Een werk van Hennie de Korte. Foto: PR
Een werk van Hennie de Korte. Foto: PR

Achterhoekse Meesters: Hennie de Korte

ACHTERHOEK - Vijf schilders die hun hart verloren aan de Achterhoek. Deze winter exposeren zij in de Koppelkerk in Bredevoort. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, belicht het leven en werk van deze vijf bijzondere Achterhoekse meesters. Deze week: Hennie de Korte.

In het leven van Hennie de Korte (Utrecht, 1941) lijkt reizen een rode draad. Samen met zijn ouders vertrok hij op jonge leeftijd naar Australië. Maar verhuizen blijft Hennie ook in zijn verdere leven doen: naar Engeland, terug naar Australië, naar een verbouwd binnenschip rondvarend in Zeeland. Tót het moment dat hij dertig jaar geleden bij een bevriende schilder in de Achterhoek belandt.

De nuchtere gemoedelijkheid van de Achterhoeker is wat de schilder zo aanspreekt. Dat doet hem denken aan Australië: vriendelijke mensen met een 'doe maar gewoon'-houding. Het Achterhoekse landschap - kleinschalig met houtsingels en bospercelen - doet hem weer denken aan Zuid-Engeland. Het heeft iets gezelligs en afwisselends, die kleinschaligheid. Toen Hennie de gelegenheid kreeg een huis in het buitengebied van Aalten te kopen, voelde hij geen behoefte meer om te verhuizen.

Hennies loopbaan als kunstenaar begon op de kunstacademie in Sydney. Toen hij 17 was, verhuisde het gezin terug naar Nederland. Hij voltooide zijn kunstopleiding in Rotterdam. Op de Rotterdamse Academie draaide het echt om het ambacht. Hoofddocent Aart Glansdorp zei altijd: "Op de academie leer je het gereedschap van de kunstenaar gebruiken. In feite ben je een boek aan het schrijven. Ná de academie sla je het boek open en ga je leren of je een kunstenaar bent. Je moet niet denken dat je na je examen al direct een kunstenaar bent."

Deze gedegen, ambachtelijke opleiding is duidelijk terug te zien in het werk van Hennie de Korte. De dromerige en verstilde sfeer in zijn landschappen, zeegezichten en portretten, en het spelen met het daglicht maken hem tot een impressionistisch schilder, vergelijkbaar met de Haagse School. Niet toevallig is Breitner zijn grote voorbeeld.
Veel inspiratie haalde Hennie ook uit de jaarlijkse trektochten met Nederlandse en Engelse collega-schilders. Vaak huurden zij een schip en voeren naar het IJsselmeer en de Wadden om en plein-air te schilderen. Door zijn vele contacten in de kunstwereld kon Hennie naast Nederland ook in Engeland, Duitsland en Amerika exposeren. Zijn werk heeft altijd gretig aftrek gevonden, zodat Hennie van begin af aan van het schilderen heeft kunnen leven.

De expositie Achterhoekse Meesters is nog tot en met 2 april te zien in de Koppelkerk in Bredevoort. De Koppelkerk is elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Om 14.00 en 15.00 uur wordt een rondleiding aangeboden door de expositie. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.

Hennie de Korte in zijn atelier. Foto: PR