Wethouder Jos Hoenderboon (rechts) en huisarts Jaap Brenninkmeijer over het succes van de pilot praktijkondersteuner jeugd. Foto: Theo Huijskes
Wethouder Jos Hoenderboon (rechts) en huisarts Jaap Brenninkmeijer over het succes van de pilot praktijkondersteuner jeugd. Foto: Theo Huijskes Foto:

Pilot praktijkondersteuner jeugd wordt verlengd

OOST GELRE - De pilot praktijkondersteuner jeugd, waarin de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk participeren, wordt verlengd tot en met maart 2021. Dat betekent dat jongeren met psychosociale problemen de komende drie jaar een beroep kunnen doen op de praktijkondersteuner Jeugd. Dat is Anita van Ingen, werkzaam vanuit huisartsenpraktijk Richtershagen.

Door Theo Huijskes

Wethouder Hoenderboom gaf aan dat het voor de gemeente erg belangrijk is om doorlopend zicht te hebben op hetgeen er speelt op niet alleen medisch, maar ook psychosociaal terrein bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

"De praktijkondersteuner is een welkome aanvulling", vindt ook Brenninkmeijer. Hij vult aan dat de drempel, nu men bij een huisartsenpraktijk terecht kan, erg laag is. "Dit heeft tot gevolg dat men snel geholpen wordt. Men is daarover zeer tevreden, getuige het waarderingscijfer van 8,9. Tot op heden neemt er per gemeente nog maar één praktijk deel aan de pilot, maar de bedoeling is om dit op te schroeven naar drie praktijken." Gedurende de eerste pilot hebben (ouders/verzorgers van) 142 kinderen een praktijkondersteuner Jeugd bij een huisartsenpost geconsulteerd. "Maar liefst 99 van hen konden direct geholpen worden en daarvoor was doorverwijzing niet meer nodig. Let wel, dit zijn aantallen die passen bij een pilot in een beginstadium. Wanneer meerdere huisartsenpraktijken besluiten om mee te liften, zullen die aantallen behoorlijk stijgen."