Kunstenaars bijeen over de vraag: Hoe verdien ik mijn brood met kunst? Foto: Annekée Cuppers.
Kunstenaars bijeen over de vraag: Hoe verdien ik mijn brood met kunst? Foto: Annekée Cuppers. Foto:

Brood op de plank! verbindt kunstenaars in de regio

LICHTENVOORDE – Hoe word ik zichtbaar? Hoe kan ik autonoom werken en toch opdrachtgevers tevreden stellen? Kun je überhaupt leven van de kunst? Zomaar wat vragen waarover zo'n twintig kunstenaars uit de regio met elkaar in gesprek gingen bij Lokalen – centrum voor creatief ondernemen. Initiatiefnemers Natasja Scharenborg, Dorian en Dyon Temming kunnen terugkijken op een geslaagde avond.

Door Annekée Cuppers

Na een ontvangst met soep en uiteraard brood was het tijd voor serieuzere zaken. Michiel Wopereis leidde de avond naar aanleiding van een aantal stellingen. Kun je leven van de kunst? Gevestigd kunstenaar Louise te Poele vertelde hoe het haar gelukt was volledig van haar kunst te leven. "Alles aanpakken, alles doen en ga door, altijd! Is er geen expositie waar je je werk aan het publiek kunt laten zien? Organiseer er zelf een. Ook al hou je er geen cent aan over of kost het je zelfs geld, uiteindelijk word je zichtbaar en komen opdrachtgevers naar jou toe."

Fotograaf Lawrence Mooij werkt meer commercieel. "Wat ik doe, is niet altijd vernieuwend en vind ik zelf soms minder uitdagend, maar voor mijn klant is het wel nieuw. Dat geeft mij de mogelijkheid in mijn levensonderhoud te voorzien en dat vernieuwende werk maak ik dan wel voor mijzelf. Wel probeer ik altijd mijn vingerafdruk aan mijn werk mee te geven, ook aan het commerciële werk."

De maatschappelijke rol van de kunstenaar
Anders dan vroeger toen kunst nog een ondergeschoven kindje was, speelt de inbreng van de kunstenaar steeds meer een rol van betekenis bij maatschappelijke projecten. Kunstenaars kijken vanuit een ander perspectief, durven zaken op een andere manier aan te pakken. Creatieve ondernemers kunnen hier ook het initiatief voor nemen door zelf projecten op te richten en hiervoor draagvlak te zoeken bij de gemeente en bedrijven. Dit is niet voor iedereen weggelegd, sommige kunstenaars willen alleen autonoom werk maken.

De waarde van kunst
Hoe bepaal je nu wat je nu voor je werk kunt vragen? Dat blijkt een lastige want men is al snel geneigd om 'luxe' zaken als kunst te duur te vinden. Sigrid Verbruggen oppert: "Kunst is als 'je eigen kindje', je hebt er zoveel tijd en aandacht in gestoken en nu doe je er afstand van. Wat is het mij waard dat ik daar afstand van doe? Dat zou de prijs van een creatief werk moeten bepalen en niet de portemonnee van de klant."

Netwerken
Zichtbaar zijn, zowel online als offline bij exposities, doorzetten en niet opgeven maar ook verbinden, samenwerken en in contact blijven met elkaar. De eindconclusie waarin de meeste aanwezigen zich konden vinden, leidde tot een gezellige nazit met volop gelegenheid om te netwerken. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde eerste bijeenkomst van dit nieuwe kunstenaarsnetwerk.