De lijsttrekkers van de zes politieke partijen bij Erve Kots bijeen voor het verkiezingsdebat. Foto: Theo Huijskes
De lijsttrekkers van de zes politieke partijen bij Erve Kots bijeen voor het verkiezingsdebat. Foto: Theo Huijskes Foto:

Hoge verwachtingen verkiezingsuitslag

OOST GELRE - Afgaande op de voorspellingen van de deelnemende politieke partijen tijdens het verkiezingsdebat bij Erve Kots zou de gemeenteraad van Oost Gelre uitgebreid moeten worden. Bij het optellen van de door de lijsttrekkers verwachte aantallen zetels kwam het totaal namelijk uit op 29, in plaats van de beschikbare 21. Het CDA rekent op acht zetels, OOG op zes zetels, de VVD op zes zetels en Nieuwe Liberalen OG, D66 en PvdA elk op drie zetels.

Door Theo Huijskes

Het politieke debat werd gevoerd aan de hand van een aantal actuele stellingen. Er werd gediscussieerd over woningcontingentering, megastallen, het basisonderwijs, de komst van een megavergister, de programma's Stad Groenlo en Geef Lichtenvoorde Kleur en de regionale samenwerking. Over de verdergaande regionale samenwerking zorgde de fractie van OOG voor een behoorlijk portie tegengas. "De regionale afspraken gaan hierbij straks zover dat wij als gemeente niets meer hebben te vertellen. Wij moeten ons niet voor de gek laten houden. Het gaat op deze manier van de gemeente Oost Gelre naar de gemeente Achterhoek-Oost en vervolgens naar één gemeente Achterhoek", aldus René Hoijtink. Gepareerd door Bart Porskamp met de opmerking: "Oost Gelre blijft tot in de eeuwigheid zelfstandig." Over de aanwezigheid van basisscholen in zowel de grote als kleine kernen, merkte Jos Hoenderboom op dat je als gemeente terdege inspraak kunt hebben, ondanks het feit dat de beslissing hierover bij de schoolbesturen ligt. "Een daadkrachtige aanpak is hierbij eerste vereiste. En daarbij dient tevens de kwaliteit van het onderwijs te allen tijde voorop te staan." Aangevuld door Richard Klein Tank met de kreet 'Wie betaalt, die bepaalt!' "Als gemeente moeten wij hierin proactief zijn door invloed uit te blijven oefenen op de discussie over dit belangrijke onderwerp."

Model woningcontingentering
Bij de discussie over het aantal te bouwen woningen in Oost Gelre, was Gerard klein Gunnewiek stellig in zijn visie. "Laten we nog liever vandaag dan morgen die woningcontingenten negeren. Met handhaving daarvan doen wij iedereen binnen deze gemeente te kort. Het is een verzinsel, destijds zo bepaald aan de hand van statistieken. Zo spoedig mogelijk bijstellen anders gaat Oost Gelre naar de knoppen." Jerry van der Meulen dacht er iets genuanceerder over. "Ik ben van mening dat het tijdig aanpassen van woningcontingenten voorop moet staan. Daarbij vind ik dat alle overige energie veel beter kan uitgaan naar andere, belangrijker voorzieningen." Veel kritiek van de oppositiepartijen was er op de lang spelende kwestie Dijkstraat in Lichtenvoorde. Zo liet Bart Porskamp namens zijn fractie weten dat men reeds vanaf 2014 vraagt om concrete voorstellen. "Dit college heeft in deze kwestie in alle opzichten verzaakt. Terwijl zich eerder voldoende marktpartijen aandienden, wordt er nu vier jaar later een prijsvraag uitgeschreven." Een kritische benadering, die bij collegelid Jos Hoenderboom een opvallende reactie tot gevolg had: "Ondanks dat wij te maken hebben met cultuuromslagen, had het huidige college veel eerder een scherper plan kunnen en moeten presenteren."

Megastallen
Bij de stelling 'Boeren moeten vrezen voor de toekomst in Oost Gelre' moest de fractie van het CDA door het stof, met name door toedoen van Jerry van der Meulen, die de ommezwaai van de Christen Democraten als onbetrouwbaar kwalificeerde. "Een coalitiepartij, die zich in eerste instantie als een groot voorstander van de stallen presenteert en vervolgens een maand vóór de verkiezingen die beslissing terugdraait." Jos Hoenderboom reageerde daarop dat zijn fractie zelf het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) als bespreekpunt heeft geagendeerd toen men op bezoek was in kleine kern Zieuwent. "Het initiatief kwam dus van ons en deze moeilijke beslissing is pas genomen op het moment dat wij alle benodigde informatie voorhanden hadden." Hetzelfde geldt voor de mogelijke komst van een megavergister op De Laarberg in Groenlo. Richard Klein Tank gaf aan ermee te kunnen leven dat in het belang van de boeren, die kampen met mestproblemen, er een dergelijke installatie komt. "Maar de beoogde omvang van de installatie is ongekend, enorm groot op een relatief korte afstand van het centrum van Groenlo." René Hoijtink benadrukte nog eens dat niemand vooraf had kunnen voorzien dat de installatie zo groot zou worden. "Anderzijds zijn wij daarmee wel uniek in Nederland en hebben wij bovendien te maken met de belangen van zo'n 300 boeren binnen een straal van 15 kilometer, die vóór de komst van een megavergister getekend hebben."