Een beeld van ‘Hof aan de Dijkstraat’, gezien vanaf de Koemstraat. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van ‘Hof aan de Dijkstraat’, gezien vanaf de Koemstraat. Foto: Theo Huijskes Foto:

Prijsvraag voor ontwikkeling Hof aan de Dijkstraat

LICHTENVOORDE - Het verdere procesverloop van de ontwikkeling Hof aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde zal in ieder geval nog het gehele jaar 2018 in beslag nemen. Daarbij zullen niet alleen alle grondeigenaren en andere betrokkenen bij het totale ontwikkelingsproces worden betrokken, maar zal daaraan bovendien een prijsvraag worden verbonden. Mocht de uit te zetten prijsvraag geen marktpartij opleveren, die het plan wil gaan ontwikkelen, dan gaat alle aandacht uit naar het in samenwerking met ProWonen uit te werken plan B.

Door Theo Huijskes

Dit alles maakte verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem in de afgelopen week bekend. "Alles is er nu op afgestemd om alle partijen zo spoedig mogelijk volledige duidelijkheid te geven over het proces. Het is de bedoeling om in maart de grondeigenaren te informeren, vervolgens een bewoners- en omgevingsdialoog voor te bereiden, waarna bij het bekend zijn van alle doelgroepen een programma van eisen kan worden uitgewerkt. Zowel in zijn algemeenheid als op onderdeel gaan wij voor een zorgvuldige aanpak."

Beoogde effect
Naast het gegeven dat de planning als doel heeft om alle betrokken partijen duidelijkheid te geven over het door te lopen proces, wil de gemeente bewerkstelligen dat de visie 'Hof aan de Dijkstraat' nauwgezet wordt uitgewerkt. "Daarbij moeten alle partijen hun inbreng kunnen leveren zonder dat het gepaard gaat met veel tijdsverlies. Uiteindelijk moeten alle grondeigenaren weten wat zij van de gemeente kunnen verwachten. In de visie is opgenomen dat grondeigenaren na vaststelling van de visie worden geïnformeerd over de verdere gang van zaken. Zij weten dat de visie is vastgesteld en hebben deze ontvangen. Echter zij weten nog niet wat zij kunnen verwachten van het proces en van de gemeente. Die duidelijkheid over het proces dient er zo spoedig mogelijk te komen", aldus het college van b&w.

Prijsvraag
Uitgangspunt voor de uit te schrijven prijsvraag zijn de vastgestelde visie en het programma van eisen dat voortvloeit uit de bewoners- en omgevingsdialoog. Wethouder Van Uem daarover: "Terwijl de basis bekend is, zal het verzoek zijn om te komen met een idee of ontwerp, met daarbij een kostenplaatje. Dit betekent dat de criteria vooraf bekend moeten zijn. Dat wil niet zeggen dat alles helemaal vast ligt. Iedere ontwerper kan gebruik blijven maken van zijn eigen ideeën en vrijheden. Plan B komt alleen om de hoek kijken wanneer de prijsvraag niet het beoogde resultaat oplevert." Er is een planning gemaakt die loopt tot eind december, met daarin onder andere ook de besluitvorming van de gemeenteraad over het krediet, bestemmingsplan en omgevingsvergunning. "Indien zich geen marktpartij meldt of het blijkt om andere redenen onhaalbaar, dan schakelen wij over op de planvorming met ProWonen. Maar daarbij proberen wij eveneens te sturen op besluitvorming door de gemeenteraad in de periode oktober tot en met december", aldus wethouder Van Uem.