Een scene uit Jesus Christ Superstar door MPG. Foto: Rob Houdkamp
Een scene uit Jesus Christ Superstar door MPG. Foto: Rob Houdkamp Foto:

Jesus Christ Superstar in De Mattelier

GROENLO - In de week voorafgaande aan Pasen wordt op meerdere plaatsen in het land een eigen versie van The Passion uitgevoerd. De eerste officiële weergave van het verhaal is echter de wereldberoemde, legendarische rockopera Jesus Christ Superstar, van Sir Andrew Lloyd Webber en Sir Tim Rice, over de laatste dagen van het leven van Jezus Christus. Musical Producties Gaanderen (MPG), met spelers, muzikanten en medewerkers uit de gehele Achterhoek, voert de rockopera in de aanloop naar Pasen op in verschillende Achterhoekse kerken en in De Mattelier in Groenlo op donderdag 29 maart 19.30 uur.

Het is niet de eerste keer dat MPG de rockopera opvoert. Al in 2001 werd reeds lof geoogst met een eigentijdse vertolking van de rockopera. In 2003 en 2013 volgden opvoeringen in schouwburg Amphion in Doetinchem met avond aan avond uitverkochte zalen. De cast bestaat uit circa 45 spelers en tientallen vrijwilligers. Per voorstelling eveneens tien kinderen van het kinderkoor van de MPG. Uit Groenlo doen Dominique Laarveld mee en Emile Laarveld in het combo, bestaande uit zes muzikanten. Uit Lichtenvoorde Mirella te Brake, uit Winterswijk Gerald Borkent-Dekker. Muzikaal leider is Gerben Kruisselbrink uit Barlo. Het is een volledig gezongen stuk. In het Engels, modern aangekleed, maar wel het klassieke verhaal. De voorstelling is normaliter in kerken maar men wilde het graag in De Mattelier doen omdat de faciliteiten er goed zijn. Naast het verhaal over de laatste week van Jezus is het een verhaal over vriendschap, liefde en innerlijke strijd. Het MPG is een mooi gezelschap, met mooie stemmen, mooie mensen, die al meerdere keren zijn genomineerd voor amateurmusicalawards.
De voorstelling begint op Witte Donderdag (29 maart) om 19.30 uur. Kaarten zijn voor 15 euro per stuk verkrijgbaar via www.demattelier.nl. Aan de zaal zijn donderdagavond ook nog voldoende kaarten beschikbaar.


Lezing over verkeer en vervoer

LICHTENVOORDE - De Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde nodigt uit voor een lezing over verkeer en vervoer van vroeger naar nu in Lichtenvoorde. De lezing, een powerpoint-presentatie met illustraties van vrachtkarren en postkoetsen, de stoomtrams van de Geldersche Tramwegen en treinen op de spoorlijn Zutphen – Winterswijk, en een kleine toegift over de aanleg van de N18 (Zevenaar – Enschede), wordt verzorgd door Arjan Ligtenbarg en is op donderdag 5 april, aanvang 20.30 uur, in De Koppelpaarden, ingang Bleekwal. De toegang is gratis, maar ter bestrijding van de onkosten wordt een collecte gehouden.

In feite komen allerlei soorten van vervoer door de eeuwen heen aan bod. De beelden leggen de nadruk op Lichtenvoorde en omgeving. Vervoer van goederen en personen is van alle tijden. Denk aan de hoeveelheden bier, kaarsenvet, vis, wijn en zout die nodig waren en die bij de mensen werden afgeleverd. Transport ging per paard en wagen, maar was wel georganiseerd en niet primitief. In de 18e eeuw breidde het netwerk van postkoetsen zich uit. Dit werd weer minder toen de spoor- en tramwegen het land veroverden. Trein en tram kwamen voort uit de ontwikkeling van de industrie en de landbouw: steenkoolmijnen in het Ruhrgebied, textielindustrie, slachthuizen, kunstmest en landbouwcoöperaties voor de boeren, en verder diverse fabrieken. De stoomtramdiensten werden buslijnen, maar de 'kolenspoorlijn' Zutphen – Winterswijk kreeg een toekomst als snelle en frequente treinverbinding. Het goederenvervoer per rail is inmiddels geheel verdwenen; alle vervoer vindt plaats per vrachtauto. Het snel groeiende wegverkeer bracht omstreeks 1958 de aanleg van de snelweg A15 door de Achterhoek in beeld. Merkwaardig genoeg heeft de aanleg ervan zo lang op zich laten wachten, dat nu van een volwaardige autosnelweg geen sprake meer is. Genoeg stof om terug te kijken en na te denken over het vervoer, vroeger en nu.

De postkoets Groenlo – Varsseveld – Doetinchem. Foto: Archief Gerhard Eppingbroek