Gefotografeerd vanaf de Beltrumse kant, op de Maatweg. Aan de rechterkant van de weg voor de Baakse Beek, het Hemmelepad  en later, de Otterweg. Foto: Cecile Hulshof
Gefotografeerd vanaf de Beltrumse kant, op de Maatweg. Aan de rechterkant van de weg voor de Baakse Beek, het Hemmelepad en later, de Otterweg. Foto: Cecile Hulshof

Het belang van een infobord over Amerikaanse Eiken

ZIEUWENT - In de 'Hemmele' op de locatie kruising Maatweg/Otterspad te Zieuwent is onlangs een informatiebord geplaatst met toelichting over onder andere die eiken. Aloys Hulshof vertelt het verhaal over het ontstaan en de plaatsing van dat infobord.

Tijdens een wandeling over het Otterspad/Hemmelepad werd tot schrik geconstateerd dat een aansluitende rij populieren waren gekapt. Er was juist halt gehouden bij de volgende rij amerikaanse eiken.
Eerst wat info over die eiken. Deze Amerikaanse eiken zijn al meer dan 100 jaar oud. Ze zijn door mijn grootvader geplant. Het bijzondere hiervan is dat middels een pootrecht de eiken in eigendom waren van de eigenaar van het naastgelegen weideperceel 'De Hemmele' genaamd. Dit perceel was in eigendom van Hulshof Meister Beand.
Bij dit oud-vaderlands pootrecht was dus het eigendom van de eiken van eigenaar A (in dit geval dus van Hulshof Meister Beand ) en de ondergrond eigendom van een andere eigenaar. (Hier de toenmalige gemeente Lichtenvoorde)
Bij de ruilverkaveling 'Zieuwent-Harreveld' in de zestiger jaren van de vorige eeuw, zijn met toepassing van 'De Ruilverkavelingswet 1954', deze oude pootrechten van rechtswege vervallen verklaard. (Onder vergoeding van de waarde van de bomen aan de eigenaar van het pootrecht)
De eigendom van de eiken ging dan over naar de eigenaar van de ondergrond. Je kunt dit oude pootrecht juridisch vergelijken met het huidige recht van opstal.

Enkele wetenswaardigheden van deze bomen
Quercus is de Latijnse naam voor eik.
Rubra: de bladen van de plant is rood.
Deze eik komt dus uit (Noord)-Amerika.
De naam 'eik' is verwant aan het Oudindische 'igja' ofwel 'godsdienstige verering', waarmee is aangegeven dat we met een bijzondere boom te maken hebben met zijn levenskracht van letterlijk eeuwen.

Een weetje
Hoe kun je de ouderdom van een boom zelf snel en simpel bepalen? Daar zijn verschillende methodes voor. Maar de meest eenvoudige is deze: meet de omtrek van jouw boom van keuze op de hoogte van 1.30 meter vanaf het maaiveld en deel de gevonden waarde/maat door 2,4 cm (omtrekgroeisnelheid per jaar) en je hebt de leeftijd van de boom.
Deze omtrekgroeisnelheid van 2,4 cm per jaar is natuurlijke een gemiddelde maat. Soort boom, plaats van de boom (alleen/ in een rij/in een bos) , bodemgesteldheid, grondwaterpeil, etc, zijn natuurlijk van invloed op de omtrekgroeisnelheid van de boom. Maar je hebt bij deze methode bij benadering de leeftijd van de boom in beeld.
Naar aanleiding van het voorgaande kunt u zich voorstellen dat het behoud van deze beeldbepalende bomen gewenst is .

Tijd voor actie dus
Eerst de gemeentelijke (beschermende) bomenlijst geraadpleegd; daar stonden ze niet op. Geen enkele Amerikaanse eik overigens. Nu her en der in den lande soms als bomenbeleid wordt gevoerd dat exoten(dus bomen die van origine hier niet thuishoren, zoals deze Amerikaanse eiken), dienen te worden verwijderd , werd de vrees van het rooien almaar groter.
Wat ga je in zo'n geval doen? Eerst maar contact opgenomen met de gemeente. Daar werd ik al voor mijn rooiangst gerustgesteld met het bericht dat het kappen van deze eiken, als gemeentelijk beleid, niet aan de orde was c.q. niet in het voornemen lag.
Om deze zekerheid van niet rooien verder te ondersteunen is er nu een informatiebord geplaatst en is daardoor voldoende bekendheid over deze bijzondere bomenrij verspreid zodat het gevaar van het kappen is afgewend.
Zo'n plaatsing van een infobord is trouwens ook niet zo simpel. In dit geval heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Oost Gelre en de Oudheidkundige vereniging Zuwent. Ook is de benodigde toestemming verkregen van De Stichting Kerkepaden Zieuwent, het Waterschap Rijn en IJssel en de grondeigenaar. Iedereen was enthousiast. Het bord is onder grote belangstelling onthuld door de oudste nog in leven zijn lid van de familie Hulshof Meisterbeand en de betreffende wethouder.