Gerrit Simmelink bij de zwaar beschadigde stal. Foto: Annekée Cuppers
Gerrit Simmelink bij de zwaar beschadigde stal. Foto: Annekée Cuppers

Storm financiële strop voor Paardenopvang Achterhoek

HARREVELD – Een geluk bij een ongeluk; geen enkel paard raakte gewond toen de storm van 18 januari het dak van de stal blies van Paardenopvang Achterhoek. Wel blijft de stichting zitten met een flinke schadepost. Initiatiefnemer Gerrit Simmelink: "Waar moeten we straks met de paarden naar toe als de daken worden vervangen? Dat gaat nog flink in de papieren lopen."

Door Annekée Cuppers

Voor de foto gaat hij even tussen de brokstukken van het afgewaaide dak staan maar eigenlijk mag hij er zelf ook niet komen. Het gele lint met de tekst VERBODEN ASBEST waarmee de plek is afgezet, hangt er immers niet voor niks. Door een flinke donatie van een anonieme weldoener kon de stichting tijdelijke noodstallen aanschaffen. Maar tijdens de opruim- en herstelwerkzaamheden zullen een aantal paarden tijdelijk elders gehuisvest moeten worden. De opstalverzekering vergoedt een deel van de materiële schade maar lang niet alles. Financieel een flinke strop voor de stichting die getraumatiseerde paarden rehabiliteert en herplaatst.

Gedragsstoornissen
In 2003 startte Simmelink met het opvangen van paarden met gedragsstoornissen. "Eigenlijk gaat het om communicatiestoornissen, want een paard is van nature werkwillig. Als een paard dan niet doet wat de ruiter van hem verwacht, dan begrijpt ie niet wat je van hem wil. In de sport draait het om de prestaties van de ruiter en is het mentale welzijn van het paard van ondergeschikt belang. Als de ruiter dan maar blijft corrigeren zonder bij zichzelf te rade te gaan waar het nu misgaat in de communicatie, dan raakt zo'n paard overbelast met alle problemen van dien." Stevige taal maar Simmelink weet waar hij het over heeft. Zijn paard Santos, die inmiddels zijn oude dag in de stallen van Paardenopvang Achterhoek mag slijten, is de ware grondlegger van de stichting. "Toen ik zelf na jaren weer ging rijden, lag ik meer in de bak dan dat ik op het paard zat. Iedereen raadde me aan Santos te verkopen en een ander paard te zoeken maar gaandeweg kwam ik erachter dat ik zelf het probleem was. Ik leerde op een andere manier met het dier om te gaan en de problemen verdwenen. Dat was een enorme eye-opener voor me."

Schade 35- tot 40 duizend euro

Al snel wisten mensen met 'lastige' paarden Simmelink te vinden. "In onze stallen heerst een enorme rust waardoor getraumatiseerde paarden weer tot zichzelf kunnen komen. Langzaamaan worden ze weer een normaal paard en pas dan kunnen we stapje voor stapje met het dier aan het werk. Het uiteindelijke doel is dat we het paard kunnen herplaatsen zodat de plek weer vrijkomt. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk paarden helpen."

Vrijwilligers welkom
Paardenopvang Achterhoek is een erkend leerbedrijf en heeft naast de vaste vrijwilligers regelmatig stagiaires van AOC Oost. "Daar zijn we erg natuurlijk erg blij mee maar stagiaires zijn nog zoekende. Een enkele blijft na zijn stage maar de meesten gaan door naar een andere werkplek. Nieuwe vrijwilligers voor het werk met de paarden en in de stallen zijn dan ook zeer welkom! Ook zijn we naarstig op zoek naar een handige allround klusjesman. Vrijwilligers mogen gerust vutters zijn, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen met een beperking. Want dat is het mooiste van het werken met de paarden. Die plakken geen etiket, je mag gewoon zijn wie je bent."

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Gerrit Simmelink: 06-53566691.

Donaties zijn welkom op NL41RABO 0136 91 8018 t.n.v. Stichting Paardenopvang Achterhoek.

paardenopvangachterhoek.nl