Nieke Hoitink. Foto: PR
Nieke Hoitink. Foto: PR Foto:

Passion Lichtenvoorde "Verhalen van toen hebben nu nog steeds kracht"

LICHTENVOORDE-Passion Lichtenvoorde is meer dan zomaar een uitvoering. Het lijden-, sterven- en herrijzenisverhaal van Jezus is net zo beroemd als de geboorte van de persoon in kwestie. Beide 'gebeurtenissen' zijn meer dan verhalen alleen, de symboliek er echter is van toepassing op een ieder, ongeacht welk geloof men aanhangt, of misschien zelfs atheïst is. Ook al ben je niet bekend met het verhaal maar woon je de uitvoering bij, het zal indruk maken. Het verhaal is immers tijdloos. Niet voor niets is het zo dat deelnemers het allen als een bijzonder grote eer ervaren om gevraagd te worden om deel te nemen. Jong en oud.

Door Henri Walterbosch

Verhalen waar je wat aan hebt
De cast bestaat de editie 2018 uit een mix van debutanten n en deelnemers die tijdens Passion Lichtenvoorde 2017 ook al een rol vertolkten. Zo ook Nieke Hoitink. Zij mag op herhaling als verstelster. Ze voelt zich wederom vereerd. "Vorig jaar heb ik deze 'rol' ook al op me genomen. Ik dacht wel direct 'ik ben geen acteur, absoluut niet.' Maar het ging om de rol van verteller. Dat is wel een heel andere rol. Een rol waar ik me goed in kan vinden. Ik hou van verhalen vertellen. Vooral als het gaat om verhalen waar je als toehoorder wat aan hebt, verhalen die ergens over gaan." Nieke heeft dan ook wel iets met het verhaal. "Voor mij is dit verhaal, net als andere verhalen in de Bijbel, een verhaal. Een mooi verhaal. Een verhaal dat mogelijk op waarheid berust, maar wie ben ik om te weten hoe dat zit? Ik kan niet weten wat er een paar duizend jaar geleden exact is gebeurd, maar toen en nu doen er wel toe. We kunnen kijken in de geschiedenis, via de verhalen die we daarvan hebben en we kunnen kijken naar hoe wij nu leven. Daarin zie ik wel dat verhalen van toen nu nog steeds kracht hebben en daarmee het vertellen waard zijn. Want iedereen heeft recent of in zijn jongere jaren wel meegemaakt dat vrienden die je vrienden leken je op een moment-suprême in de steek lieten, of erger nog, verraden. Waarom durven wij, ook nu nog vaak, niet sterker te zijn dan blaaskaken om ons heen en tegen hen op te staan? En een ander onderdeel van het Paas-verhaal: hoe ga je om met slecht nieuws? Jezus krijgt te horen dat hij moet sterven voor de zonden van de mensen. Tjonge, ik zou toch niet weten hoe ik het had, als iemand me dat zou zeggen. Ik opdraaien voor de fouten van een ander? Ik het noodlot tegemoet zien? Hoe zou ik reageren? Wie naar de Passion komt, zal zich die vraag na afloop zeker gaan stellen."

Tijdens de voorbereidingen neemt ze haar ervaring van afgelopen jaar mee en ze is blij met een stukje vrijheid die de uitvoerenden kregen in hun rol. "Als verteller wil ik het verhaal oprecht kunnen vertellen, dus wil ik staan achter ieder woord dat ik uitspreek. De tekst is geschreven door dominee Hans Hinkamp, maar ik en ook de acteurs, hebben de vrijheid gekregen om tekst naar onze mond aan te passen. Daardoor is het oefenen ook zo interessant, omdat we dan soms in hele analytische discussies belanden over hoe iets is bedoeld en hoe iets voelt of overkomt. De zaal zit straks vol met een paar honderd mensen, die ieder op hun eigen manier in het leven staan, met hun eigen verhalen, visies en ervaringen. Die willen we allemaal raken!"

Judas
Arjan Visser is wederom gevraagd de rol als Judas op zich te nemen. "Ik vind het een eer om Judas te mogen spelen, maar als ik heel eerlijk ben, zou ik nooit uit mijzelf naar de Passion gaan als ik er niet bij betrokken zou zijn geweest. Ik kijk ook niet naar de Pasion op televisie, maar doordat ik er nu wel bij betrokken ben, zie ik hoe het tweeduizend jaar oude paasverhaal nog steeds heel erg actueel is. Het gaat over medemenselijkheid, fatsoen, elkaar accepteren zoals we zijn en met respect voor elkaar." Arjan zegt enorm te genieten van de totale productie. "Ik wil graag even de aandacht vestigen op alle mensen die betrokken zijn bij de Passion. De (hoofdrol) spelers krijgen vaak het applaus, maar er zijn tientallen mensen die hun steen bijdragen om er een succes van te maken."

Soldaten
De rollen van soldaten worden ingevuld door Eric Immink en Benno Papen. De beide mannen hebben er zin in. "We vinden het leuk om er aan mee te doen," is Eric verheugd. "We zijn destijds gevraagd door pastor Casper Pikkemaat die bij onze motorclub altijd de zegening deed. Op deze manier konden we een keer wat terug doen." Dat de mannen geen tekst hebben deert ze niet. "We hebben een kleine rol op het podium zonder tekst. We moeten Jezus arresteren en Barabas naar voren begeleiden. Doordat we geen tekst hebben valt onze rol makkelijk te spelen, we hebben één maal een generale en dan weten we wat we moeten doen. Verder zorgen we ervoor dat de wandeling met het kruis van de kerk naar het Marianum goed verloopt. Ik wil er graag aan bijdragen dat deze tocht goed en respectvol verloopt."

Stichting Huntington Oost Achterhoek
De thema's in The Passion zijn van alle tijden. Zoals tegenslagen, het omgaan met deze tegenslagen, zoals ook Jezus in het lijdensverhaal overkwam. Iemand die 2016 met een tegenslag te maken kreeg is Lars Krabbenborg uit Zieuwent, doordat medisch onderzoek uitwees dat hij drager blijkt van het Huntington-gen, wat inhoudt dat deze ernstige, overdraagbare, ziekte zich over een aantal jaren bij hem zal openbaren, indien er geen medicijn tegen de ziekte komt. Ook broer Michiel blijkt later net zo onfortuinlijk. Bij de pakken neer gaan zitten was voor Lars geen optie. Strijdbaar als hij was en nog steeds is richtte Lars met behulp van mensen die zich begaan voelden met zijn situatie de Stichting Huntington Oost Achterhoek op. De Stichting haalde inmiddels al bijna 100.000 op voor onderzoek naar de ziekte en de bestrijding ervan. Broodnodig. Ook aandacht voor de ziekte is belangrijk. Een reden voor Passion regisseurs Ben Donderwinkel en Sjaak Welboren in Passion Lichtenvoorde aandacht te schenken aan Lars's situatie, als passend onderdeel van het verhaal. Meespelen was voor Lars geen optie. Het item komt doormiddel van een zeer eigentijdse invulling terug in de uitvoering.