Renze de Vries: 'Wil je toeristen trekken, zorg dan voor beleving'. Foto: Jorieke Philippi
Renze de Vries: 'Wil je toeristen trekken, zorg dan voor beleving'. Foto: Jorieke Philippi Foto:

Ondernemersfonds gaat Lichtenvoorde in de kijker spelen

LICHTENVOORDE - Op 13 maart vond bij café Hogenkamp de aftrap van het Lichtenvoordse Ondernemersfonds plaats. Met de oprichting van dit fonds worden alle ondernemers in het centrum verplicht om financieel bij te dragen aan de promotie van de Keistad. Ook de gemeente draagt bij aan dit fonds, onder andere door creatief medewerker beschikbaar te stellen.

Voorzitter Benno Voorhuis: "Door regelmatig allerlei activiteiten te organiseren, zorgen we er voor dat Lichtenvoorde een aantrekkelijke kern word in de regio. Niet alleen met de koopzondagen of met evenementen, maar het jaar rond zal Lichtenvoorde dan meer aantrekkingskracht uitoefenen op toeristen en daar profiteren we allemaal van. Naast de ondernemers hebben ook bedrijven en instellingen belang bij een aantrekkelijk centrum. Immers,wil je arbeidskrachten naar je bedrijf halen, dan moet je zorgen dat ze ook hier willen wonen en kunnen recreëren. Bovendien trekt een aantrekkelijk en bruisend centrum ook weer nieuwe, jonge ondernemers aan om zich juist hier te vestigen."

Renze de Vries van reclamebureau DST benadrukte in zijn presentatie het belang van beleving door een alledaags voorbeeld. "Wat heb je over voor een handjevol koffiebonen? Een paar dubbeltjes? En voor gemalen koffie, daar wordt al meer voor betaald. Zet er een kopje koffie van, dan kun je het al voor twee euro verkopen maar serveer je de koffie in een prachtig kopje, met een handgemaakt bonbonnetje ernaast op een sfeervol terras op het San Marcoplein in Venentië, wat ben je dan bereid te betalen? Twaalf euro? Zou zo maar kunnen. Bied dus beleving om toeristen naar je dorp te trekken en kies voor een duidelijk thema dat hoort bij Lichtenvoorde. Zo denken we bij Alkmaar aan kaas, is Eindhoven de innovatiestad bij uitstek en heeft Den Bosch de tentoonstelling van Jeroen Bosch aangegrepen om zich in de kijker te spelen. Door het ontwikkelen van een duidelijk concept rondom dat thema, kun je je echt onderscheiden in de regio en dat trekt de aandacht. Durf te kiezen! Maar verwacht niet dat je op korte termijn effect zult zien. Het duurt een aantal jaren maar als je je concept consequent in alles blijft doorvoeren, leidt dat uiteindelijk tot een grote toename van toeristen naar je stad." Nu gaat de stuurgroep van het Ondernemersfonds verder met het ontwikkelen van de promotieplannen. Ze hopen dat zoveel mogelijk aangesloten ondernemers hierin ook een actieve rol aannemen. "Het succes van het uitrollen van een succesvol promotiebeleid valt of staat met de gezamenlijke inzet", aldus Renze.