Hertelling zorgt voor commotie

Vervolg van de voorpagina

OOST GELRE - In Oost Gelre was een hertelling nodig van de de resultaten van vijf stembureaus, en er moest een loting aan te pas komen om de tweede PvdA-zetel toe te wijzen.

De hertelling heeft overigens niet geleid tot een wijziging van de zetelverdeling op partij-niveau. Deze blijft conform de op de dag na de verkiezingen bekend gemaakte voorlopige einduitslag (CDA 7, OOG 5, VVD 5, PvdA 2, NLOG 1 en D66 1).

Zetelverdeling
Totaal anders is het gesteld met de zetelverdeling op kandidaat-niveau. Het meest bizarre voorbeeld hiervan is de loting tussen de twee genoemde PvdA-kandidaten voor een plek in de nieuwe raad. Terwijl Peter Baks op de verkiezingsavond nog helemaal uit zijn dak ging, omdat hij samen met lijsttrekker Richard Klein Tank de continuering van een tweemansfractie had bewerkstelligd, moet hij nu accepteren dat Annelies Donderwinkel en niet hij een benoemingsvoorstel krijgt. Ook bij de fracties CDA, OOG en VVD hebben de voorkeurstemmen roet in het eten gegooid bij een aantal kandidaten die zichzelf al op de raadszetel zagen zitten. Zo moet Ruud Krabbenborg uit Zieuwent, na Dennis van Loon uit Mariënvelde, plaatsnemen in de wachtkamer, omdat Theo Krabben uit Harreveld meer voorkeursstemmen wist binnen te roeien. Bij OOG vallen Freek Janssen uit Mariënvelde en Bas Hooglugt uit Lichtenvoorde in ieder geval voorlopig buiten de boot ten koste van Marlou Spekschoor uit Lichtenvoorde en Paul Wallerbos uit Groenlo. En bij de VVD neemt niet Alfred Wopereis uit Mariënvelde, maar Karel Bonsen uit Lichtenvoorde de vijfde bij deze verkiezing gewonnen zetel in beslag.

Veel beroering als resultaat
Dat de gehele gang van zaken veel beroering in het politieke landschap van Oost Gelre teweeg brengt, moge duidelijk zijn. Voorzitter Bronsvoort van het centraal stembureau liet in het verlengde daarvan weten dat een besluit tot hertelling alleen mogelijk is wanneer er op één of meerdere bureaus blijkt dat er fouten zijn gemaakt. "We hadden nu te maken met vijf bureaus waar één biljet verschil was, hetzij te weinig hetzij te veel geteld. Aanleiding genoeg voor een hertelling van de betreffende bureaus, die samen goed zijn voor 29% van alle uitgebrachte stemmen."

Bronsvoort stelde daarnaast nog eens duidelijk dat het besluit van het centraal stembureau nu definitief is. "Het enige orgaan dat politiek gezien een besluit kan nemen tot hertelling van de stemmen, is de gemeenteraad in de nieuwe samenstelling."


Groep Kwartet wint weer CorsoQuiz

LICHTENVOORDE - Gelegenheids-corsogroep Kwartet heeft voor het tweede jaar op rij de eindoverwinning gepakt bij de CorsoQuiz. Het team, bestaande uit Brendan Ubbink, Jordy Mellink, Nick Raben en Bryan Oonk is hiermee de eerste die vaker dan één keer de overwinning pakt.

Na drie voorrondes hadden de beste teams zich geplaatst voor de finale afgelopen weekend. Naast Groep Kwartet waren dit Hooiland, Veur Mekare?! en Boschlaan. Ondanks wijzigingen in het team van Veur Mekare?! ten opzichte van de voorronde en de nodige support voor Boschlaan, was het toch al snel duidelijk dat het tussen Kwartet en Hooiland zou gaan om de eindoverwinning. Hooiland trad in de finale aan met Glenn ter Haar, Tom de Boer, Ivo Klein Holkenborg en Ron Huiskamp.

Op corsokennis deden beide teams niets voor elkaar onder. Na acht rondes was het verschil tussen Hooiland en Kwartet dan ook slechts één punt. Uiteindelijk won Kwartet op snelheid in de negende ronde en liepen ze in de tiende ronde nog een aantal punten uit. Genoeg voor hun tweede overwinning op rij. Groep Kwartet mag hierdoor nog een jaar de wisselbeker houden en wint 10 kilogram bier bij Markt 5.

Met wederom twaalf deelnemende teams kan de organisatie weer over een succesvolle uitgave spreken. Wel zal geprobeerd moeten worden meer publiek bij de CorsoQuiz te betrekken. Komend jaar zal het vijfde jaar zijn dat Lansink-Bluiminck de CorsoQuiz organiseert, achter de schermen wordt er al druk nagedacht hoe deze jubileumeditie aan te pakken.


Inzameling kleding voor Johanneskerk

LICHTENVOORDE - Zaterdagmorgen wordt de maandelijkse kleding inzameling gehouden waarvan de opbrengst bestemd is voor onderhoud van de Johanneskerk. De deur van de Ni'je Whemerhof aan de Rentenierstraat 20 staat open voor deze inzameling. Kleding en schoeisel, schoon en in goede staat, kunnen gebracht worden. Wie niet in staat is om zelf de kleding of het schoeisel te brengen kan contact opnemen met de kledingcommissie. Zie voor gegevens het keitje in deze krant.