Foto: Marion van Noord
Foto: Marion van Noord Foto:

Kunst in de natuur

HARREVELD - Op Eerste Paasdag, zondag 1 april, om 14.00 uur biedt het IVN Oost Achterhoek een nieuwe activiteit aan. We gaan op zoek naar schatten uit de natuur en verwerken die tot iets moois.

We zijn welkom bij de fam. Tankink, Nicolaasweg 1,7135 KK te Harreveld. Er is daar gelegenheid om binnen bezig te gaan in een prachtig tuinhuis en in de directe omgeving zijn een bosje en een vennetje waar je allerlei dingen kunt vinden. Het thema is: "In het teken van het voorjaar!" De natuur is zo mooi! Als je de dingen van heel dichtbij en anders bekijkt, ontdek je hoe prachtig alles is opgebouwd. Je gaat je verwonderen over de schoonheid van de natuur. Wat is er mooier dan je te verbazen als een kind?

Deze IVN-activiteit is geschikt voor jong en oud. Er zullen doe-activiteiten worden aangeboden waaruit de deelnemers kunnen kiezen. De opdrachten zijn voor iedereen goed te doen. Er is plek voor 20 deelnemers, dus is het belangrijk dat u zich opgeeft. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Vol is vol!

Wilt u zich opgeven of wilt u meer informatie? Bel of app naar Marion van Noord, tel: 06-24199004.


Met dialect op de koffie

LIEVELDE - Op zondag 8 april houdt de Dialectkring Achterhook en Liemers de laatste aflevering van dit seizoen van het programma "Met Dialect op de Koffie".

Op deze morgen treedt Pim te Bokkel (1983) op. Hij dicht in het ABN, maar heeft ook een aantal gedichten in het dialect geschreven. Pim groeide op in Aalten en woont tegenwoordig in Amsterdam. Zijn eerste bundel "Wie trekt de regen aan? " verscheen in 2007 en werd genomineerd voor de C. Buddingh-prijs. Pim schrijft gedichten, recensies, essays en proza voor literaire tijdschriften en kranten.

Esther Kämink (1984) werd geboren in Aalten. In 1999 publiceerde ze als vijftienjarige haar eerste gedicht in de Moespot, de driemaandelijkse uitgave van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen. Later volgden enkele dialectverhalen in hetzelfde tijdschrift. Bovendien is werk van haar te vinden in een aantal verzamelbundels.

De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 uur tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde. De entree is zeven euro inclusief twee keer koffie of thee. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn, als altijd, van harte welkom.

www.dialectkring.nl


Zieuwent krijgt nu ook 'Groene Kathedraal'

ZIEUWENT – Zoals de inwoners van het Eumkesdorp van Zieuwents Belang wel gewend zijn, is er altijd wel een nieuwtje te horen op de jaarvergadering. Wat heeft men nu weer bedacht? In de weide van Jan Nijenhuis aan de Zegendijk verrijst een heuse 'Groene Kathedraal', het eerste project van de nieuw opgerichte Stichting Distelkring in samenwerking met de grondeigenaar en de gemeente.

Door Annekée Cuppers

De stichting is ontstaan uit de bewonerswens om een kunstroute te realiseren. Stichting Distelkring gaat daarom langs en in de buurt van de bestaande wandelroutes op een natuurlijke manier ingrijpen of iets toevoegen in de natuur waardoor het landschap een extra laag van verbeelding krijgt. Zo ontstaat 'prikkelend en vervreemdend groen'. Het landschap is niet het decor voor een kunstwerk maar vormt zich door menselijk ingrijpen tot een kunstwerk van zichzelf.

Kunstwerk van populieren
In het weiland van Nijenhuis staan inmiddels zo'n 86 jonge Italiaanse populieren aangeplant, in de vorm en afmeting van de grote Werenfriduskerk in het dorp, ook wel 'de kathedraal van de Achterhoek' genoemd. Deze populieren zullen in de toekomst zo'n 25 meter hoog worden. Wandelaars kunnen dan via het Klompenpad door het kunstwerk wandelen en zich door het fraaie ruisende geluid van de bladeren even in een andere wereld wanen.


St. Willibrord On Stage

LIEVELDE – Op zaterdagavond 14 april geeft Harmonie St. Willibrord Lievelde een spetterend voorjaarsconcert: St. Willibrord On Stage. De harmonie treedt dit keer niet alleen op, maar samen met Achterhoeks zangtalent, band, koor Vivace en kinder- en herenkoor Lievelde. Het concert begint om 20:00 uur bij Megapret Lievelde. Kaarten zijn voor vijf euro zijn verkrijgbaar bij café De Barbier in Lievelde en aan de kassa. Basisschoolleerlingen hebben gratis toegang.

Het concert staat in het teken van 'gewoon goede muziek'. Met een repertoire dat varieert van rock, Nederlandstalig, klassiek, pop en soul. Denk aan 'gouwe ouwen' zoals onder andere hits van Van Halen, Alanis Morissette, Guns N Roses, André Hazes en Pink Floyd, maar ook rock van onze eigen Achterhoekse bodem: Normaal. Laat u wegblazen met de meeslepende hit 'Laat me' en het Afrikaanse meesterwerk 'Baba Yetu'. Of haal uw hart op – in het kader van hoe fouter hoe beter – met een selectie van winnende songfestival nummers. maar ook de populaire hits uit de top 40 van Bruno Mars, Avicii, Katy Perry en Imagine Dragons. Dit zijn zomaar even een paar nummers die ten gehore worden gebracht.


Foto: Marion van Noord