KBO sluit filmseizoen af met Nelson Mandela

LICHTENVOORDE - Vrijdag 23 maart om 14.00 uur draait in 'De Treffer' de laatste film van het seizoen '2017/2018. Ook deze keer is de commissie erin geslaagd om met een tot de verbeelding sprekende rolprent voor de dag te komen,; 'A long walk to freedom' over de oud-president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela.

Dit is het levensverhaal van de man die na 27 jaar gevangenschap grijs maar nog altijd strijdvaardig terugkeert in de maatschappij en de eerste zwarte president van Zuid Afrika werd. Nelson Rohihlala Mandela (zijn middelste naam betekent 'herrieschopper' in de taal van zijn volk, de Xhosa) werd op 18 juli 1918 geboren. De naam die zijn ouders hem gaven leek haast profetisch, zijn onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen hebben hem ver gebracht. Mandela ging na zijn studie de advocatuur in om in de rechtszaal te vechten tegen de onderdrukking, discriminatie en belediging van de zwarte bevolking in Zuid-Afrika. Tijdens zijn eerste huwelijk begint hij zich te interesseren voor politiek. Hij wordt leider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en ziet op den duur na de dialoog geen andere uitweg dan geweld om zijn doel te bereiken.

Hoofdrolspeler Idris Elba zet met zijn spel een krachtige strijder met een behoorlijke dosis charisma neer. De film geeft ons in een middag een goede kijk op het imponerende leven van een sterk tot de verbeelding sprekende man. Mandela ontving de Nobelprijs voor de vrede. Hij overleed op 5 december 2013 op 95-jarige leeftijd.

De KBO-films zijn voor iedereen gratis toegankelijk.        


Leer 'Natuurlijk zingen'

LICHTENVOORDE - Maandag 26 maart vindt op de muziekschool in Lichtenvoorde van 20.00 tot 21.00 uur een zangworkshop plaats. De workshop Natuurlijk zingen! is voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de werking en mogelijkheden van hun stem. Zij ervaren hoe de adem en stem werkt en hoe men deze ruimte kan geven geven; dat is als het ware een ontdekkingsreis. Zangdocent Annette Weterings neemt de deelnemers mee op deze reis naar de werking van adem en stemgeluid. Er is ook aandacht voor het zingen in groepsverband. De zangworkshop in de muziekschool Boogiewoogie, Patronaatstraat 29 in Lichtenvoorde is op maandag 26 februari begint om 20.00 en duurt tot 21.00 uur. Aanmelden via e-mail info@annetteweterings.nl of telefonisch 0314-652300. Deelnamekosten zijn tien euro per persoon.


Classic WM zoekt leden voor Franse opera

WINTERSWIJK - Op 4 november 2018 zal ClassicWM in De Storm een concert verzorgen met louter Franse muziek: l'Opéra et Chansons. De Franse opera heeft prachtige bekende melodieën voortgebracht: de Parelvissers, Carmen, Habanera. Het is een greep uit de stukken die Classic WM ten gehore zal brengen. De Franse opera doet niet onder voor de Italiaanse. Echter, een programma met alleen Franse stukken is een zeldzaamheid. Voor dit concert zoekt ClassicWM projectleden, alle stemmen zijn welkom. Belangstellenden kunnen aanschuiven bij de repetitieavonden op maandagavond in De Klephoorn, vanaf 20.00 uur. Aanmelden kan tot 31 maart bij via het mailadres projecten@classicwm.nl.


25 jaar paaseierenmarkt Reurei op Palmzondag

HAARLO - Paaseierenmarkt Reurei wordt gehouden op 24 en 25 maart bij Prinsen aan de Eibergseweg 13 in Haarlo.

In de sfeervolle zaal laten kunstenaars uit Duitsland, Frankrijk, België Oekraïne en Iran graag zien welke mogelijkheden er allemaal zijn om van een simpel ei een waar kunstwerk te maken. Honderden eieren gekleurd, beschilderd en versierd met acryl, aquarel of olieverf, bewerkt met natuurlijke materialen of gedecoreerd met zelfhardende klei en geen ei is hetzelfde. Niet alleen kan worden genoten van de fraaie handenarbeid, maar natuurlijk kunnen belangstellenden ook een dergelijk prachtig versierd ei kopen. De enorme variatie aan technieken die door de deelnemers gebruikt worden maken het bezoeken van de paaseierenbeurs meer dan waard. Op 25 maart wordt gevierd dat dit het 25e jaar is dat Reurei wordt gehouden. Reurei in 1992 opgezet door het echtpaar Kok en echtpaar Mol. Het was toen een klein evenement. Reurei groeide snel en was binnen enkele jaren een landelijk bekende eierenmarkt. Duizenden bezoekers kwamen jaarlijks naar Ruurlo en later na Haarlo om Reurei te bezoeken. Het aantal ei kunstenaars loopt de laatste jaren helaas terug omdat de kunst niet wordt uitgeoefend door jongeren, maar Reurei 2018 is nog steeds met het zelfde plezier en passie georganiseerd. Het is ook dit jaar weer gelukt om kunstenaars uit binnen en buitenland op 24 en 25 maart naar Haarlo te halen om samen met het 25-jarig jubileum te vieren. De eierenmarkt is beide dagen geopend voor publiek van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 3 euro. www.reurei.nl