President Mark Onstenk na de onthulling van adjudant Jouke en prins Toby in 2017. Foto: PR de Eumkes.
President Mark Onstenk na de onthulling van adjudant Jouke en prins Toby in 2017. Foto: PR de Eumkes.

Eumkesbal steeds groter

carnavalsfeest in Zieuwent

ZIEUWENT - Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken in het regionale carnavalslandschap: carnavalsvereniging de Eumkes uit Zieuwent. Na hun doorstart in 2012 kregen de Zieuwentse carnavalszotten al snel vaste voet aan de grond en is men overal een graag geziene gast. Waar de Eumkes present zijn, verschijnt een glimlach op de gezichten van de aanwezigen. Er valt altijd iets te lachen. Een leuke speech of ludieke act, waarin ook een dosis zelfspot het Zieuwentse carnavalsgezelschap niet vreemd is. Inmiddels staan de Eumkes al weer aan de vooravond van hun achtste carnavalscampagne. In hun missie om het eigen Zieuwentse carnaval jaarlijks verder uit te bouwen, zijn de Eumkes inmiddels met glans geslaagd. Verblijden de Eumkes zelf graag naburige carnavalsverenigingen met hun aanwezigheid, de verenigingen komen ook graag naar Zieuwent toe. De Eumkes horen er helemaal bij.

Door Henri Walterbos

Onlangs waren de Eumkes nog de organisatoren, en daarmee gastheren, van de hooghedendag. "Afgelopen jaar waren we er ook bij en toen werd gevraagd wie de volgende keer de hooghedendag wilde organiseren. Toen zei iemand van 'de Leeveldsen' dat onze vorige president,Stefan Beerten, altijd al de wens had om een keer de hooghedendag te mogen organiseren. Toen he'k de vinger moar op 'estokken", vertelt president Mark Onstenk. Voorzitter Dion Hummelink kijkt terug op een geslaagde dag. "We hebben tijdens de pubquiz alles door elkaar heen gemixt, om elkaar beter te leren kennen. De aanwezigen zijn grotendeels altijd nieuw, de helft kent elkaar niet. Wat wij verder nog gedaan hebben, is de gasten de kans geven om te blijven eten en hen 's avonds op te laten halen door anderen, die op hun beurt dan weer kunnen blijven. Wordt het alleen maar gezelliger van. Dat kwam ook precies zo uit", lacht Dion. De Eumkes, altijd weer vernieuwend.

Eumkesbal
Vrijdagavond komen bevriende zottenclubs naar Zieuwent voor het Eumkesbal, met als belangrijkste onderdeel de bekendmaking van de nieuwe Eumkeshoogheden. Ook steeds meer Zieuwentenaren komen op het Eumkesbal af. Er wordt ook in eigen dorp naar het Eumkesbal uitgekeken, niet in de laatste plaats om getuige te zijn van de onthulling van de nieuwe Eumkeshoogheden. Wie volgen prins Toby Bokkers en adjudant Jouke Knippenborg op? Er wordt volop gegokt, mede ingegeven door hints die op de facebookpagina van de Eumkes voorbij komen. De hints die van toepassing zijn op de nieuwe hoogheden zijn 'Vriendelijk drukkend' en 'Wi-j doet 't samen'. Onstenk is verheugd dat aftredende hoogheden graag betrokken blijven bij de Eumkes. "Zij nemen na hun aftreden zitting in de senaat. De club wordt zo steeds groter, we hebben inmiddels 44 leden. Hoofdzakelijk heren, maar ook enkele dames."

'Voor het carnaval in Zieuwent kom ik graag speciaal terug'

Of de Eumkes ooit dames zullen onthullen als nieuwe hoogheden, hierover is Onstenk helder. "Ie mot kearls d'r in hollen veur een goeie sturing", lacht deze. Dion Hummelink lacht ook maar heeft er een andere mening over: "Ik ben er wel voorstander van". Ook is Dion blij met de ontwikkeling die de Eumkes mede hebben ingezet in hun eigen dorp. "Het is leuk dat je jongeren uit Zieuwent die wij jaren geleden tegenkwamen op de basisscholen nu tegenkomt tijdens het carnaval vieren in Groenlo. Dat is een goede ontwikkeling. Zij moeten het straks van ons overnemen. "Ook dit jaar wordt weer een bezoek gebracht aan de basisschool en het Gilde. "Wij leggen hen van alles uit over carnaval, dat vinden wij belangrijk. Ik woon al negen jaar niet meer in Zieuwent maar hier kom ik speciaal voor terug. Het zou mooi zijn dat we dat gevoel ook bij de jeugd teweeg kunnen brengen", kijkt Dion vooruit. "Zelf zou ik graag zien dat er een keer iets komt voor de 55-plussers, op een zeer laagdrempelige manier."

Eumkesbus
De Eumkes gaan drukke dagen tegemoet. Zondag trekt het Eumkesgezelschap richting Voor-Beltrum om een bezoek te brengen aan de Maïspotters en zich aansluitend onder te dompelen in de Grolse carnavalsfeestvreugde. Ook maandag zullen de Eumkes zich naar Groenlo begeven om zich in het dweilen in de Grolse binnenstad te storten, voorafgegaan door een bezoek aan de Jonge Nölepeters in Lievelde. Ieder jaar weer een bijzondere ontmoeting met stekelige, maar bovenal grappige, speeches over en weer. Voor beide dagen hebben de Eumkes het zogenaamde Eumkesarrangement in het leven geroepen om Zieuwentse carnavalisten mee te krijgen op hun tournee langs carnavalsfeesten buiten het eigen Eumkesnus. Zowel zondag als maandag kan men met de Eumkes mee carnaval vieren. Indien wenselijk zelfs voorafgegaan door een ontbijt bij Het Witte Paard. Zondag is het vertrek om 10.00 uur en wordt om 01.00 uur de terugreis vanuit Groenlo weer aanvaard. Maandag vertrekt het Eumkesgezelschap om 10.30 uur naar Lievelde en rijdt de bus om 21.00 uur terug naar Zieuwent, na een middag en avond dweilen in Groenlo. De busreis kost 10 euro per dag. Het ontbijt, om het ultieme carnavals-wij-gevoel te krijgen, kost 5 euro per dag. Opgave kan door middel van een mail aan: cvdeeumkes@gmail.com. Dan volgt verdere info.


Facebook: Eumkes