Samen bomen planten. Foto: Barbara Pavinati
Samen bomen planten. Foto: Barbara Pavinati Foto:

Ontmoetingstuin Hooiland verbindt met Nationale Boomplantdag

Per abuis is vorige week een gedeelte van onderstaand artikel weggevallen. Daarom plaatsen we het deze week nogmaals.

LICHTENVOORDE - Het is een gezellige drukte tijdens Nationale Boomplantdag bij de ontmoetingstuin van wijkvereniging 't Hooiland. Op deze 14e maart schijnt de zon vrolijk en komen jong en oud samen om kennis te maken met de tuin. Er zijn leerlingen van bassischolen De Regenboog, Het Hof, de Hamalandschool en van Het Bariet. Ook zijn er bewoners van de Mariënhof aanwezig. Coosje Meerveld, bestuurslid wijkvereniging en mede-organisator van deze dag, vertelt over het doel van de tuin: "Als je elkaar ontmoet, dan kun je ook wat voor elkaar betekenen. Alles moet mengen. Jong en oud. Mensen die een beetje anders zijn worden daar minder eng van."

Door Barbara Pavinati

Na een kort welkomstwoord door Bennie Wopereis, voorzitter wijkvereniging, spreekt Jos Hoenderboom, wethouder gemeente Oost Gelre. Hij noemt onder andere dat bomen erg belangrijk zijn voor de samenleving en hijst vervolgens de vlag ter opening van de dag. Daarna spreken Leonie Heutinck, medewerker openbaar groen en landschap bij de gemeente Oost Gelre, en Joan Ederveen, ontwerper van de ontmoetingstuin. Leonie spreekt de kinderen toe: "We hopen dat jullie later als jullie groot zijn komen kijken naar de boom die je nu hebt geplant. Dan kunnen jullie zien hoe hij gegroeid is."

De scholen worden in drie groepen verdeeld om drie zuiltulpenbomen te planten. Daarna worden er verspreid door de tuin diverse planten in de grond gezet. Isa, Pien en Luna van De Regenboogschool zijn enthousiast: "Als we hier later nog wonen, komen we zeker naar de bomen kijken." Jeen Dijkstra en Sander Klutman van Het Bariet hebben het ook naar hun zin. Sander: "Ik heb geoefend voor deze dag bij De Schans en vindt het heel fijn dat ik hier mag zijn. Boomplantdag is altijd leuk. Je doet iets voor de natuur."

De laatste officiële handeling wordt verricht door een bewoner van de Mariënhof. Hij plant een mahonia vlakbij het gebouw. Chris Frencken, medewerker communicatie bij de gemeente Oost Gelre, is al een aantal jaar bezig met de ontmoetingstuin en kijkt terug op een geslaagde dag: "De ontmoetingstuin is een middel om mensen bij elkaar te brengen. Mensen kunnen elkaar ontmoeten en samenkomen. Dat is vandaag zeker goed gelukt! Ik ben trots. De inrichting en ondergrond van de tuin zijn af. Het groen wordt geplant in de loop van het jaar. Er gaan hier ook planten gestekt worden door kinderen van de basisscholen. Het is de bedoeling dat de stekjes dan uitwaaieren door heel het Hooiland. Het is een fantastisch project van en door de wijk."

Na afloop van de ochtend krijgen alle mensen die actief hebben deelgenomen een krentenboom mee.


Een bewoner van de Mariënhof plant een Mahonia, onder toeziend oog van Joan Ederveen. Foto: Barbara Pavinati