Even uitrusten bij SKIK & Zo tijdens de Ludgerwandeling. foto: PR
Even uitrusten bij SKIK & Zo tijdens de Ludgerwandeling. foto: PR Foto:

Veel belangstelling voor

Ludgerwandeling

LICHTENVOORDE- De Ludgerwandeling, die afgelopen weekend werd gelopen in en rond Lichtenvoorde, heeft ruim 130 deelnemers getrokken. Tegen een prachtige achtergrond van zon, wind en een enkele sneeuwvlok liepen de wandelaars zes of twaalf kilometer.

Wethouder Marieke Frank van de gemeente Oost Gelre heette de aanwezigen van harte welkom in de sfeervol aangeklede Bonifatiuskerk in hartje Lichtenvoorde. Van pastor Ronald den Hartog ontvingen de wandelaars de zegen. Onder het geluid van de kerkklokken vertrokken de lopers richting de Mariakapel aan de Nieuwendijk. De route leidde verder onder ander langs de Fatimakapel en langs het bekende kruisbeeld aan de Boschlaan. Rond 17:00 uur waren alle wandelaars binnen en genoten bij restaurant De Leeuw van een warme kom soep.

Volgend jaar wordt er weer een bijzondere wandeling gehouden, zo laat de organisatie weten. "Dankzij de sponsoren, onze samenwerkende partners en alle vrijwilligers hebben we een prachtige Ludgerwandeling kunnen organiseren, helemaal in het teken van Maria Lichtmis", aldus de organisatie die bestaat uit medewerkers van Achterhoek Toerisme, VVV Oost Gelre, de Parochie Sint Ludger en de gemeente Oost Gelre.


Pilot praktijkondersteuner jeugd wordt verlengd

OOST GELRE - De pilot praktijkondersteuner jeugd, waarin de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk participeren, wordt verlengd tot en met maart 2021. Dat betekent dat jongeren met psychosociale problemen de komende drie jaar een beroep kunnen doen op de praktijkondersteuner Jeugd. Dat is Anita van Ingen, werkzaam vanuit huisartsenpraktijk Richtershagen.

Door Theo Huijskes

Wethouder Hoenderboom gaf aan dat het voor de gemeente erg belangrijk is om doorlopend zicht te hebben op hetgeen er speelt op niet alleen medisch, maar ook psychosociaal terrein bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

"De praktijkondersteuner is een welkome aanvulling", vindt ook Brenninkmeijer. Hij vult aan dat de drempel, nu men bij een huisartsenpraktijk terecht kan, erg laag is. "Dit heeft tot gevolg dat men snel geholpen wordt. Men is daarover zeer tevreden, getuige het waarderingscijfer van 8,9. Tot op heden neemt er per gemeente nog maar één praktijk deel aan de pilot, maar de bedoeling is om dit op te schroeven naar drie praktijken." Gedurende de eerste pilot hebben (ouders/verzorgers van) 142 kinderen een praktijkondersteuner Jeugd bij een huisartsenpost geconsulteerd. "Maar liefst 99 van hen konden direct geholpen worden en daarvoor was doorverwijzing niet meer nodig. Let wel, dit zijn aantallen die passen bij een pilot in een beginstadium. Wanneer meerdere huisartsenpraktijken besluiten om mee te liften, zullen die aantallen behoorlijk stijgen."

Wethouder Jos Hoenderboon (rechts) en huisarts Jaap Brenninkmeijer over het succes van de pilot praktijkondersteuner jeugd. Foto: Theo Huijskes