speelt zelf piano. "Na wat jaren keyboard- en pianoles met popmuziek kwam ik bij Emile Engel terecht. Daar ben ik klassieke muziek gaan spelen en later heeft Emile mij overgehaald om bij dit koor te gaan zingen."

Meer reuring
In het ensemble zingt Björn met Henk Nijman de tenorpartij in het prachtige 'Singt dem grossen Bassa Lieder' uit 'Die Entführung aus dem Serail' van Mozart. Solo zingen durft hij nog niet echt aan, maar samen met Henk vindt hij 't heel leuk dit te doen. Björn vindt het programma van Viva L'Opera heel afwisselend. In het bijzonder het Paaskoor van Mascagni spreekt hem erg aan. De zangers staan daar rondom het publiek. Er is meer in scène gezet. "Die actie is totaal anders dan ik gewend was, maar het zorgt voor veel dynamiek en voor het publiek is het natuurlijk leuk om naar te kijken", aldus de tenor. Regelmatig worden ook teksten uit het hoofd gezongen, ook Italiaanse, waardoor men zich vrijer kan bewegen.Tenor Hogenkamp is behalve in eerder genoemde nummers onder meer te horen in een ensemble met Marijke ten Kate, Gerard Oxener en Henk van Duinen (namelijk 'A te o cara uit I Puritani' van Bellini) en 'zijn' nummer uit 'De barbier van Sevilla' ontbreekt ook niet. Martin vindt het programma heel gevarieerd. "De actie zorgt voor meer reuring".

Speciale gast
Dirigent Emile Engel is bijzonder in zijn nopjes met het koor, de solisten en de begeleidende musici. Behalve de pianist zijn dat organist Wim Ruessink en violist Papillon Boddeke. "Grote componisten als Mozart, Mascagni, Rossini en Verdi weten door een prachtige muziek steeds de gevoelige of vrolijke snaar te raken", aldus de enthousiaste dirigent. "Classic WM probeert bij elk werk de passende sfeer op te roepen van ongeloof of verdriet tot grote vreugde om zo een avond van contrasten aan het publiek voor te schotelen." Johan Kersjes uit Lichtenvoorde doet de regie en is een speciale "gast'.