Nienke Krabbenborg, Laurens en Yvonne Berendsen. Foto: PR.
Nienke Krabbenborg, Laurens en Yvonne Berendsen. Foto: PR. Foto:

Nienke Krabbenborg gehuldigd en dankwoord voor Horeca Berendsen

ZIEUWENT – Afgelopen vrijdag vond de jaarlijkse ledenvergadering van schutterij st. Sebastiaan Zieuwent-Mariënvelde plaats bij Horeca Berendsen. Er werd terug gekeken op het afgelopen jaar en vooruit gekeken op het komende jaar. Tijdens de vergadering kon Nienke Krabbenborg gehuldigd worden en was er ook aandacht voor Laurens en Yvonne Berendsen die binnenkort stoppen met Horeca Berendsen, het onderkomen voor de schutterij.

Een jubileumspeldje was er voor Nienke Krabbenborg, secretaris van de vereniging. Nienke is inmiddels al 25 jaar trouw aan de vereniging. Ooit begonnen als majorette en nu tijdens de optredens te zien met haar xylofoon. Binnen de vereniging bekleedt zij de bestuursfunctie als secretaris, een omvangrijke taak die zij al een hele tijd en naar ieders tevredenheid vervult. Ondanks dat Nienke een gezin heeft en is verhuisd naar Vragender, is zij altijd trouw gebleven aan de vereniging waar zij veel tijd aan besteed. Naast de functie als secretaris beheert zij ook de uniformen binnen de vereniging zodat alle leden altijd goed voor de dag kunnen komen.

Naast de jubilaris stond de vereniging ook stil bij het aankomende vertrek van Laurens en Yvonne Berendsen van Horeca Berendsen. Na ruim 15 jaar hebben zij aangegeven dit jaar te gaan stoppen als beheerders van het zogenaamde Parochiehuis. Dit kon de vereniging niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Naast de vrijdagavonden en het gebruik van de opslagruimte kan de vereniging ook in de weekeinden bij het Parochiehuis terecht als zij van een optreden terugkeren naar Zieuwent.

Na de huldiging en het dankwoordje werd de vergadering gesloten en was het tijd voor een gezellige nazit. Inmiddels heeft de schutterij zijn eerste optreden al gehad, op 11 februari in het Duitse Voerde tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht. Het volgende optreden staat gepland op zondag 1 april tijdens het ontsteken van het paasvuur in Zieuwent.


Tim Knol en Kraantje Pappie ook naar Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross presenteert opnieuw dertig namen, waaronder Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Kraantje Pappie, Hans Kazàn en Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk. Ook Tim Knol komt naar de Zwarte Cross. Alleen voor de vrijdag zag nog enkele kaarten te koop, met Nathaniel Rateliff & The Night Sweats en Kraantje Pappie op het hoofdpodium.

Elke drie weken maakt de organisatie van de Zwarte Cross nieuwe namen bekend. Dit keer zijn dat er 30: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (VS), Kraantje Pappie, Hans Kazàn, Tim Knol, Arp Frique & Family, Eerste Hulp Bij Oversteken, Pieter Post presenteert: Polynesisch vuurwerk, Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk, Daredevils, Diss Nie Okay, Hackensaw Boys (VS), House Of Rock, Kennèh, De Rauwe Jappels, SUSTO (VS), Taliband, The Limiñanas (FR), The Wetnecks, Hoorspel Het Duister, Jeroen Bekke, Martijn Kardol, The Black Blues Brothers (IT), Boka de Banjul, MAMIHLAPINATAPAI, Frontliner, Mightyfools, LNY TNZ, Ensemble National de Reggae (FR), Collieman (BE) en Tommy Tornado.
De Zwarte Cross staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden. Zo vond de organisatie het bijvoorbeeld de hoogste tijd voor een hiphoppodium. In samenwerking met muziekplatform Noisey zijn afgelopen woensdag de eerste namen bekend gemaakt waaronder Extince en Fresku. Op het terrein is er naast hiphop ook een Gospel Church. Hier kunnen zowel gelovigen als atheïsten zich vinden in een gezamenlijke overtuiging dat iedereen kan zingen, dansen en er een mooie tijd van kan maken. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers de coolste colleges in begrijpelijke mensentaal. Op de Reggaeweide zijn topacts uit binnen- en buitenland van de partij om een exotisch strandfeest te verzorgen. Scheurende blues, dampende soul, rauwe rootsmuziek en stampende boogie, dat is de muziek van The Bayou met de sfeer van de Amerikaanse zuidelijke staten. Bij Exoticana worden balkan, couscous, mariachi, cumbia, chili, klezmer, koriander en afrobeat tot een weergaloze, onweerstaanbare mix. Wederom vindt de finale van de Dutch Masters of Motocross plaats op de Zwarte Cross. Zelf sportief doen kan in het water van festivalstrand Playa Gasolina. Lege magen worden gevuld op de Fijnproeversweide. De beste 'single dish restaurants' op wielen staan ingeparkeerd op het strand van Playa Gasolina. Het Kampvuur is misschien wel de gezelligste plek van het festival. Het kampvuurpodium is te vinden in het Walhalla: het festivalterrein exclusief voor campingbezoekers. Ook komen er zo'n 1000 theaterartiesten naar de Theaterweide in Lichtenvoorde. De meest uiteenlopende theateracts uit binnen- en buitenland vermaken je in de Theatertent, Theatertipi, op het Buitenpodium en op het podium voor alle Andere Apartigheid. In totaal zijn er 33 verschillende podia en komen er meer dan 250 bands en 1000 theaterartiesten. Een festivalprogramma met muziek, theater, motorcross en stunts verpakt in een dikke laag humor trekt veel bekijks. Dat is onder andere te merken aan de kaartverkoop. Zo zijn de zaterdag en zondag inmiddels uitverkocht. Voor de vrijdag is inmiddels al 93% van de kaarten verkocht. De kans bestaat dat vóór aanvang van het festival ook de vrijdag uitverkocht raakt. Dit betekent dat de Zwarte Cross voor het eerst in de geschiedenis op voorhand en voor het derde jaar op rij helemaal uitverkocht is.

'Leven vóór de dood!'
Medewerkers van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV krijgen meermaals te horen van bezoekers dat ze zich tijdens het festival in Lichtenvoorde pas echt op hun gemak voelen. Dit compliment inspireerde de organisatie om 'Welkom Thuus' tot thema te kiezen. Festivaldirectrice Tante Rikie stelt: "Op ieder moment van de dag moet je er alles uit zien te halen en je voelen alsof je thuis bent! Vanuit de Hummelse Hei een welgemeend en dringend: Welkom thuus, Zwarte Crossers! Leven vóór de dood!"