Rondleiding Hof van Flierbeek. Foto: PR
Rondleiding Hof van Flierbeek. Foto: PR Foto:

Jorisschool op bezoek bij De Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Op vrijdag 9 maart kregen de leerlingen van groep 8 van de Jorisschool een bijzondere gastles. Medewerkers van De Lichtenvoorde kwamen vertellen over het werk dat zij doen op Hof van Flierbeek. Maar ook kregen de leerlingen een rondleiding op de locatie zelf. Zo zagen ze met eigen ogen hoe het is om te wonen met begeleiding van De Lichtenvoorde.

De gastles begon met een voorlichtingsfilm. Hierdoor kregen de leerlingen een goed beeld van de verschillende doelgroepen van De Lichtenvoorde. Ook de rol van techniek in de zorg kwam naar voren. Zoals domotica en autiplan. Domotica is dat je vanuit je rolstoel met een afstandsbediening de gordijnen dicht kan doen of lampen aan kan doen. Autiplan is een hulpmiddel waarmee je met dag- en weekplanning en pictogrammen meer structuur en overzicht kunt bieden. Tot slot vertelden de medewerkers meer over de dagbesteding binnen De Lichtenvoorde.

Hof van Flierbeek
Daarna kregen de leerlingen een rondleiding op de locatie aan de overkant van hun school: Hof van Flierbeek. Bij Hof van Flierbeek wonen 22 mensen met een verstandelijke beperking die 24 uur per dag ondersteuning krijgen. De bewoners hebben allemaal een eigen appartement, verdeeld over drie verdiepingen. Op iedere verdieping is een gemeenschappelijke ruimte waarin samen gekookt, gegeten en koffie gedronken wordt.

Voor de leerlingen van groep 8 was het een echte 'eyeopener'. Ze hadden niet verwacht dat de cliƫnten van De Lichtenvoorde zo zelfstandig wonen. Ook verbaasden ze zich over de mooie en moderne inrichting van de appartementen. Ze hebben vooral ervaren dat je niet altijd aan de buitenkant kunt zien of iemand een beperking heeft. Een hele leerzame gastles!