Niek Lansink en Jeroen Koster bezig met het testen van speciaalbieren voor Spraakwater.
Niek Lansink en Jeroen Koster bezig met het testen van speciaalbieren voor Spraakwater. Foto:

Spraakwater met negentig lente- en zomerbiertjes

GROENLO - Afgelopen jaar was het speciaalbiertjesevenement Spraakwater een probeersel, vanwege de enorme opmars van speciaalbiertjes en speciaalbierbrouwerijen, maar ook vanuit een brede interesse van organisatoren Niek Lansink en Jeroen Koster.

Door Henri Walterbos

De eerste editie van het speciaalbiertjesevenement was een doorslaand succes. Groter zelfs dan de mannen vooraf hadden durven dromen. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Een half jaar later al zelfs, op zaterdag 26 mei, wederom in de Oude Calixtuskerk aan de Mattelierstraat. "In december hadden we vooral donkere biertjes en winterbiertjes, nu hebben we een groot aanbod aan lente-, zomer-, en witbiertjes onder de tachtig tot negentig soorten speciaalbier die we in de aanbieding hebben, waaronder enkele wel héél speciale," vertelt Niek Lansink met nu al een genietende blik.

Efficiënter aanpakken
"We gaan het iets efficiënter aanpakken. Voor speciaalbiertjes uitschenken vanuit de fles heb je meer mensen nodig met zoveel bezoekers. Het kwam voor dat mensen soms iets te lang op een biertje moesten wachten. Dat kan niet. We gaan de opstelling in de kerk veranderen en de bar in verschillende vakken inrichten. Per soort speciaalbier." Het middaggedeelte krijgt opnieuw een ander karakter dan het avondgebeuren, al lopen beide delen in elkaar over. "'s Middags is een soort beursje, en 's avonds is het gewoon een evenement en wordt het een feestje," is Jeroen kort over het verschil. "'s Middags komen over het algemeen de iets oudere liefhebbers. Er zijn dan ook meer zitplaatsen dan 's avonds."

Fraai decor
Deel van het succes is het fraaie decor. De Oude Calixtuskerk aan de Markt leent zich uitstekend voor een evenement van deze strekking. De kerk wordt sfeervol aangekleed met een mooie bar, sfeerverlichting, biertafels en zitjes. Spraakwater is een feest voor de liefhebber en is voor degenen die zich nog niet eerder waagden aan het megagrote aanbod aan speciaalbiertjes een ideale eerste kennismaking. De speciaalbiertjes worden zowel via de tap als via de fles aangeboden. Naast de speciaalbieren is er stemmingverhogende livemuziek. 's Middags wordt het evenement opgeluisterd door Tim & Niek, oftewel Tim Ebbers en Niek Giesen. 's Avonds wordt een tandje bij geschakeld, wordt een deel van het zitmeubilair opgeruimd en treedt de formatie Jack Fire op.

Laagdrempelig
Vanzelfsprekend is er alle gelegenheid de inwendige mens te versterken, geheel afgestemd op het aanbod speciaalbiertjes. Buiten op het plein staat tevens een snackwagen van De Timp, het bedrijf dat ook de catering binnen verzorgt. De initiatiefnemers willen Spraakwater laagdrempelig houden. "Of je nu 18 jaar bent of 60plus, de gezelligheid en lekkere biertjes staan centraal. We hebben verschillende partners zoals de Grolsch, de Klok Dranken en Jan's, en een uitgebreide selectie van speciaalbieren. We hopen ook enkele lokale biertjes te presenteren, ook van Brouwersnös, maar vanzelfsprekend is ook de oude vertrouwde beugelfles gewoon verkrijgbaar. We hopen mensen uit de hele Achterhoek te trekken."

Vrouwenbiertjes
Ook aan de dames wordt gedacht, al zijn zij doorgaans geen bierliefhebber. "Voor de dames is er een speciale actie," laat Jeroen weten. "Als een dame een kaartje koopt, kan er, net als bij de eerste editie, een andere dame gratis mee naar binnen. Ze moeten dan wel gezamenlijk binnen komen. We hebben voldoende biertjes in de aanbieding voor de vrouwelijke liefhebber. Afgelopen keer waren die erg snel op. Daar gaan we dus nu wel rekening mee houden met een stuk of acht fruitbieren. Tevens zijn er lekkere wijntjes verkrijgbaar," laat Niek weten.

Het speciaalbiertjesevenement lijkt een blijvertje. Met de verkoop van munten wordt hier al op ingespeeld. "De munten die men overhoudt blijven geldig voor de wintereditie. Ook de munten die iemand afgelopen jaar heeft overgehouden zijn gewoon geldig," vertelt Jeroen.

Kaartverkoop
Spraakwater vindt plaats op zaterdag 26 mei, van 13.30 tot 01.00 uur. De kaarten in de online voorverkoop kosten 10 euro, exclusief service fee. Kaarten gaan aan de deur 15 euro kosten. Tickets zijn online te bestellen via www.districteast.nl/spraakwater. Meer info: www.facebook.com/spraakwaterevent

Niek Lansink en Jeroen Koster bezig met het testen van speciaalbieren voor Spraakwater.