Afbeelding
Foto:

30 dagen zonder

Burgemeester Annette Bronsvoort, onze edelachtbare vrouwe, gaat dus in bijna de hele maand maart niet drinken. Ze doet mee met de actie ikpas.nl.

Met carnaval, in februari, kan ze nog lekker meedrinken en in april, met onder andere de verjaardag van de koning, kan ze weer oranjebitter meedrinken.

En dat oranjebitter kan ze aan het einde van het voetbalseizoen ook drinken als Longa'30 promoveert van de 1e klasse naar de hoofdklasse. Het oranje voor Longa en het bitter voor Grol, dat volgend seizoen dan drie klassen lager speelt dan Longa.

Of Grol moet ook promoveren - wat niet extreem onwaarschijnlijk is - dan kunt u de voorgaande alinea vergeten.

Mevrouw Bronsvoort heeft geluk dat in haar alcoholloze maart de zomertijd wordt ingesteld, dat betekent een uur minder zonder drank.

Haar onthoudingsperiode valt natuurlijk wel mooi samen met de vastenperiode. Met die christelijke, bedoel ik.

Wel is het zo dat het laatste avondmaal op 29 maart is. Dus dat wordt voor haar op Witte Donderdag alcoholvrij bloed van Christus. Als ze aan dat soort dingen doet tenminste.

Jezus was zelf bepaald geen tegenstander van alcohol. Want behalve wijn schenken onder het mom van zijn bloed heeft hij een boel water in wijn veranderd.

Dat maakt hem natuurlijk wel gezelliger dan zijn reliconcullega Mo.

De burgemeester heeft trouwens gezegd dat ze niet voor het eerst meedoet aan deze actie. Ze tweet (wat ziet dat woord er raar uit op papier) dat het haar de vorige keren goed is bevallen.

Ze is dus al vaker gestopt met drinken, maar telkens weer teruggevallen. Zo zou je het kunnen lezen. Zou.

Serieus (serieus): ze wil natuurlijk aandacht voor de drankproblematiek en vastgeroeste drinkpatronen. En terecht, het drinken van alcohol is - zeker in onze zuipgemeente - veel te veel een gewoonte.

Maar naast het volk draagt ook de overheid daar zelf aan bij. Een brouwerij wordt met tromgeroffel en politieke rode lopers binnengehaald. Wat ik zelf ook wel leuk vind. Ik doe er dus bij tijd en wijle ook aan mee, aan die vastgeroeste drinken-hoort-er-bij-cultuur.

Alleen al door het woordgebruik. Met drank en drinken wordt bijna altijd bedoeld: alcoholhoudende drank. Ook in dit essaytje weer.