Passieverhaal in de kunst

LICHTENVOORDE - Op donderdag 15 maart om 20.00 uur vindt in de Johanneshof van PKN Lichtenvoorde een lezing plaats door dr. Sophie Oosterwijk. Zij presenteerde vorig seizoen de boeiende lezing 'de vruchten van de zonde in de kunst van Jeroen Bosch'. Gezien de positieve reacties hierop, komt dr. Oosterwijk opnieuw naar de Johanneshof, nu met en lezing over de passie in de kunst.

Het Lam Gods (1432) en het Arnolfini-portret (1434) zijn beroemde schilderijen van de Vlaamse schilder Jan van Eyck. De manier waarop hij in olieverf de illusie van fluweel, goudbrokaat en diepte creëerde, verbijsterde tijdgenoten alsook mensen nu. Nog realistischer in dit opzicht is het werk van Rogier van der Weyden, die vaak de gekruisigde Christus afbeeldde met naast hem Maria en Johannes de Evangelist die hun verdriet openlijk tonen. De emoties zijn nog duidelijker afgebeeld in het grote paneel 'De Kruisafname' in het Prado in Madrid. Hierin vergelijkt Rogier in een heel compacte ruimte de pijnlijke dood van Christus met het hartverscheurende verdriet van Maria. Met het afbeelden van die emoties beoogde de schilder om de toeschouwer te laten meeleven met het lijdensverhaal en zo de ziel te beroeren.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Toegang is gratis (vrijwillige bijdrage) en de koffie/thee kost een euro. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met Sjors Tamminga op telefoonnummer 0544-37 27 52 of per mail: sjors.tamminga@kpnmail.nl.


Getuigen gezocht

ZIEUWENT - In verband met een inbraak in een tankstation aan de Ruurloseweg te Zieuwent in de nacht van dinsdag op woensdag 28 februari rond 3.35 uur. Iets verdachts gezien? Bel 0900-8844.


Amivedi

HARREVELD - Rood/witte kater van 2 jaar oud, vermist omgeving Schurinkweg Harreveld. Signalement: witte kin, hals en borst. Draagt een rood halsbandje. Bel 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.