Afbeelding

Column Jantien Klein Ikink - Thuiskomen

Ik lig op bed in m'n Airbnb in Florianopolis Brazilië en de ventilator draait overuren. Het is warm, ik word lek gestoken door de muggen en de kamer ruikt muf. Maar toch, om één of andere maffe reden, ben ik intens blij met dit eigen plekje in deze relaxte stad. Ik heb een fijne co-work plek gevonden, er zijn inspirerende mensen om mij heen en ik werk aan te gekke en uitdagende projecten.

Dit wist ik zeker
Ik denk terug aan hoe ik een half jaar geleden aan dit avontuur begon. Toen ik voet zette aan boord van de Nomad Cruise had ik geen idee wat me te wachten stond. Ik wist alleen deze vier dingen zeker.
1. Ik wilde leren locatie-onafhankelijk werken. (check)
2. Ik wilde een tijdje in een te gekke Zuid Amerikaanse stad wonen. (check, check, check)
3. Ik wilde naar de carnaval in Brazilië. (CHECK!!)
4. Ik wilde Spaans leren. (Español? Kun je dat eten?)

Levert het me een goed verhaal op?
Mijn verwachtingen waren niet hoog. Mijn intenties daarentegen, waren gigantisch. Ik wilde open staan voor avontuur. Voor het leven. En bij iedere keus die ik maakte vroeg ik me voornamelijk af; gaat dit me een goed verhaal opleveren? Ik ben namelijk op zoek naar goede verhalen voor m'n tweede boek. Ik introduceerde me regelmatig als story chaser en zo voelde ik me ook echt. Op jacht naar een goed verhaal. Het bracht me thuis bij families en vrienden van over de hele wereld, het leverde me hartstochtelijke relaties op, bracht me naar plekken waar ik nog nooit van gehoord had en zorgde ervoor dat ik nu naar bijna ieder land ter wereld kan reizen om er vrienden op te zoeken.

Thuiskomen
Ik pak m'n telefoon erbij, scroll door de foto's van het afgelopen half jaar en voel de tranen branden in m'n ogen. Het is onvoorstelbaar wat er in een half jaar kan gebeuren als je open staat voor wat er op je afkomt, zelfs als je niet weet wat het gaat brengen (op een goed verhaal na dan). En misschien wel het allerbelangrijkste, als je je met mensen omringt die jou begrijpen. Ik heb mij nog nooit zo thuis gevoeld en me gerealiseerd dat thuis voor mij letterlijk overal kan zijn. Ik heb overal waar ik ben geweest, binnen een paar dagen m'n eigen plek gecreëerd. M'n eigen huisje, vaste koffietentje, werkplek, favoriete parken, vrienden en collega's. En dat vind ik eigenlijk vet stoer!

Geen eind maar nieuw begin
En nu ben ik een beetje zenuwachtig. Ik vlieg deze week namelijk naar huis. Naar de Achterhoek. En stiekem vind ik dat enger dan hier blijven. Het is slechts voor een paar weekjes, maar ik heb m'n draai zo gevonden in Zuid Amerika, dat ik het spannend vind om te ontdekken of ik dat letterlijk overal ter wereld kan. Maar ik heb werk te doen in Nederland. Masterclasses en seminars te geven, omdat ik anderen wil leren ook te ondernemen zoals ik dat doe. Locatie-onafhankelijk en ik vrijheid. En dat vind ik belangrijk genoeg om het toch gewoon te doen.

Ik scroll nog iets verder door de foto's en zie de blije gezichten van m'n neefjes en nichtjes. M'n familie, vrienden, m'n hond en de prachtige natuur in de Achterhoek. Het begint te kriebelen. Thuiskomen kan overal en de komende weken is het in de Achterhoek, voordat ik m'n avontuur weer verder voort zet, met dit voorjaar Europa als speelterrein.


KADER: Mijn afgelopen half jaar in cijfers
Aantal bedden waarin ik sliep: 23
Aantal mensen met wie ik heb genetwerkt: 300+
Aantal keer gehuild: 48
Aantal bedrijfsideeën die niet zijn doorgegaan: 7
Aantal acaï bowls die ik op heb: 28
Aantal landen: 8
Aantal cocktails: euhmm..
Aantal vluchten: 10
Aantal nieuwe vrienden: ontelbaar
Aantal keer dankbaar: 10000000


Afbeelding