Vlnr Jerry van der Meulen, Richard klein Tank en René Hoijtink achter de microfoons van Gelre FM in de Gelderland Stemt-bus in Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis.
Vlnr Jerry van der Meulen, Richard klein Tank en René Hoijtink achter de microfoons van Gelre FM in de Gelderland Stemt-bus in Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis.

Gelderland Stemt-bus doet

gemeente Oost Gelre aan

Kandidaat-raadsleden vertellen over hun toekomstplannen

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Op de ijskoude Markt in Lichtenvoorde verzamelden zich woensdag 28 februari de verschillende politiek partijen van Oost Gelre om bij toerbeurt plaats te nemen in de bus van Omroep Gelderland. Daar vertelden ze live op Gelre FM over hun toekomstplannen.

Als eerste nemen Richard Klein Tank van de PvdA, Jerry van der Meulen van D66 en René Hoijtink van OOG plaats achter de microfoons. De stelling is: Kleine kernen en wijken moeten zelf budget krijgen om dat naar eigen idee in te zetten. Voor Hoijtink een uitgemaakte zaak, zo laat hij weten: "Dat staat bij ons bijna letterlijk in het verkiezingsprogramma. Wij willen dat elke kleine kern 5000 euro krijgt én 1 euro per inwoner; bedoeld om culturele activiteiten en evenementen te organiseren."

Klein Tank zegt het in principe een mooi cadeautje te vinden 'maar belangrijker is een goede band met de wijken en de kleine kernen. Dat bouw je niet op door het weggeven van een klein budget. Wij willen graag gesprekspartner zijn."

Van der Meulen vindt dat wijken of kernen niet per definitie zelf de controle over het budget moeten krijgen. "Als er vraag is, moet er budget zijn. Het is in eerste instantie belangrijk dat wijkbelangenorganisaties verder vorm gaan krijgen en zo gericht een aanvraag voor een bepaald initiatief kunnen indienen."

Verschillende onderwerpen
Vervolgens is het de beurt aan Jos Hoenderboom (CDA), Bart Porskamp (VVD) en Gerard klein Gunnewiek (NLOG) om voor de microfoon te praten over de uitbreiding van de agrarische bedrijven in de gemeente. Andere onderwerpen op de agenda voor de uitzending deze middag zijn de (bouw) van starterswoningen en de culturele verenigingen en evenementen.

De Gelderland Stemt bus doet een groot aantal plaatsen in Gelderland aan tijdens de aanloop naar de verkiezingen. Plaatselijke omroepen kunnen vervolgens vanuit de bus op hun kanalen uitzenden.