Oost-Gelders Streektaaldictee

ACHTERHOEK - Op donderdag 22 maart vindt een culturele avond plaats waarvan het Oost-Gelders Streektaaldictee deel uitmaakt.

Het publiek kan deelnemen aan het streektaaldictee of als toeschouwer de avond bijwonen en genieten van optredens in dialect van leden van het Kleine Holte Koor uit Doetinchem en van liedjesschrijver Ben Lukassen uit Ulft, de zanger die ook bekend is van De Keerls. Het Achterhoekse gedeelte van het streektaaldictee wordt voorgelezen door Diana Abbink en het Liemerse gedeelte door Henk van Aalten. Streektaalliefhebbers worden van harte uitgenodigd om aan deze ludieke strijd met de pen mee te doen onder het motto 'Metdoon is belangrieker as winnen!' De bijeenkomst is op donderdag 22 maart, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, in HCR De Gouden Karper in HUmmelo. Deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart bij het Erfgoedcentrum via info@ecal.nu of via tel. 0314-787078. Op www.streektaaldictee.nl. staat meer informatie en een uitleg over de WALD-spelling aan de hand waarvan het dictee wordt gecorrigeerd. Ook op Facebook (Oost-Gelders Streektaaldictee) is het een en ander te vinden.


Basiscursus genealogie

ACHTERHOEK - Op vrijdag 16 maart start bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de basiscursus genealogie. Deze cursus geeft uitleg over de eerste bronnen die men bij stamboomonderzoek tegenkomt, zoals de bevolkingsregisters, de burgerlijke stand en de kerkelijke doop- trouw- en begraafboeken. Daarnaast behandelt de cursus de geschiedenis van de bevolkingsregistratie en leert men zoeken naar gegevens op internet en in archieven.

De cursus is op de vrijdagen 16, 23 maart en 6, 13 april, telkens van 13.30 tot 16.00 uur in het Erfgoedcentrum, in 't Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem. Aanmelden kan tot 14 maart via info@ecal.nu of 0314-787078. De cursus gaat door bij voldoende deelnemers. Deelname is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen.

De kosten bedragen per cursus 25 euro (inclusief cursusmateriaal en koffie/thee) en 22,50 euro voor leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers. De cursussen worden gegeven in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers.


Realisme in de schilderkunst

BREDEVOORT - Op vrijdag 23 maart houdt kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het realisme in de schilderkunst. De huidige expositie in Museum MORE – van realisten Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel – vormt de aanleiding voor de kunstlezing.

Van oudsher werd schilderen naar de werkelijkheid gewaardeerd. In de Middeleeuwen was het van belang de heilsgeschiedenis zo echt mogelijk te verbeelden. Zo konden ongeletterden het verhaal lezen en tegelijkertijd intens beleven. Dát is het effect van realistische verbeelding: als iets zo echt is, dan moet het wel waar zijn.

Daarnaast bood het realisme de kunstenaar de mogelijkheid om zijn talent tonen door de stofuitdrukking van de kleding, de materie van een interieur en de huid en haren van hun personages. Jan van Eyck was daar een onovertroffen meester in en zijn werk vond veel navolgers.

In de zeventiende eeuw zijn het de Nederlandse schilders die het stilleven tot een geliefd genre weten te ontwikkelen. In de negentiende eeuw was het de Franse schilder Gustave Courbet die het realisme weer introduceerde als een momentopname van de eigen tijd. Gewone mensen en hun bezigheden maakte hij tot onderwerp van zijn schilderijen.

Het realisme weet zich te handhaven, en in de twintigste eeuw kent Nederland een aantal schilders die zich daar, ieder op hun eigen wijze, overtuigd mee bezig houden. Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel zijn gerespecteerde kunstenaars in deze stijl. De kunstlezing van Maria Driessen op 23 maart in de Koppelkerk biedt context en houvast bij een bezoek aan de expositie van bovenstaande realisten die tot en met 13 mei te zien is in Museum MORE in Gorssel.

De lezing is in de Koppelkerk op vrijdag 23 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. De entree kost 10 euro inclusief een kop koffie of thee. Reserveren kan via koppelkerk.nl of tel. 0543-216 005.