Meekijken in het Grote Goor

WINTERSWIJK/VRAGENDER/BREDEVOORT - In het kader van de Ruilverkaveling Winterswijk-West werd het natuurgebied Grote Goor aangekocht en ingericht. Het is een uniek natuurgebied gelegen aan de Schaarsbeek, tussen het Korenburgerveen en Bredevoort. Natuurmonumenten (eigenaar) en de Stichting Marke Vragender Veen (beheerder) stelden vervolgens een gezamenlijke beheervisie op en wel voor de periode 2002 – 2017. Deze beschreef de gewenste ontwikkeling en het te voeren beheer van het gebied. Als streefbeeld werd gekozen voor een zogenaamd beekdallandschap, open gehouden door extensieve begrazing en met een geleidelijke overgang naar het aangrenzende Kloosterbos. De Schaarsbeek mocht er vrijelijk stromen.

Na een lange periode van unieke samenwerking tussen NM en de SMVV vinden zij het tijd om ook de mening van omwonenden en anderen te betrekken bij het vervolg beheer van dit mooie gebied. Belangstellenden zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst op donderdag 22 maart in de Schoppe van café-restaurant Beneman, Winterswijkseweg 9 in Vragender. Aanvang om 20.00 uur, vooraf aanmelden niet nodig. Op zaterdag 14 april kan men deelnemen aan een excursie naar het Grote Goor en krijgt de kans om samen met een aantal gidsen het gebied in te gaan. Nadere informatie over deze excursie wordt bekend gemaakt op 22 maart, en op natuurmonumenten.nl.


Groep Hooiland als eerste geplaatst voor finale CorsoQuiz

LICHTENVOORDE - Tijdens de eerste voorronde van de CorsoQuiz 2018 heeft het viertal van Groep Hooiland zich weten te plaatsen voor de finale. Het team bestaande uit Tom de Boer, Ivo Klein Holkenborg, Ron Huiskamp en Rogier Olijslager liet de teams van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, Lummels en Witte Brug achter zich.

Direct vanaf de eerste ronde pakten de jongens van Hooiland een voorsprong. Heel hard liep het team daarna niet meer uit, maar spannend werd het ook niet doordat het team wel constant punten bleef scoren. Sinds de start van de CorsoQuiz heeft het Hooiland zich jaarlijks weten te plaatsen voor de finale. Tot dusver heeft wisten zij slechts eenmaal de CorsoQuiz ook te winnen.

Komende vrijdag is het de beurt aan Kwintet, Veur Mekare?!, Boschlaan en Geschud(t). De teams van Kwintet en Boschlaan stonden vorig jaar nog in de finale, Veur Mekare?! het jaar ervoor. Of zal Geschud(t) voor een verrassing zorgen? Komende vrijdag vanaf 20.00 uur is de quiz te volgen bij bar 't Doktertje.


Café Doodgewoon over euthanasie

LIEVELDE - Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek waar thema's over palliatieve zorg besproken worden. Het is een trefpunt voor mensen uit de Oost-Achterhoek met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden. Er zijn altijd meerdere ervaren vrijwilligers en hulpverleners aanwezig: geestelijk verzorgers, medewerkers van hospice de Lelie en VIT- hulp bij mantelzorg. Op woensdag 21 maart is er weer een bijeenkomst, met als thema: Wat is euthanasie en hoe werkt de levenseindekliniek?. De bijeenkomst is bij kaasboerderij Weenink, Eimersweg 3 in Lievelde, met inloop vanaf 19.30 uur; het programma begint om 19.45 uur en eindigt rond 21.00 uur.

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de Levenseindekliniek, want er wordt veel over geschreven en gesproken. Hoe werkt deze eigenlijk en hoe komt iemand ermee in contact? De gastspreker is Evert Hendriksen, arts bij Levenseindekliniek. Hij vertelt eerst over euthanasie. Wat het is, wat de spelregels zijn en hij geeft feiten: getallen en statistiek. Daarna legt hij uit wat de Levenseindekliniek doet: wederom feiten en getallen. Tot slot geeft hij voorbeelden uit zijn ervaring en is er vooral ruimte voor discussie met de aanwezigen en voor het beantwoorden van vragen. Er is een informatietafel met flyers, boeken en het magazine 'Pal voor u'.

Sponsor van deze avond is het Henk van Ommenfonds en Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Lichtenvoorde. De volgende bijeenkomst op maandag 7 mei, met als thema: pijn en ziek zijn.


nwww.netwerkpalliatievezorg.nl

Tel. 06 13 15 91 44