'Het is het dubbel en dwars waard geweest'

Vervolg van de voorpagina

Een laatste schenking
Met tomeloos optimisme laat een vrijwilliger weten: "Het is fantastisch dat deze producten overgenomen zijn en verkocht worden. Het gaat erom dat de derde wereld er beter van wordt."
De echte daling begon in 2012 toen alle Wereldwinkels BTW moesten gaan afdragen. De Lichtenvoordse kadowinkel heeft helaas het hoofd niet boven water kunnen houden. Om van de nood een deugd te maken, hebben ze ervoor gekozen niet langer door te gaan en verlies te draaien. Liever hielden ze wat geld in kas om te schenken aan goede doelen. "Waar het naartoe gaat kunnen we nog niet vertellen maar uiteraard passen ze binnen de doelstelling van de Wereldwinkel. Het mooie is dat deze doelen binding hebben met Lichtenvoorde. Zo leeft de Wereldwinkel toch een beetje door", aldus de voorzitster.

Vrijwilligers
Met plezier hebben vele dames hun vrije tijd gestoken in het verkopen van 'eerlijke kadootjes'. Toch werd het de laatste jaren moeilijker om genoeg vrijwilligers in het team te houden. De dalende klandizie was één van de redenen. Een dame achter de toonbank vertelt: "Ik heb hier wel eens een dag gestaan en geen enkele klant gehad, dan bekroop me het gevoel dat ik mijn tijd aan het verdoen was." Toch hield ze vol en liet de winkel niet in de steek net als tientallen anderen. Wat hen op de been hield? Het verhaal achter het product verkondigen. "Alle uren die we gestoken hebben in het bestaan van de Wereldwinkel is het dubbel en dwars waard geweest", vertelt de voorzitster. "We hebben Lichtenvoorde kunnen vertellen over 'fair trade'. Ons werk zit erop."


Collectanten gezocht voor ZOA

LICHTENVOORDE / GROENLO - In de week van 26 tot en met 31 maart collecteren vrijwilligers in Groenlo en Lichtenvoorde voor stichting ZOA. Met het thema 'Sta stil bij vluchtelingen wereldwijd', vraagt de hulporganisatie aandacht voor de ruim 65 miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn voor oorlogen, natuurgeweld of onderdrukking. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om deze mensen te ondersteunen met noodhulp en hen te helpen een nieuwe start te maken.

Annemieke de Wals organiseert de collecteweek in Groenlo en Lichtenvoorde. "Je moet er niet aan denken dat je door een oorlog of een natuurramp alles kwijtraakt! Toch overkomt dit ieder jaar tienduizenden mensen. De medewerkers van ZOA vangen hen ter plekke of in een buurland op en helpen daar de mensen met de meest noodzakelijke goederen. Zo werkt ZOA bijvoorbeeld met kinderen die lijden onder de burgeroorlog in Jemen, jongeren die gevlucht zijn uit Eritrea en de Rohinya-gezinnen in Myanmar. ZOA helpt met voedsel, schoon drinkwater en (tijdelijk) onderdak. Ook na een ramp blijft ZOA om te helpen totdat de mensen weer op eigen kracht verder kunnen." Annemieke komt graag in contact met vrijwilligers die een paar uurtjes van hun vrije tijd over hebben voor de medemens in nood. Hiervoor kunt u bellen met 06-3412 1776.