Wethouder Ted Kok geeft aan de regionale tv een toelichting over woonwensen in de Achterhoek. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Ted Kok geeft aan de regionale tv een toelichting over woonwensen in de Achterhoek. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Energie steken in bestaande woningen

AALTEN – Wethouder Ted Kok presenteerde als woordvoerder voor de Regio Achterhoekop donderdag 29 maart de resultaten van het Achterhoeks woonwensen- en leefbaarheidsonderzoek. In het AWLO, zoals Kok het noemt, zijn de resultaten weergegeven van het onderzoek over woonwensen en leefbaarheid van de bewoners in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. "De mensen zijn erg tevreden", vertelde Kok. "Ze geven de Achterhoek een 8-. Dat is fors hoger dan in andere gebieden in Nederland." Uit het onderzoek blijkt dat het bouwen van nieuwe woningen niet de hoogste prioriteit heeft. Het zijn de 95% van de woningen die al bestaan die de grootste aandacht vragen.

Door Bernhard Harfsterkamp

'Goed toeven in de Achterhoek'
Voor het onderzoek zijn 50.000 enquêteformulieren rondgestuurd. Er kwamen er 11.500 terug. Dat is voldoende om representatieve conclusies te trekken. Omdat de mensen die reageerden goed verspreid zijn over de Achterhoek kunnen er zelfs gedetailleerd uitspraken gedaan worden over steden, dorpen en zelfs wijken. De mensen gaven de Achterhoek een 7,8. Bij het vorige onderzoek was het nog 7.9. De kleine achteruitgang wordt veroorzaakt doordat het gevoel van onveiligheid is toegenomen. De voorzieningen worden hoog gewaardeerd en er is ook tevredenheid over de woningmarkt. Die waardering is er in de hele regio. Er zijn volgens Kok nergens uitschieters naar beneden of naar boven. "Het is overal goed toeven in de Achterhoek." Bij verhuizingen blijft 60% in de eigen gemeente wonen. Als er een andere woongemeente wordt gekozen blijft 75% in de Achterhoek wonen. Doetinchem heeft de grootste aantrekkingskracht, omdat daar de meeste voorzieningen en het meeste werk is.

Bevolkingsdaling komt zeker
"Het rapport gaat niet over goed of slecht", zei wethouder Kok, "maar over wat we kunnen doen om goed aan te sluiten bij de woonwensen." Met de verkoop van woningen gaat het dankzij het aantrekken van de economie weer goed. De gemiddelde waarde van de huizen stijgt ook weer. Probleem blijft wel dat er voor de instappers nog niet voldoende betaalbare woningen ter beschikking zijn. Dat wordt in de komende jaren, wanneer het aantal huishoudens zal dalen, gemakkelijker, al zullen er dan wel aanpassingen aan de bestaande huizen gedaan moeten worden. De bevolkingsdaling is nog even uitgesteld. Door de komst van erkende asielzoekers, de statushouders, is die daling even gestopt. "Er zijn wel verschillen per gemeente", zei Kok, "In Bronckhorst begint de daling eerder, in Doetinchem later." In het rapport zijn per gemeente jaartallen genoemd wanneer die daling begint. Kok vindt die niet al te spannend. "Het gaat om de trend. Of die daling nu iets eerder of later begint is niet zo belangrijk." De gemeente Oost Gelre ziet dat echter anders. Die herkent zich niet in het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt. "Dat is jammer", zegt Kok, "maar ik moet het hier melden."

Oost Gelre andere visie
Dat de gemeente Oost Gelre het niet eens is met de cijfers die in het rapport over de bevolkingsdaling worden gegeven, blijkt ook uit een persbericht dat deze gemeente verspreidde. In het rapport zijn gegevens van de provincie Gelderland gebruikt. De gemeente zet daar andere cijfers tegenover uit de bevolkingsprognose Primos2017. "Volgens Primos2017 groeit Oost Gelre tot 2033 naar 12.822 huishoudens. Pas daarna is sprake van een daling." In het Achterhoeks woonwensen- en leefbaarheidsonderzoek wordt echter al gesproken over een daling vanaf 2026. Het aantal huishoudens zal daarna dalen tot 10.972. Dat is een verschil van 1500. Het gaat verantwoordelijk wethouder Van Uem niet alleen om dat verschil. Ook nu zijn er volgens hem al verschillen met de prognoses. "Oost Gelre telt op dit moment al veertig huishoudens meer dan de cijfers van Primos2017 aangeven. Het verschil met de bewerkte cijfers is 160 huishoudens. Als je dat vertaalt naar het maken van regionale woonafspraken voelen wij ons als Oost Gelre al op voorhand benadeeld."

Discussie over aantallen niet interessant
Kok vindt een discussie over contingenten en de aantallen nieuw te bouwen woningen niet zo interessant. Die worden in alle gemeenten wel gebouwd. De grootste zorg heeft hij over de bestaande woningen. Die voldoen vaak niet aan de wensen van de doelgroep onder 30 jaar. "Die komen vaak in een rijtjeswoning terecht, terwijl de wens vaak anders is." Volgens Kok moeten er meer woningen komen, die geschikt zijn voor de toekomst. Daarvoor zullen ook ouderen in beweging moeten komen. "Onze zorg is dat er teveel woningen zullen zijn, die niet voldoen aan de wensen van de instappers." Het woonwensen- en leefbaarheidsonderzoek beschouwt Kok ook als een overdrachtsdocument voor de nieuwe gemeenteraden en colleges van B en W. "Zij zullen hun plaatselijke visie moeten aanpassen." De discussie moet dan nog meer gaan over de bestaande woningen. De nieuwe worden wel gebouwd. "Het beeld dat er niet gebouwd wordt, klopt niet. Van de woningen die je de komende 25 jaar nodig hebt, staaner al 95%. Steek daar je energie in." Bij nieuwbouw in de komende jaren gaat het om 2000 woningen, bij de bestaande om 100.000. Woningbezitters moeten daarom gestimuleerd worden om hun woning aan te passen en te verduurzamen. Dit gaat om miljarden aan investeringsgeld. Met bestaande woningen kan meer verdiend worden dan met nieuwbouw. Volgens Kok zullen er echter ook woningen uit de markt genomen moeten worden en worden gesloopt om verloedering in de toekomst te voorkomen. Ook zullen er altijd woningen nieuw gebouwd worden om de woningvoorraad kwalitatief op peil te houden. De verwachting is overigens dat het aantal inwoners niet zal dalen onder de grens van 1985. "En toen was het ook goed wonen in de Achterhoek."


Zwarte Cross volledig uitverkocht

LICHTENVOORDE - Voor het eerst in de geschiedenis is DE Zwarte Cross op voorhand helemaal uitverkocht. Vorig jaar kon de liefhebber nog op de bonnefooi naar Lichtenvoorde voor een laatste Zwarte Cross-kaart. Dit jaar is er aan de poort geen ticket meer te krijgen. De 22ste editie is voor het derde jaar op rij, maar voor het eerst in de geschiedenis op voorhand, helemaal uitverkocht. Van 12 tot en met 15 juli komen 220.000 bezoekers naar de Achterhoek om de bizarre mix van muziek, theater, motorcross, stunts en humor te ervaren. Op 33 verschillende podia komen ruim 250 bands en meer dan 1.000 theaterartiesten in actie.

In november 2017 ging de voorverkoop van start. Binnen vier minuten waren de campingkaarten uitverkocht, een half uur later gingen de laatste dagkaarten voor de zaterdag over de toonbank en na drie uur werden de laatste zondagkaarten verkocht. Ook luxe kampeerhotel 'Grasnapolsky' werd rap volgeboekt. Dit betekent dat er elke dag 65.000 bezoekers op het terrein zijn en 25.000 mensen op de camping verblijven. Het terrein is ruim 160 hectare groot. Door deze afmeting bevindt het festival zich in drie dorpen: Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender. Inmiddels is de Zwarte Cross het grootste betaalde festival van Nederland.
Festivaldirectrice Tante Rikie heeft zo haar eigen kijk op het succes. "Ik bun gewoon Tante Rikie en ik doe wat ik mooi vind. Daar komt geen schrijntje wetenschap aan te pas. Ik heb geen diploma's en red mien prima! Maar dit loopt wel uut de hand. Misschien moet ik wat anders gaan verzinnen."

Het programma zal ook dit jaar uit zo'n 250 bands en meer dan 1.000 theaterartiesten bestaan, verdeeld over 33 podia. Daarnaast is er nog veel meer te doen op de Zwarte Cross. De stunt area Ground Hero is al jaren legendarisch. Hier vertonen zowel mannen als vrouwen hun beste stunts op motoren of andere voertuigen. Op de crossbaan strijdt de top van de internationale motocross om de winst in de finale van de KNMV Dutch Masters of Motocross. Door de samenwerking met de bond is de Zwarte Cross inmiddels het grootste officiële sportevenement van Nederland. Zwemmen kan op festivalstrand Playa Gasolina; lekker plonzen of zonnen met een cocktail in de hand tegen een decor van verweerde verkleedhuisjes en zongebruinde badmeesters. De Fijnproeversweide is een festival in een festival: een foodtruckfestival welteverstaan. Voor de fijnproevers onder de fijnproevers is er het sterrenrestaurant 'Le Carburateur'. Kinderen (en ouders) vermaken zich met gratis attracties in 'Het Blagenparadijs'. Zowel gelovigen als atheïsten kunnen naar de Gospel Church. Ben je toe aan een welverdiende massage, een momentje hangen in een hangmat of wil je jezelf even fijn aan een waterpijpje leggen? Kom naar De Oase. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers de coolste colleges in begrijpelijke mensentaal. Het festival wist voor de komende edities ook al een aantal aansprekende muzikale acts te strikken. Onder andere Volbeat (Denemarken), Kaiser Chiefs (Groot-Brittannië), Danko Jones (Canada), Ronnie Flex & Deuxperience Band en Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (Verenigde Staten) komen naar Lichtenvoorde toe.

De Zwarte Cross raadt kaartkopers en -verkopers met klem aan om alleen tickets te verhandelen via TicketSwap. Door de samenwerking met TicketSwap kan de organisatie garanderen dat gekochte en verkochte tickets 100% geldig zijn.