Samen staan we sterker

Op 21 maart mogen we als inwoners van Oost Gelre weer onze stem uitbrengen voor een nieuwe gemeenteraad.

Daarom zien we nu regelmatig ingezonden stukjes in deze krant van verschillende partijen die ons proberen te overtuigen van hun geweldige prestaties. Sommige van die stukjes geven ons soms de indruk dat het herstel van de wereldeconomie hier begonnen is. Een grotere mate van bescheidenheid zou meer op zijn plaats zijn.

In de huidige context zoals bestuurlijk Achterhoek nu is opgedeeld mogen we ook niet veel meer verwachten. Allemaal kleine gemeentes met zo hun eigen belangen, kibbelen met elkaar over vanalles en nogwat en vechten met elkaar om de subsidie-potjes, kortom alles behalve een efficiënt bestuur.

Gelukkig zijn er recent in de regio een paar jonge, nog niet uitgebluste, bestuurders benoemd die een frisse kijk hebben en initiatief durven nemen om de situatie te verbeteren.
Een van de initiatieven die men op tafel heeft gelegd is een voorstel voor het verder ontwikkelen van regionale samenwerking.
Iedereen met gezond verstand zou dit initiatief zonder voorbehoud moeten toejuichen. We zouden zelfs nog verder durven gaan; namelijk dit als eerste stap zien naar een zelf geïnitieerde gemeentelijke herindeling met als doel in de toekomst een grote Achterhoekse gemeente te creëren. Het grote voordeel is dat we dan op een zodanige schaal kunnen besturen dat we dan echt landelijk een vuist kunnen maken.

Zouden wij onze lokale politiek bij deze mogen vragen zich daar eens op een positieve manier over te buigen en hen adviseren hiervan een belangrijk verkiezingsthema te maken?

Helaas zien we in de lokale politiek bij dit thema juist het opgekeerde. We zien een defensieve, negatieve grondhouding, waarbij wij ons als burgers toch afvragen welke rol het eigenbelang daarin speelt?
Waarom meteen allelei beren op de weg zien, waarom niet gewoon positief denken in mogelijkheden en kansen?

Natuurlijk is een gemeentelijke herindeling een lange weg met de nodige hobbels en problemen. Maar we kunnen toch beter zelf het initiatief nemen voordat politiek Den Haag in de (nabije?) toekomst ons onvermijdelijk een volgende gemeentelijke herindeling, in welke vorm dan ook gaat opleggen.
Die ervaring hebben we ruim tien jaar ook meegemaakt en we kunnen absoluut niet trots zijn op onze lokale politici hoe die daar destijds mee zijn omgegaan.

Wij vragen onze lokale politici over hun eigen schaduw te stappen, misschien voor de ouderen onder hen een te moeilijke opgave maar voor de meer creatieve en ambitieuze anderen moet dat toch lukken?

Waarom zou Oost Gelre in deze geen voortrekkersrol kunnen gaan spelen?

Laten wij onze stem op 21 maart geven aan die partij die kiest voor de toekomst van de Achterhoek en niet aan partijen die lijden aan xenofobie die al begint aan onze gemeente grens.


Rob Bongers