Jolien Weevers (achteraan) met twee bezoekers in het vernieuwde lokaal van Den Diek. Foto: Alieke Hilhorst
Jolien Weevers (achteraan) met twee bezoekers in het vernieuwde lokaal van Den Diek. Foto: Alieke Hilhorst

Opknapbeurt moet Den Diek aantrekkelijker maken

LICHTENVOORDE – De verfkwasten en schoffels kunnen uit de kast: Sociaal Cultureel Centrum Den kan wel een opfrisbeurt gebruiken. Onder leiding van bestuurslid Jolien Weevers en Marloes Nijenhuis zijn de lokalen 1 en 6 inmiddels al aangepakt. Maar de plannen gaan verder. Zo worden andere lokalen en de tuin van het voormalige schoolgebouw de komende twee jaar ook nog opgeknapt. De metamorfose moet ervoor zorgen dat het gebouw geschikt wordt voor meer activiteiten en dus ook meer publiek zal trekken.

Door Alieke Hilhorst

"Drie jaar geleden is alleen de basis aangepakt. Slechte vloeren zijn vervangen en alle muren zijn wit geverfd", vertelt Weevers. Maar nu is het tijd dat er meer sfeer in het ontmoetingscentrum komt. Met steun van Stichting Doen is lokaal 1, ontworpen door kunstenares en interieurontwerper Natasja Scharenborg, nu bijna klaar. In deze ruimte staat het thema natuur centraal. Door planten in de ruimte te plaatsen en de muren in groen en aarde kleuren te verven, hangt er een natuurlijke en rustgevende sfeer in de ruimte. Met veel hulp van vrijwilligers en ondernemers is alles met een klein budget gedaan. "Iedereen deed wel iets. De een sponsorde een rol plakband en de ander een blik verf. Het is echt een ruimte geworden van iedereen."

Aantrekkelijk en veelzijdig
Maar de mensen bij Den Diek hebben nog meer ideeën. "We gaan de komende maanden een plan maken voor lokaal 3 en 4. We zouden misschien een opklapbare tribune kunnen gebruiken voor het filmhuis en we willen nieuwe apparatuur aanschaffen zoals een beamer en verlichting. Zo wordt Den Diek steeds aantrekkelijker en veelzijdiger."
Een van de nieuwe activiteiten is de bandjesmiddag. Nieuwe bandjes kunnen meedoen en optreden op een echt podium. Zo wordt er een boost gegeven aan de popcultuur van Lichtenvoorde. De planning is om in juni de eerste middag te organiseren.

Buitenkant
Ook zijn er plannen om de tuin op de schop te nemen. "De voortuin en achtertuin zijn nu nogal statisch. We zouden graag een pluktuin maken en gezellige ontmoetingsplekjes creëren. Misschien nog een fietsroute erbij pakken."
Een project om het rondom Den Diek wat frisser te maken is Street Art. Met graffiti worden de gevels van gebouwen versierd met mooie afbeeldingen door kunstenaars. Dit is bijvoorbeeld al gebeurd in de steeg die van de Markt naar Nieuwemarkt loopt. Volgende maand wordt daar aan begonnen op de aanbouw van Den Diek. Dit als onderdeel van Geef Lichtenvoorde Kleur. De Street Art-projecten zijn een initiatief van Natasja Scharenborg en meedenker Linda Commandeur, met medewerking van de mensen van Lokalen.
De mogelijke plannen moeten nog wel worden afgestemd met andere partijen. Ook van hen wil men horen wat een mooie invulling is van de buitenomgeving van Den Diek. "Het moet echt iets zijn voor iedereen."
Het streven is om dit najaar alle plannen in te dienen en ze hopen midden 2019 klaar te zijn.

Uitbreiding bestuur
Om alle plannen uit te kunnen voeren, wordt het bestuur uitgebreid. Van drie leden naar vijf. Dit is ook nodig om de organisatie minder kwetsbaar te maken voor ziektes en de draagbaarheid te verbeteren. De twee gegadigden die interesse hebben, gaan eerst meekijken in het bestuur en daarna kijken of ze echt interesse hebben. Het bestuur bestaat geheel uit vrijwilligers.