Spanning, blijdschap en emotie

De niet ingewijden onder u zullen het mogelijk niet bevroeden, maar de avond van de 21e maart oftewel de avond waarop de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen bekend worden gemaakt, is er één die bol staat van spanning en emotie. Op het ontmoetingsplein in het gemeentehuis te Lichtenvoorde heeft zich een honderdtal direct en indirect betrokkenen verzameld om de apotheose van de verkiezingsdag van dichtbij mee te maken. Vanzelfsprekend vreugde bij de fractie van het CDA en dat gelet op het feit dat men wederom de grootste partij is en dat zelfs met één zetel winst. Maar de dagen daarna bij de definitieve uitslag blijkt plotsklaps dat niet het CDA, maar de VVD de zetel winst op haar conto mag schrijven. De man die daarbij helemaal uit zijn dak gaat, is Kees Porskamp, die na de zes lijsttrekkers van alle overige raadskandidaten met maar liefst 598 voorkeursstemmen de meeste kiezers achter zijn naam heeft staan.

Opmerkelijk is het dat het begin van de avondbijeenkomst nog een druk- en luidruchtig pratend karakter kent, maar dat het allengs stiller en stiller wordt richting het moment suprême. De spanning krijgt de overhand en maakt plaats voor vreugde bij de een en verdriet bij de ander. Hevige teleurstelling dient zich gaandeweg de avond aan bij de D66-fractie. Daar waar deze partij vier jaar geleden de tweede zo begeerde zetel op een haar na mist, heeft men deze keer zeker vanwege de inbreng van jeugdig politiek talent gerekend op een rechterhand ten behoeve van fractievoorzitter Jerry van der Meulen, zodat deze politicus niet nog eens vier jaar helemaal alleen alle dossiers voor zijn kiezen krijgt. Iets verderop maakt een bedenkelijk kijkende Gerard klein Gunnewiek van Nieuwe Liberalen OG zich grote zorgen vanwege het feit dat hij met hetzelfde scenario van doen gaat krijgen.                

Bij het melden van de tussenstand, nadat de uitslagen van dertien stembureaus waaronder het bureau in Zieuwent binnen zijn, krijgt het contrast tussen blijdschap bij de een en teleurstelling bij de ander een enorme boost. Het CDA komt op dat moment namelijk op negen zetels, hetgeen in het kamp van die partij vrolijke en met name opgeluchte gezichten tot gevolg heeft. De reden hiervan is verborgen in met name de reacties van de zijde van OOG. Dit omdat het omgaan door het CDA met de affaire megastallen in het buitengebied veel kwaad bloed heeft gezet bij de Onafhankelijken Oost Gelre. Deze partij, nota bene als coalitiepartner van het CDA niet eens gekend in de door de christen-democraten ingediende en tevens doorslaggevende motie, heeft verwacht dat een en ander zijn weerslag heeft op het stemgedrag van de kiezers in Zieuwent.

Komt de uitslag van de verkiezingen op de woensdag al over als een ware tombola, het wordt nog een graadje erger wanneer de definitieve uitslag, eerst donderdag online en vervolgens én vrijdagmorgen én vrijdagmiddag in het openbaar, aan de orde is. Ontdekt is dat er op een vijftal bureaus foutjes zijn gemaakt, hetgeen een hertelling van die bureaus noodzakelijk maakt. Daar waar de VVD-fractie met knikkende knieën rekening houdt met het feit dat men de eerder toebedeelde winstzetel weer moet inleveren, doet zich een politiek drama voor binnen de fractie van de PvdA, waar een tweetal kandidaten een gelijk aantal voorkersstemmen heeft gekregen, waardoor er in het kader van de Kieswet, ja u leest het goed, geloot moet worden. Het lot bepaalt vervolgens dat nummer 2 op de kieslijst: Peter Baks plaats moet maken voor nummer 3: Annelies Donderwinkel. Een werkelijk bizarre afsluiting van de verkiezingen 2018, die voorkomen had kunnen worden wanneer deze Middeleeuwse passage in de Kieswet al jaren geleden had plaats gemaakt voor de zin: 'Is het aantal voorkersstemmen bij twee of meerdere kandidaten gelijk, dan is de plaats op de kieslijst doorslaggevend.'


Reacties/tips: delibero@achterhoeknieuws.nl